193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Sfaturi pentru incepatori: cum prepari un blat de tort reusi...

Sfaturi pentru incepatori: cum prepari un blat de tort reusit

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru incepatori: cum prepari un blat de tort reusit
Tortul este nelipsit din meniul aniversarilor, nuntilor si altor ocazii speciale. O deosebita atentie trebuie acordata pregatirii blatului, precum si cocerii. Si cum nimeni nu s-a nascut invatat, imi voi permite sa iti ofer cateva sfaturi din proprie experienta, pentru prepararea unui blat de tort reusit.

In primul rand inainte de a baga blatul la coacere, cuptorul trebuie sa fie foarte bine incalzit. Separarea albusurilor de galbenusuri se face in vase bine spalate de grasime, altfel albusurile nu formeaza o spuma cosistenta. Iti propun un truc pentru separarea galbenusului de albus: foloseste o palnie si astfel albusul va trece prin ea, iar galbenusul va ramane inauntru.

Pentru ca albusurile sa fie bine spumate, ele se tin la rece in frigider aproximativ 30 de minute. Galbenusurile trebuie frecate foarte bine, cam 10 minute la viteza maxima cu mixerul, pana se albesc si isi dubleaza volumul.

Albusurile trebuie sa fie batute spuma tare, in care vei adauga jumatate din cantitatea de zahar necesara. Cealalta jumatate o vei folosi atunci cand bati galbenusurile. Cand unim cele doua compozitii de albus si galbenus, vom amesteca de sus in jos cu o spatula, nu repede pentru ca albusurile nu au voie sa cada.

Compozitia de blat pentru tort se toarna in forme speciale de tort sau in orice vas inalt tapetat cu unt si faina. Pentru gospodinele dintre voi care au un cuptor ce arde tot ce prinde, va sfatuiesc ca atunci cand tapetati forma de tort sa puneti pe fund mai multa faina. Astfel, daca e sa se arda, se arde stratul de faina si e foarte usor de indepartat cu un cutit de paine.

Primele 5 minute se coace la foc mare, apoi se da focul mic de tot. Astfel nu sa va prinde blatul. Primele 15 minute nu se va deschide deloc usa cuptorului pentru a nu impiedica blatul sa creasca frumos. Pentru a verifica stadiul de coacere a blatului vei face obisnuitul test al paiului sau a scobitorii: daca paiul iese din compozitie uscat, blatul este copt.

Dupa ce blatul s-a copt, stingem focul si lasam blatul in cuptor inca 30 de minute, cu usa intredeschisa. Apoi il scoatem afara.

Trebuie sa stii ca blaturile fara ulei si lapte sunt seci si se usuca foarte repede. Iar un blat se dezumfla la copt in cazul in care nu am pus destula faina sau nu este suficient de copt. Daca pui linguri rase de faina, atunci va trebui sa pui o lingura in plus.

Vei taia blatul orizontal, in doua sau in trei, de grosime egala, numai dupa ce s-a racit foarte bine, altfel risti sa se faramiteze.

Si nu uita de cel mai important sfat cand vei suprapune blaturile: sa le insiropezi foarte bine fie cu zeama de la un compot, fie cu lichior de fructe sau cu un amestec de apa cu zahar si arome.





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-05-22 Vizualizari: 26218


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru incepatori: cum prepari un blat de tort reusit, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru deserturi apelati si la papaia, pepene galben, struguri brumati sau migdale servite cat mai simplu.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Uneori e mai bine sa stai cu oile, care tac si-si cauta doar hrana si apa, sau sa stai cu cartile, care povestesc istorii de necrezut numai atunci cand omul vrea sa le asculte. Dar cand vorbesti cu oamenii, spun niste lucruri de nu stii ce sa le raspunzi"
Paulo Coelho
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro