193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Ce si cum putem congela

Ce si cum putem congela

      Trimite pe mail Printeaza
Ce si cum putem congela
Congelatul este metoda ideala de a conserva carne, fructe, legume si ierburi aromatice.

Indiferent ca am luat prea multa carne sau ca vrem sa ne bucuram iarna de fructele de vara, tehnica inghetarii functioneaza de minune.

Cum congelam fructe si legume
Alege fructe si legume coapte si de cea mai buna calitate!
Fructele trebuie sa fie destul de tari, iar legumele putin moi, nevestejite si, bineinteles, cat mai proaspete.
Daca ai produse pe care nu le poti congela imediat, cufunda-le de cateva ori in apa rece, avand grija sa nu le lasi sa se inmoaie.

Daca pui toate legumele odata in congelator, mai intai opareste-le, ca sa opresti ori sa incetinesti actiunea enzimelor din cauza carora isi pierd culoarea si savoarea.
Folosirea cuptorului cu microunde nu este recomandata, intrucat unele enzime sunt rezistente.
Dupa ce se oparesc, transfera-le imediat intr-un bol cu apa rece ca gheata si tine-le cam tot cat le-ai tinut si in lichidul fierbinte.
Dupa ce se usuca, pune-le intr-un recipient special pentru congelator, avand grija sa nu le aglomerezi.



Pentru o textura mai buna, fructele sunt congelate adesea cu zahar sau in lichid.
Daca ai fructe mici, cum ar fi fructe de padure, le poti pune uscate si neindulcite.
De asemenea, poti conserva fructele in apa, dar nu in borcane de sticla.

Pune cateva fructe intr-o cutie, presara zahar, apoi pune alt rand de fructe, acopera si lasa deoaprte cam un sfert de ora, dupa care baga in congelator.
Fructele se mai pot acoperi cu sirop de zahar si apa, dar e bine ca intotdeauna sa scoti pe cat posibil tot aerul din recipiente.



Pune pachetele pe straturi, ca sa se congeleze repede, dar lasa putin spatiu intre ele, pentru circulatia aerului.
Fructele si legumele congelate pot fi folosite in decurs de 8-10 luni. Se dezgheata fie in frigider, fie in apa rece.
Important! Eticheteaza fiecare cutie cu data, continutul si cantitatea.

Cum congelam carnea
Daca vrei sa folosesti carnea in termen de o saptamana din momentul in care ai cumparat-o, pune-o intr-o punga de plastic cu sina.
Pentru o depozitare mai indelungata, inveleste-o foarte bine intr-un material rezistent la umiditate si vapori, cum ar fi hartia de congelat sau chiar folie de aluminiu .
Apoi, pune-o in congelator, la aproximativ -17 grade Celsius.



Carnea de vita rezista pana la un an, cea de miel pana la 9 luni, de porc – 6 luni, carnea tocata de vita – 4 luni, iar carnaciorii de porc – 2 luni.
Niciodata nu se dezgheata carnea la temperatura camerei, ci in frigider.

Cum congelam supa
Mai intai trebuie sa racesti supa fierbinte punand-o intr-un bol, apoi bolul intr-un vas mare, cu apa rece ca gheata.
Dupa ce s-a racit, pune-o in recipiente rezistente la umiditate si vapori.
Foloseste recipiente mai mici, ca sa inghete cat mai repede, incetinind astfel dezvoltarea bacteriilor.

Nu umple recipientele, intrucat lichidele isi maresc volumul atunci cand ingheata.
Intotdeauna se dezgheata fie in congelator, fie in cuptorul cu microunde.
Niciodata la temperatura camerei!



Cum congelam ierburile aromatice
Mai intai se spala bine, apoi se lasa la scurs.
Cand s-au uscat, se toaca la marimea dorita, se pun pe un singur strat intr-o tava si se baga in congelator.

Alta modalitate de a avea ierburi aromatice chiar si iarna consta in congelarea lor cu ulei de masline.
Mai exact, pui ierburile si uleiul in blender si mixezi bine, pana ce rezulta o pasta cremoasa.
Umple forma de gheata cu pasta obtinuta si bag-o in congelator.
Poti proceda astfel daca ai: busuioc, marar, coriandru, maghiran, menta, rozmarin, patrunjel, tarhon etc.



Alte ierburi, pur si simplu, nu trebuie decat curatate, spalate, uscate si puse in pungi etans.
Poti proceda asa cum: arpagic, oregano, salvie, cimbru, macris, tarhon, lamaita.

O idee deosebita
Daca vrei cuburi de gheata inedite pentru o petrecere, atunci pune la congelat intr-o forma de gheata niste capsuni si crengute de menta.
Cum? Mai intai fierbe apa, apoi las-o la racit, dupa care toarna putin intr-o forma de gheata, adauga fructul si baga in congelator.
Cand a inghetat, pune deasupra crenguta de menta, toarna apa si iarasi da la congelat.



Nu putem congela
- mancaruri prajite sau cu aluat;
- mancaruri cu faina ori amidon de porumb;
- fripturi cu cartofi, intrucat acestia se innegresc si se inmoaie foarte tare;
- albusuri si galbenusuri gatite;
- oua intregi, fie crude, fie gatite;
- maioneza;
- branza de vaca si branza ricotta;
- smantana;
- placinte cu crema sau crusta ori deserturi cu umpluturi.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-08-09 Vizualizari: 6145


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Ce si cum putem congela, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Nu faceti cumparaturile prea devreme ca sa nu folositi decat alimente proaspete.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Tot ceea ce mancam peste strictul necesar, furam din stomacul saracilor"
Mahatma Gandhi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro