Tips & tricks
Cum se bat corect albusurile

Secretul unor sufleuri sau bezele delicioase consta in albusuri batute spuma asa cum trebuie.
Atunci cand le pregatesti, de fapt, incorporezi aer in compozitie, iar aceasta isi mareste volumul de pana la opt ori.
Bine de stiut
- foloseste un bol cat mai mare, pentru ca aerul sa poata circula cat mai mult atunci cand bati albusurile;
- cu cat sunt mai proaspete ouale, cu atat se vor bate mai usor albusurile;
- ouale trebuie sa fie la temperatura camerei (lucru important pentru o aerare buna). Ouale calde se separa mai greu, asadar e mai bine sa le scoti din frigider, sa le separi atunci, apoi sa le lasi sa se incalzeasca;
- ai grija ca atunci cand bati albusurile, sa nu fie nici o picatura de grasime in ele. In caz contrar, nu vor ajunge la volumul dorit;
- din momentul in care incepi sa bati albusurile nu te mai opri decat la final;
- pe masura ce le bati, se formeaza bule mici de aer. Daca este prea mult aer in balonase, atunci compozitia va crapa.
Ustensile necesare
- ai nevoie de un bol de cupru;
- daca nu dispui de prea multe vase, foloseste unul cat mai sferic si suficient de mare;
- foloseste un tel mare din inox, cu sarme foarte subtiri si maner de lemn (nu obosesti asa repede ca atunci cand folosesti tel cu maner de metal);
- sterge ustensilele fie cu o felie de lamaie, fie cu un mix de sare si otet, ca sa fie curate;
- nici bolul, nici telul nu trebuie sa aiba vreo urma de grasime. Ca sa te asiguri de acest lucru, spala-le bine in apa cu detergent de vase, apoi clateste-le cu apa fierbinte si usuca-le. Si mai bine ar fi ca la final sa le stergi cu o felie de lamaie.
Cum se bat corect albusurile
In primele doua minute, albusurile se bat la viteza mica, ca sa se desfaca.
Cand incep sa se formeze bule, mareste viteza la mediu pentru alte cateva minute, dupa care foloseste cea mai mare viteza ca sa obtii spuma.
Poti sa bati albusurile in orice directie, dar nu prea usor si nici prea sus. In fond, telul trebuie tot timpul sa atinga albusurile pana la fundul vasului.
Nu stii cand sa te opresti din batut albusurile?
Ca sa aproximezi cand compozitia a ajuns la consistenta dorita, scoate telul din bol si invarte-l in aer.
Daca spuma sta lipita de el, inseamna ca ai terminat.
Daca albusurile sunt pentru o prajitura, sufleu sau mousse, "varfurile" spumei ar trebui sa fie moi (atunci cand bagi telul in ele, sa se lase usor).
Daca vrei sa faci bezele, caz in care pui zahar, "varfurile" trebuie sa fie ferme.
Atunci cand le pregatesti, de fapt, incorporezi aer in compozitie, iar aceasta isi mareste volumul de pana la opt ori.
Bine de stiut
- foloseste un bol cat mai mare, pentru ca aerul sa poata circula cat mai mult atunci cand bati albusurile;
- cu cat sunt mai proaspete ouale, cu atat se vor bate mai usor albusurile;
- ouale trebuie sa fie la temperatura camerei (lucru important pentru o aerare buna). Ouale calde se separa mai greu, asadar e mai bine sa le scoti din frigider, sa le separi atunci, apoi sa le lasi sa se incalzeasca;

- ai grija ca atunci cand bati albusurile, sa nu fie nici o picatura de grasime in ele. In caz contrar, nu vor ajunge la volumul dorit;
- din momentul in care incepi sa bati albusurile nu te mai opri decat la final;
- pe masura ce le bati, se formeaza bule mici de aer. Daca este prea mult aer in balonase, atunci compozitia va crapa.
Ustensile necesare
- ai nevoie de un bol de cupru;
- daca nu dispui de prea multe vase, foloseste unul cat mai sferic si suficient de mare;
- foloseste un tel mare din inox, cu sarme foarte subtiri si maner de lemn (nu obosesti asa repede ca atunci cand folosesti tel cu maner de metal);

- sterge ustensilele fie cu o felie de lamaie, fie cu un mix de sare si otet, ca sa fie curate;
- nici bolul, nici telul nu trebuie sa aiba vreo urma de grasime. Ca sa te asiguri de acest lucru, spala-le bine in apa cu detergent de vase, apoi clateste-le cu apa fierbinte si usuca-le. Si mai bine ar fi ca la final sa le stergi cu o felie de lamaie.
Cum se bat corect albusurile
In primele doua minute, albusurile se bat la viteza mica, ca sa se desfaca.
Cand incep sa se formeze bule, mareste viteza la mediu pentru alte cateva minute, dupa care foloseste cea mai mare viteza ca sa obtii spuma.
Poti sa bati albusurile in orice directie, dar nu prea usor si nici prea sus. In fond, telul trebuie tot timpul sa atinga albusurile pana la fundul vasului.

Nu stii cand sa te opresti din batut albusurile?
Ca sa aproximezi cand compozitia a ajuns la consistenta dorita, scoate telul din bol si invarte-l in aer.
Daca spuma sta lipita de el, inseamna ca ai terminat.
Daca albusurile sunt pentru o prajitura, sufleu sau mousse, "varfurile" spumei ar trebui sa fie moi (atunci cand bagi telul in ele, sa se lase usor).
Daca vrei sa faci bezele, caz in care pui zahar, "varfurile" trebuie sa fie ferme.
Te-ar mai putea interesa si:
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-26 Vizualizari: 22511
Daca ti-a placut articolul Cum se bat corect albusurile, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Asigurati-va din timp ca detineti toate ustensilele cerute de un gatit de calitate.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta