193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Tot ce nu stiai despre sparanghel

Tot ce nu stiai despre sparanghel

      Trimite pe mail Printeaza
Tot ce nu stiai despre sparanghel
Sparanghelul este privit mai degraba ca o delicatesa decat ca o leguma folosita in mod constant, in diferite tipuri de mancare. Din pacate este destul de scump si foarte pretentios la gatit. Daca iti place sparanghelul, afla tot ce nu stiai despre el: cum trebuie sa alegi, sa pastrezi si sa prepari aceasta leguma.

In piata sau in supermarket poti gasi trei tipuri diferite de sparaghel: alb, verde si roscat. Dar totusi recolta cea mai gustoasa este cea care se gaseste in incepand din mai si pana in iunie. Iti mentionez ca la noi vei gasi foarte rar tipul roscat sau alb. Dar nu te intrista, fiindca acela mai gustos este cel verde. Cu cat este mai proaspat si mai gros in diametru, cu atat este mai bun.

Sparanghelul trebuie sa fie consumat foarte proaspat. Daca nu ai timp sa il gatesti repede il poti pastra, timp de maxim 3-4 zile maxim, invelit intr-un prosop de hartie umed, in sertarul de legume al frigiderului, ferit de contactul direct cu aerul, caldura si lumina.

Te sfatuiesc sa nu folosesti foarte multe condimente cand il prepari pentru a nu-i schimba gustul. Este destula putina sare si piper.

Daca sparanghelul pe care il cumperi are o baza foarte fibroasa, atunci indeparteaza aceasta parte prin taiere sau razuieste coaja.

Sparanghelul se fierbe in aburi, timp de 5-8 minute, sau in apa, la foc mic, timp de 2-3 minute, in functie de grosime. Daca este fiert prea mult, se inmoaie si nu mai e crocant. Pune-l la fiert intr-un vas (sa stea pe orizontala), in putina apa cu sare, care clocoteste. Nu trebuie sa acoperi vasul cu un capac! Pentru a verifica daca este fiert, incearca cu un cutit bine ascutit in mijlocul unui fir: daca intra usor, inseamna ca e suficient de fiert. Lasa-l sa se scurga pe un prosop de hartie, iar daca il servesti rece, atunci trece-l rapid sub jet de apa rece.

Il poti gati si la cuptor sau pe gratar. Prin rumenire, sparanghelul isi accentueaza gustul si capata margini crocante.

Unge gratarul cu 2 linguri ulei de masline si incinge-l pana fumega. Asaza sparanghelul cu partea taiata in jos si apoi micsoreaza flacara la minimum. Tine pe gratar timp de 3 minute pe fiecare parte. Pentru a-l pune pe platou, ca sa nu te frigi dupa ce e gata, inveleste-l la capete cu folie de aluminiu. Pentru a-l rumeni in cuptor asaza-l intr-o tava si stropeste cu 4 linguri ulei de masline. Da sparanghelul la cuptor timp de 12-15 minute, in functie de grosime.

Pentru ca este o delicatesa, trebuie servit alaturi de ceva simplu, care sa ii evidentieze toate calitatile. Il poti servi ca si aperitiv, alaturi de cateva legume prajite pe gratar: dovleac, ciuperci si sfecla.Sparangelul fiert, stropit cu o vinegreta din zeama de lamaie poate tine locul unei salate racoritoare. Il poti adauga si tocat in omleta pentru a o face mai colorata si mai aromata.

Pe langa versatilitatea sa are si multiple proprietati terapeutice. Cred ca e destul sa mentionez ca nu contine colesterol, are o cantitate mica de sodiu si putine calorii (cam 4 calorii/ tija).Sper ca te-am convins sa incerci macar o data aceasta minunata leguma.





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-05-18 Vizualizari: 13038


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Tot ce nu stiai despre sparanghel, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Herbes de Provence
Originare din Franta, asa cum ne indica si denumirea lor, Herbes de Provence sunt un amestec util de...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro