Lifestyle
Tipuri de supe in lume

Supa este cunoscuta inca din anul 6.000 i.Hr.
La origine, cuvantul "supa" provine din termenul "sop", care desemna o bucata de paine imbibata in supa.
El se afla in stransa legatura cu termenul "restaurant", care initial facea referire la o supa foarte concentrata, ieftina, vanduta pe strada.
In lume exista o multitudine de retete care au trecut granitele, spre exemplu:
- Borscht (supa cu carne, varza si sfecla rosie, pregatita in Ucraina, inrudita cu borsul romanesc);
- Caldo verde (supa portugheza de ceapa cu varza kale);
- supa de praz (gatita mai ales in Tinutul Wales, cu ocazia zilei Sf. David);
- Mulligatawny (supa indiana cu carne, condimente si legume);
- Shchi (supa de varza – mancarea nationala a Rusiei);
- Tom Yum (gatita in Thailanda, din lapte de cocos si citronela) etc.
1. Supe dulci / supe cu fructe
Se servesc la finalul mesei, in bucataria cantoneza, fiind specifice acesteia.
Datorita aromei si gustului, ideea de a pregati o supa dulce a ajuns si in Australia si America.
Cele mai cunoscute supe dulci sunt:
- Supa-crema de arahide (pudra de arahide cu sirop si apa);
- Supa de cartof dulce (cartofi curatati si taiati in bucatele, apoi fierti cu apa si sirop);
- Supa dulce de migdale (pudra de migdale cu sirop si apa).
In Filipine se servesc supele Ginataan, pregatite cu lapte de cocos.
Mai intai se extrage zeama din pulpa rasa de nuca de cocos si se da deoparte (are o consistenta densa).
Peste pulpa se toarna inca o data apa si iarasi se stoarce zeama.
In laptele obtinut se adauga apoi cartofi dulci, tapioca, banane etc. Uneori se pun si bucatele din pulpa de cocos.
Mixul rezultat se fierbe, iar inainte de final se incorporeaza laptele dat deoparte initial.
Supele Ginataan se mananca in general fierbinti, in sezonul rece.
Unii filipinezi le pun si la congelator, ca sa le consume drept inghetata.
In China si Japonia se serveste supa de fasole rosii.
Potrivit unei vechi traditii coreene, se pare ca aceasta supa are puteri impotriva spiritelor rele, iar culoarea rosie atrage energia pozitiva.
Incearca reteta noastra de sezon pentru supa de visine cu: zahar, rosii, ulei de masline presat la rece si, evident, visine bine coapte.
2. Supe reci (Gazpacho)
Gazpacho este o supa de prin Andaluzia, care se prepara, de obicei, din rosii si se serveste mai ales in timpul verii, rece.
Conform unor teorii, provine dintr-o supa araba (facuta din ulei de masline, paine si usturoi), careia i s-a adaugat otet balsamic.
Exista mai multe feluri de supe reci: de avocado, castraveti, pepene rosu, patrunjel, fructe de mare, struguri etc.
3. Supe asiatice
In mod normal, pentru baza lor nu se folosesc produsele lactate (lapte si smantana).
Ca sa se ingroase, se pune amidon rafinat.
Au efecte revitalizante si revigorante.
Cele mai cunoscute supe chinezesti sunt:
- supa de peste (pestele este prajit si fiert mai multe ore, rezultand o supa albicioasa);
- supa alba (din oase de porc fierte mai multe ore);
- supa de pui (i se pot adauga ierburi chinezesti, radacina de lemn dulce etc.).

Alte supe asiatice
- supa de ciuperci Shiitake uscate;
- Galbitang (din coaste de vita);
- Tteok guk (supa cu felii de orez). Baza se pregateste din supa de vita sau ansoa.
La origine, cuvantul "supa" provine din termenul "sop", care desemna o bucata de paine imbibata in supa.
El se afla in stransa legatura cu termenul "restaurant", care initial facea referire la o supa foarte concentrata, ieftina, vanduta pe strada.
In lume exista o multitudine de retete care au trecut granitele, spre exemplu:
- Borscht (supa cu carne, varza si sfecla rosie, pregatita in Ucraina, inrudita cu borsul romanesc);
- Caldo verde (supa portugheza de ceapa cu varza kale);
- supa de praz (gatita mai ales in Tinutul Wales, cu ocazia zilei Sf. David);
- Mulligatawny (supa indiana cu carne, condimente si legume);
- Shchi (supa de varza – mancarea nationala a Rusiei);
- Tom Yum (gatita in Thailanda, din lapte de cocos si citronela) etc.

1. Supe dulci / supe cu fructe
Se servesc la finalul mesei, in bucataria cantoneza, fiind specifice acesteia.
Datorita aromei si gustului, ideea de a pregati o supa dulce a ajuns si in Australia si America.
Cele mai cunoscute supe dulci sunt:
- Supa-crema de arahide (pudra de arahide cu sirop si apa);
- Supa de cartof dulce (cartofi curatati si taiati in bucatele, apoi fierti cu apa si sirop);
- Supa dulce de migdale (pudra de migdale cu sirop si apa).

In Filipine se servesc supele Ginataan, pregatite cu lapte de cocos.
Mai intai se extrage zeama din pulpa rasa de nuca de cocos si se da deoparte (are o consistenta densa).
Peste pulpa se toarna inca o data apa si iarasi se stoarce zeama.
In laptele obtinut se adauga apoi cartofi dulci, tapioca, banane etc. Uneori se pun si bucatele din pulpa de cocos.
Mixul rezultat se fierbe, iar inainte de final se incorporeaza laptele dat deoparte initial.
Supele Ginataan se mananca in general fierbinti, in sezonul rece.
Unii filipinezi le pun si la congelator, ca sa le consume drept inghetata.
In China si Japonia se serveste supa de fasole rosii.
Potrivit unei vechi traditii coreene, se pare ca aceasta supa are puteri impotriva spiritelor rele, iar culoarea rosie atrage energia pozitiva.

Incearca reteta noastra de sezon pentru supa de visine cu: zahar, rosii, ulei de masline presat la rece si, evident, visine bine coapte.
2. Supe reci (Gazpacho)
Gazpacho este o supa de prin Andaluzia, care se prepara, de obicei, din rosii si se serveste mai ales in timpul verii, rece.
Conform unor teorii, provine dintr-o supa araba (facuta din ulei de masline, paine si usturoi), careia i s-a adaugat otet balsamic.
Exista mai multe feluri de supe reci: de avocado, castraveti, pepene rosu, patrunjel, fructe de mare, struguri etc.

3. Supe asiatice
In mod normal, pentru baza lor nu se folosesc produsele lactate (lapte si smantana).
Ca sa se ingroase, se pune amidon rafinat.
Au efecte revitalizante si revigorante.
Cele mai cunoscute supe chinezesti sunt:
- supa de peste (pestele este prajit si fiert mai multe ore, rezultand o supa albicioasa);
- supa alba (din oase de porc fierte mai multe ore);
- supa de pui (i se pot adauga ierburi chinezesti, radacina de lemn dulce etc.).

Alte supe asiatice
- supa de ciuperci Shiitake uscate;
- Galbitang (din coaste de vita);
- Tteok guk (supa cu felii de orez). Baza se pregateste din supa de vita sau ansoa.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-26 Vizualizari: 2832
Daca ti-a placut articolul Tipuri de supe in lume, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Pentru supe si ciorbe apelati la o diversitate mare a legumelor si nu la condimente praf.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta