193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit risotto

Sfaturi pentru gatit risotto

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit risotto
Risotto este o mancare traditionala italiana, pregatita cu orez.

Metoda risotto consta in adaugarea treptata a unei cantitati mici de lichid fierbinte peste orezul sotat cu diverse arome, amestecand usor pentru a fi absorbit de catre acesta.

Bine de stiut
- risotto se gateste al dente, ca si pastele, adica pana cand se inmoaie, dar e suficient de tare incat sa nu se deformeze (are nevoie de mai putin timp pentru gatit decat orezul alb obisnuit);
- risotto nu trebuie sa fie crocant;
- la cca 170 gr de orez ai nevoie de aproximativ 1 l de supa de pui fierbinte;

- supa de legume trebuie sa fiarba la foc mic;
- ca sa amesteci in risotto, foloseste o lingura de lemn;
- ca si in cazul pastelor, risotto se serveste imediat;
- in functie de preferinte, se poate pregati risotto cu ciuperci. In acest caz, mai intai se soteaza ciupercile, apoi ceapa, si se adauga si putina zeama de lamaie.
Daca iti doresti ceva mai deosebit, incerca risotto cu Gorgonzola.



Cum se face risotto
Pasul 1: Soteaza ingredientele care dau aroma

Incinge unt sau ulei intr-o tigaie.
Cand s-a infierbantat lichidul, pune ceapa tocata, usturoiul si arpagicul.
Soteaza-le pana devin translucide.
Separat, tot acum pune si supa de pui sau legume la fiert, la foc mic.

Pasul 2: Dupa 2-3 minute, adauga orezul Arborio negatit in tigaie.
Amesteca in mod constant, ca sa acoperi orezul cu uleiul sau untul incins.
Astfel va absorbi si mai usor aroma de la sotare si va fierbe mai repede atunci cand vei turna lichidul.
Soteaza orezul un minut sau doua, pana cand isi schimba usor aroma, dar ai grija sa nu se rumeneasca prea tare.



Pasul 3: Adauga cca 120 ml de vin alb sec.
Amesteca pana cand e absorbit cu totul (orezul sa nu devina lipicios). Sfat: vinul se pune prima data pentru ca alcoolul sa aiba timp sa se evapore.

Pasul 4: Toarna treptat supa fierbinte.
Amesteca cu ajutorul unei linguri de lemn in tigaie. Pe masura ce se gateste, orezul va capata o consistenta cremoasa.

Pasul 5: Gateste orezul cam 20-30 de minute.
Boabele trebuie sa fie moi, dar totusi suficient de tari incat sa-si pastreze forma.
In cazul in care orezul tot nu e gata, desi ai pus o cantitate suficienta de supa, adauga apa fierbinte si amesteca.



Pasul 6: Cu cateva minute inainte de final, adauga restul ingredientelor.
Fie ca e vorba de peste, carne, branza sau legume, acestea isi vor pastra forma. Poti potrivi de sare si piper, desigur.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-08-26 Vizualizari: 1408


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit risotto, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Martipan
Martipan
Martipanul nu este un condiment propriu-zis ci o pasta preparata din praf de migdale amestecat cu za...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro