193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum pregatim clatitele

Cum pregatim clatitele

      Trimite pe mail Printeaza
Cum pregatim clatitele
Nu am pretentia ca fac cele mai bune clatite din lume, dar va pot ajuta cu cateva sfaturile utile pe care le-am cules de-a lungul timpului si care m-au facut sa ajung la o reteta perfecta pentru famila mea: clatite pufoase, fine, repede si usor de facut.

Pentru a obtine un aluat omogen este bine sa renunti la tel si sa folosesti mixerul. Mai intai, amesteca blatul la viteza cea mai mica, apoi treptat la o viteza mai mare pana dispar toate cocoloasele. Pentru a obtine clatite cat mai fine, nu se folosesc mai mult de 2 linguri de blat, se fac miscari circulare, rapide cu tigaia in mana , pentru ca blatul sa se imprastie pe toata suprafata, si astfel, clatitele sa iasa cat mai fine.

Pentru a obtine un aluat pufos este bine sa separi galbenusurile de albusuri. Albsurile nu se vor bate niciodata in vase de aluminiu, pentru ca se vor intuneca la culoare. Inainte de a se bate albusurile, se sterg peretii vasului cu lamaie, in acest fel, albusurile se vor bate mai usor si continutul va iesi mult mai pufos. Pentru ca spuma de albusuri sa iasa tare si lucioasa se pun cateva picaturi de zeama de lamaie si un praf de sare. Albusurile se bat mai usor, atunci cand sunt proaspete si tinute la rece. Atunci cand omogenizezi in aluatul de clatite spuma obtinuta din albusuri este bine sa renunti la mixer si sa amesteci usor albusurile cu o spatula de jos in sus.

Clatitele ies pufoase, dar si crocante, daca in loc sa pui in aluat lapte sau apa minerala, adaugi un varf de cutit de bicarbonat si o lingurita de coniac.

Inainte de a le coace toarna putin ulei in aluat (o lingura de ulei de 2 kg de aluat). Nu exagera punand prea mult sare sau zahar in compozitie. Excesul de sare incetineste procesul de crestere a aluatului si vor face clatitele pale la culoare, iar excesul de zahar vor intari blatul si il va face sa se arda.

Pentru obtinerea unor clatite fine, blatul trebuie sa aiba consistenta unei smantani si sa contina mici bule de aer. Pentru ca foile de clatite sa nu se rupa, se lasa blatul pentru clatite sa se linisteasca 30 de minute – o ora. Daca si in acest caz foile de clatite se rup, atunci, se adauga oua.Atentie ca excesul de oua vor face clatitele mai groase si mai lipicioase.

Daca blatul pentru clatite a iesit foarte subtire, nu se adauga imediat faina, ci se ia o cantitate mica de blat, se amesteca cu putina faina si abia atunci se incorporeaza in restul de blat, pentru a evita aparitia cocoloaselor. Daca aluatul este prea gros este bine sa mai adaugam putin lapte sau apa minerala. Tigaia in care se vor coace trebuie unsa bine cu ulei. Poti folosi urmatorul truc: infige fuculita intr-un cartof taiat, trece-l prin ulei si apoi unge tigaia uniform.

Coace clatitele pe ambele parti timp de 2 minute in ulei foarte bine incins. Pastreaza clatitele la cald intre doua farfurii pe care le pui alaturi de aragaz sau pe o oala cu apa fierbinte.





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-05-18 Vizualizari: 15035


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum pregatim clatitele, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Apelati la retete mai exotice si ingrediente de succes pe care nu vi le permiteti de obice.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cresonul indian
Cresonul indian, numit si condurul doamnei sau nasturel este o planta originara din America de Sud, ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ca sa faci o placinta cu mere din nimic, trebuie ca mai intai sa creezi universul"
Carl Sagan
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro