Tips & tricks
Cum se pastreaza alimentele pe termen lung?

Pentru a pastra alimentele o perioada mai lunga, ele trebuie conservate.
Prin acest proces se urmareste indepartarea tuturor microorganismelor de pe ele si prevenirea oxidarii, a rancezirii, a uscarii produselor.
Cele mai cunoscute metode de conservare sunt: uscarea, congelarea, afumarea, pastrarea in sare / zahar / ulei, impachetarea in vid etc.
Uscarea alimentelor (carne, fructe) este cunoscuta inca din Antichitate.
Ea consta in reducerea apei din produse suficient pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
Poti sa pui alimentele la soare ori intr-un aparat special, numit deshidrator.
Pasteurizarea e necesara pentru conservarea alimentelor lichide.
Initial a fost folosita pentru a preveni acrirea vinurilor, iar in prezent se aplica pentru lapte.
Acesta este incalzit pana la 30 de secunde la 70 de grade Celsius, dupa care e racit pana la 10 grade Celsius pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
La final, laptele e depozitat in sticle sterile. Numele tehnicii vine de la Louis Pasteur.
Conservarea in vid este folosita pentru nuci, spre exemplu, ca sa nu-si piarda aroma din cauza oxidarii. Totul tine, insa, de cat de bine scoti aerul din punga.
Prin afumare
In functie de lemnul folosit, alimentul are alt gust si alta savoare.
Cel mai adesea, prin afumare se conserva carne si peste.
Bineinteles, la fum se mai conserva legume, fructe, branza etc., dar, in cazul acestora este vorba mai mult de a da aroma decat de a conserva.
Prin murare
Aceasta se face prin medii chimice si prin fermentatie.
In cazul primei variante, alimentul este pus in: otet, alcool, ulei vegetal (mai ales de masline) etc.
In cazul fermentatiei, alimentul in sine produce un agent de conservare.
Prin congelare reusesti sa pastrezi o perioada indelungata multe produse alimentare, inclusiv in timpul sezonului cald.
Zaharul este folosit pentru conservarea fructelor, fie in sirop (mere, pere, piersici, prune, caise), fie in forma cristalizata (cum ar fi pentru coaja fructelor de citrice, spre exemplu).
Bine de stiut
- respecta intru totul reteta. Nu schimba cantitatile si nici temperatura la care trebuie sa conservi alimentele;
- foloseste borcane, capace, pungi de calitate ca sa nu ai dupa aceea surprize neplacute;
- sterilizeaza si recipientele, si suprafata pe care lucrezi;
- daca esti incepator in ale conservelor, cea mai usoara metoda de avea alimente mai mult timp este sa le pui la congelat. Asigura-te, in schimb, ca folosesti pungi speciale pentru congelat. In caz contrar, alimentele isi pierd din aroma;
- daca pui alimentele in cutii sau pungi inchise etans, scoate pe cat posibil tot aerul din ele. Din cauza acestuia, alimentele se oxideaza si isi pierd din gust si aroma;
- cand pui la inghetat, conservi ori usuci, incearca sa tai alimentele la aceeasi dimensiune pentru ca ele sa absoarba uniform otetul si alte arome.
Prin acest proces se urmareste indepartarea tuturor microorganismelor de pe ele si prevenirea oxidarii, a rancezirii, a uscarii produselor.
Cele mai cunoscute metode de conservare sunt: uscarea, congelarea, afumarea, pastrarea in sare / zahar / ulei, impachetarea in vid etc.
Uscarea alimentelor (carne, fructe) este cunoscuta inca din Antichitate.
Ea consta in reducerea apei din produse suficient pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
Poti sa pui alimentele la soare ori intr-un aparat special, numit deshidrator.
Pasteurizarea e necesara pentru conservarea alimentelor lichide.
Initial a fost folosita pentru a preveni acrirea vinurilor, iar in prezent se aplica pentru lapte.
Acesta este incalzit pana la 30 de secunde la 70 de grade Celsius, dupa care e racit pana la 10 grade Celsius pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
La final, laptele e depozitat in sticle sterile. Numele tehnicii vine de la Louis Pasteur.
Conservarea in vid este folosita pentru nuci, spre exemplu, ca sa nu-si piarda aroma din cauza oxidarii. Totul tine, insa, de cat de bine scoti aerul din punga.

Prin afumare
In functie de lemnul folosit, alimentul are alt gust si alta savoare.
Cel mai adesea, prin afumare se conserva carne si peste.
Bineinteles, la fum se mai conserva legume, fructe, branza etc., dar, in cazul acestora este vorba mai mult de a da aroma decat de a conserva.
Prin murare
Aceasta se face prin medii chimice si prin fermentatie.
In cazul primei variante, alimentul este pus in: otet, alcool, ulei vegetal (mai ales de masline) etc.
In cazul fermentatiei, alimentul in sine produce un agent de conservare.

Prin congelare reusesti sa pastrezi o perioada indelungata multe produse alimentare, inclusiv in timpul sezonului cald.
Zaharul este folosit pentru conservarea fructelor, fie in sirop (mere, pere, piersici, prune, caise), fie in forma cristalizata (cum ar fi pentru coaja fructelor de citrice, spre exemplu).
Bine de stiut
- respecta intru totul reteta. Nu schimba cantitatile si nici temperatura la care trebuie sa conservi alimentele;
- foloseste borcane, capace, pungi de calitate ca sa nu ai dupa aceea surprize neplacute;
- sterilizeaza si recipientele, si suprafata pe care lucrezi;

- daca esti incepator in ale conservelor, cea mai usoara metoda de avea alimente mai mult timp este sa le pui la congelat. Asigura-te, in schimb, ca folosesti pungi speciale pentru congelat. In caz contrar, alimentele isi pierd din aroma;
- daca pui alimentele in cutii sau pungi inchise etans, scoate pe cat posibil tot aerul din ele. Din cauza acestuia, alimentele se oxideaza si isi pierd din gust si aroma;
- cand pui la inghetat, conservi ori usuci, incearca sa tai alimentele la aceeasi dimensiune pentru ca ele sa absoarba uniform otetul si alte arome.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-17 Vizualizari: 4631
Daca ti-a placut articolul Cum se pastreaza alimentele pe termen lung?, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Un meniu de sarbatori nu este neaparat unul bogat, dar trebuie sa acopere cam toate preferintele invitatilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta