193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Totul despre tarta Tatin

Totul despre tarta Tatin

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre tarta Tatin
Tarta Tatin sau tarta rasturnata este o placinta de fructe, cel mai adesea mere, coapta in cuptor cam in 30-35 de minute.

Prima tarta Tatin a fost gatita din greseala prin anul 1880, de una dintre proprietarele hotelului Tatin din Franta.

Incercand sa pregateasca o tarta cu mere clasica, bucatareasa a uitat fructele prea mult timp la caramelizat, iar apoi, incercand sa salveze situatia, a creat tarta Tatin.

In ciuda ecoului si a faptului ca a devenit o emblema a hotelului, surorile Tatin nici macar nu au dat un nume desertului creat din greseala.

Denumirea de tarta Tatin a aparut dupa moartea surorilor, fiind atribuita lui Crunonsky, un scriitor francez.

Din cate se pare, insa, ideea de tarta rasturnata era cunoscuta deja de cateva decenii.
In volumul Patisier Royal Parisien, editat in 1841, patiserul M. A. Careme vorbeste despre niste prajituri glazurate rasturnate, pregatite cu diferite fructe.

Alte persoane sunt de parere ca tarta Tatin nu era ceva nou, ci o imbunatatire a tartei Solognette, gatita in regiunea Lamotte-Beuvron, in care se afla si hotelul amintit.



Initial, tarta atribuita surorilor Tatin continea doua feluri de mere.
La fel de bine se poate servi si tarta Tatin cu caise sau, pentru aperitiv, o tarta Tatin cu legume.

In privinta modului de preparare exista mici diferente.
Daca se stie sigur ca aluatul folosit poate fi atat clasic, cat si de foietaj, caramelizarea fructelor duce la aparitia mai multor variante ale acestei retete.

Julia Child sugera, intr-o carte de-a ei de gatit, ca in tava sa punem unt si zahar, apoi merele, apoi iarasi unt si zahar, dupa care sa acoperim totul cu aluat.
Rezultatul? O tarta destul de suculenta.



In schimb, Raymond Blanc, autorul volumului Foolproof French Cooking, spunea ca mai intai trebuie sa caramelizam merele in apa si zahar, apoi sa adaugam untul.
Rezultatul? Merele nu vor fi caramelizate in totalitate, ci numai intr-o parte.

Alt bucatar era de parere ca tarta trebuie asamblata intr-o tava rece si lasata deoparte cam un sfert de ora, dupa care bagata in cuptor.

Indiferent de varianta aleasa, pentru aroma, in tarta Tatin se pot pune scortisoara, vanilie si/sau coniac de mere (calvado).

Foto: Flickr





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-19 Vizualizari: 2924


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre tarta Tatin, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Apelati la retete mai exotice si ingrediente de succes pe care nu vi le permiteti de obice.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Chana dal
Dal este un fel de mancare specific Indiei si zonelor invecinate, care se realizeaza din legume boab...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Orice om sanatos poate rezista fara mancare doua zile - dar nu si fara poezie"
Charles Baudelaire
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro