Tips & tricks
Cum ne dam seama daca ouale sunt proaspete sau nu

Cand e vorba de ingredientele pentru mancarea zilnica, niciodata nu trebuie sa facem rabat. De ele depinde sanatatea noastra.
Unul din cele mai folosite, dar si mai pretentioase alimente este oul.
Daca nu avemn in vedere locul de unde l-am cumparat si nici prospetimea lui, riscam sa avem probleme de sanatate.
Este adevarat ca nu le putem testa inainte de a le cumpara, dar putem face acest lucru imediat ce le pregatim pentru gatit.
Iata cum putem verifica daca ouale sunt proaspete:
1. Oul pluteste?
Pune oul intr-un bol cu apa rece (lichidul trebuie sa acopere oul complet).
- oul proaspat se cufunda repede in apa, datorita faptului ca buzunarul de aer din el este foarte mic;
- oul vechi cam de o saptamana se va aseza pe fundul vasului, dar se va misca usor;
- oul vechi de pana la 3 saptamani se misca in apa si ajunge cu varful mai mare la suprafata;
- oul care pluteste nu trebuie consumat pentru ca este foarte vechi.

2. Agita usor oul
Tine oul langa ureche si agita-l usor. Daca auzi un sunet specific apei agitate, mai bine nu manca oul.
In schimb, daca nu se aude nimic, il poti consuma in siguranta.
3. Forma galbenusului si textura albusului
Sparge oul pe o suprafata plata, cum ar fi o farfurie. Uita-te la galbenus si la albus.
- galbenusul are forma de glob si e voluminos, iar albusul este strans in jurul galbenusului? Atunci oul este proaspat;
- galbenusul nu este chiar asa bombat, iar albusul este transparent, dar totusi nu se desprinde de galbenus? Atunci oul este mai vechi, dar poti sa-l mananci;
- galbenusul este plat, iar albusul are o textura apoasa? Arunca oul.

Bine de stiut
- buzunarul de aer din interiorul oului se mareste cu timpul, pe masura ce continutul propriu-zis al oului isi pierde din umiditate. Cu cat buzunarul se mareste, cu atat e mai probabil ca oul sa pluteasca in apa si sa faca un zgomot cand e agitat;
- daca ai nevoie de mai multe oua pentru o reteta, sparge-le intr-un bol separat. Astfel verifici daca toate sunt bune sau nu;
- petele de sange nu inseamna ca oul nu mai e bun. Ele apar in urma ruperii vaselor de sange din timpul formarii oului. In sine, ele arata ca oul este proaspat;
- fibrele din albus nu sunt un semn ca oul nu e bun. Ele se gasesc, de fapt, in orice ou;
- pe masura ce se invecheste oul, in buzunarul de aer al acestuia intra si mai mult aer;
- un ou care nu mai este bun pentru consum va parea extrem de usor si va avea si un miros neplacut.
Unul din cele mai folosite, dar si mai pretentioase alimente este oul.
Daca nu avemn in vedere locul de unde l-am cumparat si nici prospetimea lui, riscam sa avem probleme de sanatate.
Este adevarat ca nu le putem testa inainte de a le cumpara, dar putem face acest lucru imediat ce le pregatim pentru gatit.
Iata cum putem verifica daca ouale sunt proaspete:
1. Oul pluteste?
Pune oul intr-un bol cu apa rece (lichidul trebuie sa acopere oul complet).
- oul proaspat se cufunda repede in apa, datorita faptului ca buzunarul de aer din el este foarte mic;
- oul vechi cam de o saptamana se va aseza pe fundul vasului, dar se va misca usor;
- oul vechi de pana la 3 saptamani se misca in apa si ajunge cu varful mai mare la suprafata;
- oul care pluteste nu trebuie consumat pentru ca este foarte vechi.

2. Agita usor oul
Tine oul langa ureche si agita-l usor. Daca auzi un sunet specific apei agitate, mai bine nu manca oul.
In schimb, daca nu se aude nimic, il poti consuma in siguranta.
3. Forma galbenusului si textura albusului
Sparge oul pe o suprafata plata, cum ar fi o farfurie. Uita-te la galbenus si la albus.
- galbenusul are forma de glob si e voluminos, iar albusul este strans in jurul galbenusului? Atunci oul este proaspat;
- galbenusul nu este chiar asa bombat, iar albusul este transparent, dar totusi nu se desprinde de galbenus? Atunci oul este mai vechi, dar poti sa-l mananci;
- galbenusul este plat, iar albusul are o textura apoasa? Arunca oul.

Bine de stiut
- buzunarul de aer din interiorul oului se mareste cu timpul, pe masura ce continutul propriu-zis al oului isi pierde din umiditate. Cu cat buzunarul se mareste, cu atat e mai probabil ca oul sa pluteasca in apa si sa faca un zgomot cand e agitat;
- daca ai nevoie de mai multe oua pentru o reteta, sparge-le intr-un bol separat. Astfel verifici daca toate sunt bune sau nu;
- petele de sange nu inseamna ca oul nu mai e bun. Ele apar in urma ruperii vaselor de sange din timpul formarii oului. In sine, ele arata ca oul este proaspat;
- fibrele din albus nu sunt un semn ca oul nu e bun. Ele se gasesc, de fapt, in orice ou;
- pe masura ce se invecheste oul, in buzunarul de aer al acestuia intra si mai mult aer;
- un ou care nu mai este bun pentru consum va parea extrem de usor si va avea si un miros neplacut.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-15 Vizualizari: 12107
Daca ti-a placut articolul Cum ne dam seama daca ouale sunt proaspete sau nu, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Pilaful si piureul se pot prepara si prin fierbere in lapte, suc de portocale sau alte metode inedite.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta