193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» 5 retete de muraturi

5 retete de muraturi

      Trimite pe mail Printeaza
5 retete de muraturi
Borcane, otet, legume de tot felul, condimente, ierburi aromatice, toate au acaparat bucatariile in aceasta perioada.

Pe masura ce ele dispar de pe masa, in camara apar borcane care mai de care mai colorate. Este sezonul muraturilor si al conservelor!

Cu siguranta, fiecare dintre noi are cateva retete de la mama sau bunica, dar nu ar fi o idee rea sa incercam si altele.
Iata ce retete de muraturi iti propunem noi:

1. Gogonele murate
Ingrediente

450 gr gogonele (spalate si cu cozile indepartate), cca 250 ml otet alb, 2 lingurite sare, aroma de telina, cca 115 gr sare pentru muraturi, 2 catei de usturoi tocati marunt, 2 L apa, fulgi de ardei iute (optional)



Mod de preparare
Intr-o oala mare pune apa, sarea si otetul la fiert, la foc mic, in jur de un sfert de ora, amestecand pana cand sarea se dizolva complet.
Simultan, sterilizeaza borcanele prin cufundarea lor intr-o oala cu apa clocotinda.
Cand ai terminat, pune gogonelele in borcane si toarna peste ele din lichidul cu sare si otet, pana le acoperi complet.
Lasa borcanele sa se raceasca, apoi infileteaza capacele si pune-le in frigider.
Dupa cateva zile, gogonelele au suficienta aroma, astfel incat poti desigila un borcan.
In frigider rezista cateva luni.

2. Vinete murate (reteta italiana)
Ingrediente

6 vinete, sare, otet alb sau de mere, 3-4 catei de usturoi (feliati fin), o legatura de patrunjel tocata marunt, o lingurita fulgi de ardei iute rosu, 1/4 gogosar verde, menta (optional)



Mod de preparare
Feliaza subtire vinetele, apoi taie-le in fasii. Pune-le intr-o sita, amesteca-le cu sare si lasa-le la scurs.
Dupa o ora stoarce-le, pune-le pe foc intr-o oala mare si acopera-le cu 500 ml apa si cca 200 ml otet.
In momentul in care ating punctul de fierbere, stinge focul si lasa-le sa se raceasca in oala.
Separat, intr-un bol mare, amesteca ierburile aromatice cu usturoiul, gogosarul si ardeiul iute.
Stoarce cat mai bine vinetele, dupa care pune-le in bol si adauga cel putin 200 ml de ulei de masline extravirgin si vreo 60 ml de otet.
Dupa ce amesteci bine, pune vinetele intr-un borcan, presandu-le ca sa scoti tot aerul din ele (lasa cam 2,5 cm distanta intre ele si gura borcanului), mai toarna ulei de masline, apoi pune capacul si lasa-le la marinat in frigider o luna.

3. Morcovi murati picanti (reteta mexicana)
Ingrediente

cca 1 kg de morcovi mari (curatati si feliati mai subtire), 170 gr ardei iute murat, 8 boabe de piper, 1 lingurita de sare, 10 frunze de dafin, 5 catei de usturoi curatati si taiati cubulete, cca 375 ml otet, cca 375 ml apa

Mod de preparare
Incinge niste ulei si soteaza usturoiul. Adauga morcovii si soteaza-i si pe acestia cam 2-3 minute. Pune dupa aceea sarea, otetul, frunzele de dafin si boabele de piper.
Lasa sa fiarba la foc mic vreo 5 minute, apoi pune ardeiul iute si apa si mai tine, tot la foc mic, inca 10 minute.
Dupa ce se racesc complet, pune totul intr-un recipient si baga peste noapte in frigider.
A doua zi pune morcovii si lichidul intr-un borcan.
Intotdeauna, inainte de a-i servi, indeparteaza frunzele de dafin.

4. Conopida murata
Ingrediente

cca 1,4 kg conopida rupta in bucatele, 2 cepe medii feliate fin, 1/2 lingurita fulgi de ardei iute, cca 400 gr zahar, 900 ml otet de vin alb (cu 5% aciditate)

Mod de preparare
Pune o oala mare cu apa pe foc. La fiecare 3.3 l de apa adauga cca 60 gr de sare pentru muraturi.
Cand lichidul da in clocot, pune buchetelele de conopida si lasa-le sa fiarba in jur de 3 minute. Scurge-le apoi de apa.
Intr-o oala medie, amesteca ceapa cu zaharul, otetul si fulgii de ardei iute rosu, pana cand zaharul s-a dizolvat complet, dupa care fierbe la foc mediu cam 5 minute. Ia de pe foc.
Sterilizeaza 6 borcane prin fierberea lor vreo 10 minute. Scoate-le.
Cand s-au uscat, dar totusi sunt fierbinti, pune conopida si ceapa in ele, dar nu agita recipientul. Toarna apoi din mixul cu otet. Nu umple borcanul pana la refuz.
Infileteaza apoi capacele si da la rece. Rezista pana la un an. Dupa ce ai desigilat un borcan, tine-l doar in frigider.

5. Tulpini de broccoli murate
Ingrediente

3-4 tulpini de broccoli, 1/2 lingurita de sare, 1 catel de usturoi zdrobit foarte bine, 1 lingura de otet de cirese, 2 linguri de ulei de masline extravirgin



Mod de preparare
Curata tulpinile de broccoli si taie-le in felii mai subtiri.
Pune-le intr-un borcan, adauga sare, infileteaza capacul si agita bine. Lasa peste noapte in frigider.
A doua zi scurge apa adunata, dupa care pune in borcan otetul, uleiul de masline si usturoiul si amesteca.
Baga iarasi in frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte.
Se servesc in maxim o zi, ca sa nu-si schimbe culoarea din cauza oxidarii.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-09-09 Vizualizari: 4547


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul 5 retete de muraturi, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Limnophila
Limnophila aromatica este o planta tropicala, originara din Asia de S-E unde creste foarte bine in z...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu va ofer nici plata, nici cazare si nici mancare; va ofer doar foamete, sete, marsuri fortate, lupte si moarte. Lasati-l pe cel care isi iubeste tara si cu inima, nu numai cu gura sa ma urmeze"
Giuseppe Garibaldi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro