Tips & tricks
Sfaturi pentru gatit risotto

Risotto este o mancare traditionala italiana, pregatita cu orez.
Metoda risotto consta in adaugarea treptata a unei cantitati mici de lichid fierbinte peste orezul sotat cu diverse arome, amestecand usor pentru a fi absorbit de catre acesta.
Bine de stiut
- risotto se gateste al dente, ca si pastele, adica pana cand se inmoaie, dar e suficient de tare incat sa nu se deformeze (are nevoie de mai putin timp pentru gatit decat orezul alb obisnuit);
- risotto nu trebuie sa fie crocant;
- la cca 170 gr de orez ai nevoie de aproximativ 1 l de supa de pui fierbinte;
- supa de legume trebuie sa fiarba la foc mic;
- ca sa amesteci in risotto, foloseste o lingura de lemn;
- ca si in cazul pastelor, risotto se serveste imediat;
- in functie de preferinte, se poate pregati risotto cu ciuperci. In acest caz, mai intai se soteaza ciupercile, apoi ceapa, si se adauga si putina zeama de lamaie.
Daca iti doresti ceva mai deosebit, incerca risotto cu Gorgonzola.

Cum se face risotto
Pasul 1: Soteaza ingredientele care dau aroma
Incinge unt sau ulei intr-o tigaie.
Cand s-a infierbantat lichidul, pune ceapa tocata, usturoiul si arpagicul.
Soteaza-le pana devin translucide.
Separat, tot acum pune si supa de pui sau legume la fiert, la foc mic.
Pasul 2: Dupa 2-3 minute, adauga orezul Arborio negatit in tigaie.
Amesteca in mod constant, ca sa acoperi orezul cu uleiul sau untul incins.
Astfel va absorbi si mai usor aroma de la sotare si va fierbe mai repede atunci cand vei turna lichidul.
Soteaza orezul un minut sau doua, pana cand isi schimba usor aroma, dar ai grija sa nu se rumeneasca prea tare.

Pasul 3: Adauga cca 120 ml de vin alb sec.
Amesteca pana cand e absorbit cu totul (orezul sa nu devina lipicios). Sfat: vinul se pune prima data pentru ca alcoolul sa aiba timp sa se evapore.
Pasul 4: Toarna treptat supa fierbinte.
Amesteca cu ajutorul unei linguri de lemn in tigaie. Pe masura ce se gateste, orezul va capata o consistenta cremoasa.
Pasul 5: Gateste orezul cam 20-30 de minute.
Boabele trebuie sa fie moi, dar totusi suficient de tari incat sa-si pastreze forma.
In cazul in care orezul tot nu e gata, desi ai pus o cantitate suficienta de supa, adauga apa fierbinte si amesteca.

Pasul 6: Cu cateva minute inainte de final, adauga restul ingredientelor.
Fie ca e vorba de peste, carne, branza sau legume, acestea isi vor pastra forma. Poti potrivi de sare si piper, desigur.
Metoda risotto consta in adaugarea treptata a unei cantitati mici de lichid fierbinte peste orezul sotat cu diverse arome, amestecand usor pentru a fi absorbit de catre acesta.
Bine de stiut
- risotto se gateste al dente, ca si pastele, adica pana cand se inmoaie, dar e suficient de tare incat sa nu se deformeze (are nevoie de mai putin timp pentru gatit decat orezul alb obisnuit);
- risotto nu trebuie sa fie crocant;
- la cca 170 gr de orez ai nevoie de aproximativ 1 l de supa de pui fierbinte;
- supa de legume trebuie sa fiarba la foc mic;
- ca sa amesteci in risotto, foloseste o lingura de lemn;
- ca si in cazul pastelor, risotto se serveste imediat;
- in functie de preferinte, se poate pregati risotto cu ciuperci. In acest caz, mai intai se soteaza ciupercile, apoi ceapa, si se adauga si putina zeama de lamaie.
Daca iti doresti ceva mai deosebit, incerca risotto cu Gorgonzola.

Cum se face risotto
Pasul 1: Soteaza ingredientele care dau aroma
Incinge unt sau ulei intr-o tigaie.
Cand s-a infierbantat lichidul, pune ceapa tocata, usturoiul si arpagicul.
Soteaza-le pana devin translucide.
Separat, tot acum pune si supa de pui sau legume la fiert, la foc mic.
Pasul 2: Dupa 2-3 minute, adauga orezul Arborio negatit in tigaie.
Amesteca in mod constant, ca sa acoperi orezul cu uleiul sau untul incins.
Astfel va absorbi si mai usor aroma de la sotare si va fierbe mai repede atunci cand vei turna lichidul.
Soteaza orezul un minut sau doua, pana cand isi schimba usor aroma, dar ai grija sa nu se rumeneasca prea tare.

Pasul 3: Adauga cca 120 ml de vin alb sec.
Amesteca pana cand e absorbit cu totul (orezul sa nu devina lipicios). Sfat: vinul se pune prima data pentru ca alcoolul sa aiba timp sa se evapore.
Pasul 4: Toarna treptat supa fierbinte.
Amesteca cu ajutorul unei linguri de lemn in tigaie. Pe masura ce se gateste, orezul va capata o consistenta cremoasa.
Pasul 5: Gateste orezul cam 20-30 de minute.
Boabele trebuie sa fie moi, dar totusi suficient de tari incat sa-si pastreze forma.
In cazul in care orezul tot nu e gata, desi ai pus o cantitate suficienta de supa, adauga apa fierbinte si amesteca.

Pasul 6: Cu cateva minute inainte de final, adauga restul ingredientelor.
Fie ca e vorba de peste, carne, branza sau legume, acestea isi vor pastra forma. Poti potrivi de sare si piper, desigur.
Te-ar mai putea interesa si:
- Detoxifierea de tip alimentar poate fi abordata si dintr-o perspectiva holistica
- Sanatatea alimentara a populatiei depinde de amatori in cautare de profit
- Bufeurile pot fi accentuate de caldura si o alimentatie inadecvata
- Nutritie ayurvedica particularizata la necesitatile voastre metabolice
- Probioticele si importanta lor in alimentatie
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-08-26 Vizualizari: 1481
Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit risotto, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Completati-va setul de ustensile de gatit daca situatia o cere.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Ardeii Jalapeno
Cunoscuti in varianta lor uscata si sub denumirea de ardei iuti chipotle, ardeii Jalapeno sunt origi...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta