193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Istoria ciocolatei

Istoria ciocolatei

      Trimite pe mail Printeaza
Istoria ciocolatei
Regina tuturor dulciurilor este, fara indoiala, ciocolata.
Astazi se gaseste pe piata o varietate larga: ciocolata cu lapte, amara, cu stafide, frisca, vanilie etc., ea este potrivita in orice context.

Etimologii spun ca termenul "ciocolata" provine din cuvantul aztec "xocoatl", care face referire la o bautura mai amara, preparata prin fierberea boabelor de cacao.
In latina, numele arborelui de cacao se traducea prin "mancare pentru zei".

Multi istorici moderni afirma ca ciocolata e cunoscuta de aproximativ 2.000 de ani, dar unele cercetari sugereaza ca, de fapt, e vorba de mult mai mult timp.
Conform unor materiale aparute destul de recent, se pare ca au fost descoperite cateva reziduuri de cacao in Honduras, care ar data din 1400 i.Hr.

Timp de cateva secole, in America Latina pre-moderna, boabele de cacao au fost folosite drept moneda de schimb.
In Europa, ciocolata a ajuns dupa marile descoperiri.
Conform unei legende, regele aztec Montezuma i-a urat bun venit exploratorului spaniol Hernando Cortes oferindu-i ciocolata lichida.



La inceput, dupa ce a ajuns pe batranul continent, ciocolata se gasea pe masa nobilimii, fiind considerata un produs nutritiv, cu proprietati afrodisiace si chiar medicinale.
Abia la sfarsitul secolului, cand a fost inventata o masinarie pentru producerea ciocolatei in cantitati mari, au avut acces si oamenii de rand la aceasta.

Ciocolata solida a aparut in 1828, cand un chimist olandez a eliminat jumatate din grasimile naturale din lichiorul de ciocolata, tratand cealalta jumatate cu saruri alcaline pentru a indeparta gustul mai amar.
Cat despre celebrele bomboane Cadbury, ei bine, acestea au aparut in 1868.

Odata cu dezvoltarea productiei de ciocolata, din secolul al XX-lea, reteta a fost modificata, fiind adaugate lapte, zahar si aditivi in continut.



Despre ciocolata
- aztecii si mayasii foloseau ciocolata in timpul ceremoniilor religioase. Preotii le ofereau zeilor semintele de cacao si serveau bauturi cu ciocolata;
- inainte de a-si sacrifica victimele, aztecii le dadeau ciocolata pentru a le incuraja;

- boabele de cacao erau considerate drept tribut de catre azteci, care le cereau populatiilor cucerite;
- Cristofor Columb a fost primul explorator care a intrat in contact cu boabele de cacao;
- europenii au fost cei care au adaugat in ciocolata laptele si zaharul;

- multe secole, procesul de producere a ciocolatei a fost acelasi. Schimbarea a venit odata cu revolutia industriala;
- astazi, Africa de Vest produce aproape doua treimi din cantitatea de cacao din lume, aproape jumatate venind de pe Coasta de Fildes.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-15 Vizualizari: 1508


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Istoria ciocolatei, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Alternati fericit sarmalutele si friptura cu gratare gustoase si usoare din carne si legume.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Ienibahar
Ienibahar
Ienibaharul este un print al condimentelor gratie gustului sau deosebit care parca ar insuma pe acel...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Florile fac intotdeauna oamenii mai buni, mai fericiti si mai de ajutor; ele sunt raze de soare, mancare si medicament pentru suflet"
Luther Burbank
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro