193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» 5 retete de paine de casa

5 retete de paine de casa

      Trimite pe mail Printeaza
5 retete de paine de casa
Cea mai buna paine este, fara indoiala, cea coapta in casa.

Nimic nu se compara cu gustul ei sau cu aroma care se raspandeste in bucatarie atunci cand deschizi usa cuptorului.

Fie ca o faci simpla, fie o amesteci cu diverse ingrediente, painea de casa este mult mai sanatoasa decat cea din comert.

Daca ai epuizat retetele de paine pe care le stiai si vrei sa incerci altele, iata ce iti propunem noi:

1. Paine cu nuci si banane
Ingrediente

125 gr nuci, 4 banane medii, 250 gr faina 550, 2 oua, 125 gr de unt, 180 gr zahar brun, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingurita de scortisoara, putina sare, 3 linguri lapte cald, 1 lingurita praf de copt, 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu, putina sare,.



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius, apoi da-l la 160. Greseaza o tava de paine. Bate untul cu zaharul pana se face spumos, apoi adauga bananele pisate. Pune vanilia, ouale, sarea si scortisoara si bate compozitia foarte bine. Presara faina si praful de copt si continua cu mixarea, ca sa obtii o compozitie pufoasa.
Separat, amesteca laptele cu bicarbonatul de sodiu, dupa care toarna-l in aluat. Adauga nucile (amestecate in prealabil cu putina faina. Astfel nu se vor cufunda in aluat), pune compozitia rezultata in tava si da la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Cand e gata, lasa painea sa se raceasca in tava, dupa care pune-o pe un gratar.

2. Paine din faina de orez
Ingrediente

400 gr faina de orez, 100 gr faina 550, 60 gr unt, 30 gr drojdie uscata, 2 lingurite sare, 325 ml apa



Mod de preparare
Amesteca 150 gr de faina de orez cu drojdia si cu faina 550. Fa o gaura in mijloc si toarna jumatate din cantitatea de apa. Amesteca foarte bine cam 5 minute. Acopera aluatul si pune-l intr-un loc racoros, dar nu in frigider, pentru 12-14 ore, cam pana cand isi dubleaza volumul.
Dupa aceea, apasa usor in aluat cu pumnii, apoi pune restul de faina de orez, untul si apa. Framanta aluatul. Apa trebuie adaugata treptat, pentru ca aluatul sa nu fie prea lipicios. Dupa 3 minute, transfera-l pe o masa infainata. Framanta-l si acolo vreo 3-4 minute.
Pune-l inapoi in vas si lasa-l intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul, adica aproximativ o ora. Ruleaza aluatul sub forma de cilindru, apasand usor ca sa iasa bulele de aer, cresteaza-l in diagonala cu un cutit, dupa care pune-l in tava si lasa-l asa ca sa-si dubleze iarasi volumul, tot cam o ora. Incinge cuptorul la 220 grade Celsius. Presara putina faina de orez peste luat si da-l la cuptor pentru o jumatate de ora.

3. Paine cu cartofi dulci
Ingrediente

2 linguri praf de copt, 1 lingurita scortisoara, 1/4 lingurita sare, 1/4 lingurita nucsoara, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, 2 oua mari, 1/8 lingurita cuisoare, cca 200 gr faina, 120 gr iaurt grecesc cu grasimi 2%, 100 gr zahar, 50 ml ulei canola, stafide, spray de gatit, sare, 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie, cca 70 gr zahar fin, crema de branza, cca 30 gr nuci pecan tocate si prajite, cca 200 gr cartofi dulci dati pe razatoare



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Amesteca faina cu praful de copt, scortisoara, nucsoara, sarea, bicarbonatul de sodiu si cuisoarele, cu ajutorul unui tel. Separat, mixeaza zaharul cu iaurt, ulei si oua. Compozitia obtinuta pune-o peste faina si amesteca pana se umezeste. Adauga usor nucile pecan, cartofii dulci si stafidele.
Pulverizeaza spray de gatit intr-o tava, pune aluatul si da la cuptor pentru 40 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Lasa sa se raceasca intr-o tava, apoi scoate pe un gratar.
Intre timp, amesteca crema de branza cu restul ingredientelor. Bate cu mixerul vreo 2 minute, dupa care intinde uniform peste paine.

4. Paine siciliana traditionala
Ingrediente

250 gr faina alba, 1 lingurita de drojdie uscata, 1 lingura ulei de masline + 1 lingura pentru gresat, 200 ml apa minerala, gris (optional), rozmarin tocat fin, sare



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 220 grade Celsius. Amesteca drojdia cu jumatate de lingurita de sare si cu faina. Adauga uleiul, apoi toarna treptat apa. Framanta aluatul pe o masa infainata cam 4-5 minute, pana cand se intareste si are o textura de matase.
Imparte aluatul in opt si ruleaza fiecare bucata. Presara gris in tava de copt, pune bucatile de aluat si lasa-le asa cam 5 minute, dupa care pune peste ele sarea, piperul si rozmarinul si stropeste-le cu uleiul de masline. Tine-le in cuptor pana cand se rumenesc.

5. Paine fara gluten
Ingrediente

200 gr faina alba fara gluten, 1 lingurita de sare, 3 lingurite de praf de copt fara gluten, 285 ml lapte batut (sau 285 ml lapte amestecat cu zeama de la o lamaie stoarsa), 3 oua, 1 lingurita piure de rosii, 2 linguri ulei de masline, 50 gr rosii deshidratate in ulei, taiate mai mare, 25 gr parmezan ras



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Amesteca sarea, faina si praful de copt intr-un bol mai mare. In altul mixeaza laptele batut cu uleiul, ouale si piureul de rosii. Pune ingredientele ude peste faina, apoi adauga rosiile deshidratate si jumatate din cantitatea de parmezan.
Greseaza o tava de copt si pune compozitia obtinuta. Presara restul de parmezan si da la cuptor pentru 50-60 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Lasa sa se raceasca pe un gratar.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-08-16 Vizualizari: 8099


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul 5 retete de paine de casa, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Fiti atenti ca mancarea sa nu fie lasata niciodata mai mult de 2 ore la temperatura camerei.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Hrisca
Asemanandu-se ca forma cu graul, hrisca este in realitate o pseudo-cereala cu proprietati nutritive ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"O lingura nu poate gusta mancarea care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intelepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro