193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit vinete

Sfaturi pentru gatit vinete

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit vinete
Una dintre cele mai apreciate legume de toamna este vanata.
Saraca in calorii, dar bogata in fibre, ea poate fi gatita usor.

Ca sa te asiguri, totusi, ca mancarea va fi delicioasa, tine cont de cateva lucruri:

Bine de stiut
- pielita vinetelor este comestibila, dar pentru ca e usor amara, unele retete ne spun ca e bine sa o indepartam;
- odata taiata, pulpa legumei se va innegri, din cauza contactului cu aerului. Previne acest lucru fie stropind-o cu zeama de lamaie, fie punand-o in apa cu sare;
- ca sa reduci din absorbtia vinetelor, fierbe 1-2 minute feliile, apoi pune-le la uscat pe prosoape absorbante de bucatarie;

- vinetele se pun in supe si mancarica in ultimele 10 minute, pentru a nu le gati mai mult decat trebuie;
- pulpa este precum un burete, deci foarte probabil sa absoarba ulei. Ca sa eviti acest lucru, da vanata printr-un mix de faina, ou batut si firimituri de paine, bag-o in frigider pentru o jumatate de ora, iar apoi prajeste-o;



- ca sa indepartezi excesul de apa, poti pune feliile de vanata in cuptorul cu microunde, 4-6 minute la temperatura mare, dupa care scoate-le, acopera-le si lasa-le deoparte 2 minute. Inainte de a le pune in mancare, usuca-le cu prosoape absorbante de bucatarie;
- alta varianta ca sa scapi si de gustul amar, si de excesul de apa, e sa presari multa sare pe vinete si sa le lasi deoparte;

- ca sa sarezi vinetele, curata-le, feliaza-le sau taie-le cubulete si presara din abundenta sare. Lasa-le deoparte cam o ora, intr-o strecuratoare. Dupa aceea clateste-le bine ca sa indepartezi gustul sarat, strange-le in pumn ca sa elimini si restul de apa din ele si usuca-le cu prosoape absorbante de bucatarie;
- nu folosi recipiente de aluminiu cand gatesti vinete, ca acestea sa nu-si piarda culoarea.



Cum se gatesc vinetele
Vinetele pot fi: pregatite la aburi, prajite, facute la cuptor, sotate, fierte, gatite la microunde etc.

Vinete la gratar
Infige vanata intr-un betisor de frigarui si coace-o intreaga, necuratata, direct deasupra sursei de caldura, pana cand coaja se innegreste, iar pulpa se inmoaie. Cam in 15-20 de minute e gata.
Daca incerci sa le faci in cuptorul aragazului cu gaz, acopera tava cu folie inainte de a pune vinetele pe gratar. La fel de bine le poti curata de coaja, felia si scurge de apa.
In cazul in care vrei sa pui pe grill vinete feliate, stropeste-le cu putin ulei.



Vinete la cuptor
Pune vanata intreaga in cuptor, fara sa o cureti, dar inteap-o ici-colo si coace-o la 180 grade Celsius, cam o ora. Dupa aceea poti sa o cureti si sa o scurgi de excesul de apa.

Vinete prajite
Asigura-te ca uleiul este foarte fierbinte. De asemenea, e bine sa nu umpli tigaia. In caz contrar, vinetele nu se vor praji. Cand s-au rumenit uniform, le poti lua de pe foc.

Vinete sotate
Sunt gata cam in 7-10 minute, adica dupa ce s-au inmuiat si au prins o culoare aurie.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-09-04 Vizualizari: 4202


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit vinete, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Loboda
Loboda
Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in sala...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Tot ceea ce mancam peste strictul necesar, furam din stomacul saracilor"
Mahatma Gandhi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro