Tips & tricks
Cum asezonam legumele

Cel mai adesea, cand vine vorba de a gati legume, preferam sa le facem la aburi.
Ele sunt, insa, mult mai gustoase daca le pregatim prin sotare ori la cuptor.
Totul depinde de ierburile si condimentele pe care le folosim.
Prima data trebuie sa alegem metoda de gatire, si anume: la grill, la cuptor, prin sotare / prajire rapida.
Apoi, in functie de preferinte, sa alegem ingredientele care sa le scoata in evidenta gustul.
Legume pe gratar
E metoda perfecta de gatit in sezonul estival.
Nu numai ca e foarte usoara, dar nici nu faci mizerie.
Daca ai legume mai mari, pune-le direct pe gratar.

In cazul legumelor mici, este indicat sa folosesti betisoare pentru frigarui ori sa le invelesti in folie de aluminiu.
Poti prepara in folie cartofi rosii cu rozmarin sau dovlecei cu ulei de masline si otet balsamic, de exemplu.
Si mai practic este sa folosesti o placa pentru gratar , special conceputa pentru legume mici.
Legume la cuptor
Nu trebuie decat sa ungi cu ulei legumele si sa le coci.
Pentru diversitate, mai pune otet, miere de albine, diverse condimente.

Legume sotate sau prajite rapid (stir-fry)
Unele legume sunt mai gustoase daca sunt pregatite prin sotare decat la aburi.
Spre exemplu, buchetelele de broccoli au gust mai bun cand sunt sotate cu ceapa de apa (hasma) si bacon decat atunci cand sunt facute simplu la aburi.
Merita sa testezi urmatoarele combinatii:
- acid + grasimi. Din categoria acizi: otet, sos de soia, suc de citrice. Din categoria grasimi: unt, uleiuri, fasii de bacon.
- condimente si ierburi proaspete (chimen, pudra de chili...)
- leguma + leguma. Poate ca suna mai ciudat, dar este gustos. Incearca rosii si dovlecei zucchini; hasme caramelizat cu broccoli, fasole verde si varza de Bruxelles etc.

La final, inainte de servire, presara peste legumele gatite branza si/sau nuci.
Parmezan, mozzarella, feta, branza cu mucegai, branza de capra etc., toate isi gasesc locul in farfurie.
Idei de legume asezonate
- amesteca niste firimituri de paine uscata cu unt topit sau margarina, patrunjel uscat si putina sare. Cu mixul obtinut acopera legumele gatite si serveste-le.
- pune intr-o tigaie putin suc de lamaie, pudra de usturoi, migdale, parmezan si arpagic si prajeste-le usor. Apoi topeste la foc mediu-mic niste unt sau margarina, toarna peste legumele gatite, apoi adauga mixul sotat.
- pregateste un sos Berneaise sau Hollandaise si serveste-l cu legume.
Ele sunt, insa, mult mai gustoase daca le pregatim prin sotare ori la cuptor.
Totul depinde de ierburile si condimentele pe care le folosim.
Prima data trebuie sa alegem metoda de gatire, si anume: la grill, la cuptor, prin sotare / prajire rapida.
Apoi, in functie de preferinte, sa alegem ingredientele care sa le scoata in evidenta gustul.
Legume pe gratar
E metoda perfecta de gatit in sezonul estival.
Nu numai ca e foarte usoara, dar nici nu faci mizerie.
Daca ai legume mai mari, pune-le direct pe gratar.
In cazul legumelor mici, este indicat sa folosesti betisoare pentru frigarui ori sa le invelesti in folie de aluminiu.
Poti prepara in folie cartofi rosii cu rozmarin sau dovlecei cu ulei de masline si otet balsamic, de exemplu.
Si mai practic este sa folosesti o placa pentru gratar , special conceputa pentru legume mici.
Legume la cuptor
Nu trebuie decat sa ungi cu ulei legumele si sa le coci.
Pentru diversitate, mai pune otet, miere de albine, diverse condimente.
Legume sotate sau prajite rapid (stir-fry)
Unele legume sunt mai gustoase daca sunt pregatite prin sotare decat la aburi.
Spre exemplu, buchetelele de broccoli au gust mai bun cand sunt sotate cu ceapa de apa (hasma) si bacon decat atunci cand sunt facute simplu la aburi.
Merita sa testezi urmatoarele combinatii:
- acid + grasimi. Din categoria acizi: otet, sos de soia, suc de citrice. Din categoria grasimi: unt, uleiuri, fasii de bacon.
- condimente si ierburi proaspete (chimen, pudra de chili...)
- leguma + leguma. Poate ca suna mai ciudat, dar este gustos. Incearca rosii si dovlecei zucchini; hasme caramelizat cu broccoli, fasole verde si varza de Bruxelles etc.
La final, inainte de servire, presara peste legumele gatite branza si/sau nuci.
Parmezan, mozzarella, feta, branza cu mucegai, branza de capra etc., toate isi gasesc locul in farfurie.
Idei de legume asezonate
- amesteca niste firimituri de paine uscata cu unt topit sau margarina, patrunjel uscat si putina sare. Cu mixul obtinut acopera legumele gatite si serveste-le.
- pune intr-o tigaie putin suc de lamaie, pudra de usturoi, migdale, parmezan si arpagic si prajeste-le usor. Apoi topeste la foc mediu-mic niste unt sau margarina, toarna peste legumele gatite, apoi adauga mixul sotat.
- pregateste un sos Berneaise sau Hollandaise si serveste-l cu legume.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-10 Vizualizari: 2041
Daca ti-a placut articolul Cum asezonam legumele, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Serviti intotdeauna felurile de mancare la temperatura recomandata de reteta culinara.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta