193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Istoria micului dejun

Istoria micului dejun

      Trimite pe mail Printeaza
Istoria micului dejun
Pentru multe persoane, micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, pentru altele, doar ceva frugal.

In functie de timp si disponibilitate, fie alocam un timp considerabil savurarii lui, fie aproape ca-l omitem.

Micul dejun englezesc a aparut pe la 1800, cand victorienii au inceput sa perfectioneze varianta initiala de mic dejun (paine, carne rece sau peste si bere mai slaba).
Cel pe care il stim noi astazi s-a creionat in timpul Revolutiei Industriale, din secolul al XIX-lea, cand stilul de viata a inceput sa se schimbe considerabil.

Daca pana atunci doar patura inalta a societatii avea acces la ceai, cafea, zahar si ciocolata, odata cu aparitia importurilor, si-au permis si locuitorii de rand sa-si cumpere asa ceva.

Conceptul de mic dejun englezesc a aparut datorita doamnei Beeton, sotia unui proprietar de editura. Ea a fost cea care a vorbit despre importanta micului dejun pentru sanatate.

Abia dupa Primul Razboi Mondial, micul dejun a inceput sa fie servit si in hoteluri, cafenele, restaurante.



Evolutia ideii de mic dejun
Conform studiilor, la inceputuri, micul dejun era simplist si se baza pe faina de porumb.
Amestecata in anumite cantita cu apa fierbinte si alte ingrediente, era pregatite mai multe feluri de paine, inclusiv budinca de crupe, corn Dodger (din: faina de porumb, apa, lapte batut si praf de copt).

In evolutia lui, a urmat apoi epoca victoriana, in care micul dejun era o varianta imbunatatita a celui american.
Datorita dezvoltarii si introducerii si altor preparate (cereale, oua, peste, carne, paine, fructe), era si normal ca meniul acestuia sa fie destul de scump.
Se poate spune chiar ca micul dejun englezesc este echivalentul unui brunch de astazi (cu: carne, briose englezesti, oua posate, suc de portocale, mazare verde etc.)



Dupa aceasta perioada au urmat celebrele cereale.
Se crede ca micul dejun cu cereale a fost inventat de adventisti (ei au pus bazele Sanatoriului Battle Creek, unde erau promovate cerealele ca fiind bune pentru sanatate).

Gogosile binecunoscute, initial, au fost introduse de olandezi drept gogosi dulci prajite in grasime animala.
Termenul gogoasa se refera ori la bilele mici de aluat care aratau precum nucile, ori la o reteta de la mijlocul secolului al XIX-lea, care consta in introducerea unui miez de nuca in mijlocul gogosii prajite.



Conform unei carti publicate in 1843, egiptenii beau dimineata o cafea si fumau, iar pana la amiaza nu mancau nimic.
Mai apoi au adoptat si ei ideea de masa de dimineata, pregatind-o din: paine, oua, branza, unt, lapte batut, smantana groasa, fasole fierte.
In lumea araba, tot conform unei carti aparute in 1843, beduinii mancau dimineata lacuste cu unt pe paine.

In timpul Ramadanului, musulmanii inlocuiesc micul dejun cu suhoor, o masa consumata inainte de rasaritul soarelui si formata din: paine, fructe, pasat de ovaz.
Cat despre populatia saraca a Libanului, aceasta manca odinioara doar salata verde cu paine la micul dejun.

Pe de alta parte, cand spui mic dejun american, spui: suc de portocale (aparut pe la 1900), sirop de artar, apoi gofre, cereale (popcorn cu lapte si indulcitor) si mic dejun cu cereale rece (granola – 1878).



Despre micul dejun european
- sunt renumite croissantele, originare din Austria;
- micul dejun frantuzesc este adesea similar cu micul dejun continental;
- un mic dejun britanic obisnuit presupune: oua jumari, carnati, bacon, ciuperci, fasole gatite, rosii, cartofi;
- in Olanda se servesc gofre la micul dejun.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-17 Vizualizari: 3229


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Istoria micului dejun, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Asafoetida
Asafoetida
Asafoetida este o planta cu radacini puternice si tulpina groasa, din familia patrunjelului, cu un m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro