193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit prin metoda sear-roasting

Sfaturi pentru gatit prin metoda sear-roasting

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit prin metoda sear-roasting
Friptura pregatita prin metoda sear-roasting e rumenita bine pe exterior si suculenta, frageda si rozalie pe interior.

Tehnica aceasta se potriveste aproape tuturor tipurilor de carne frageda, dar si pestelui.
Ea presupune combinarea a doua metode.

Mai intai, se rumeneste bine carnea intr-o tigaie grea, apoi se da la cuptor, la temperatura medie, pentru doar cateva minute.

Va rezulta o friptura cu crusta aurie si aromata, pe care nu o obtinem prin prajire intr-un timp tot atat de scurt.

Sfaturi pentru gatit
- ai nevoie de o tigaie grea, termorezistenta, care sa absoarba si sa pastreze caldura. Poti folosi o tigaie din fonta sau o tigaie groasa din otel inoxidabil;
- evita tigaile antiaderente, pentru ca nu mentin o temperatura ridicata;
- inainte de a incepe sa gatesti propriu-zis, incinge cuptorul foarte bine;
- pregateste-ti dinainte toate ingredientele, ca sa nu arzi carnea sau untul;
- carnea trebuie taiata uniform si uscata foarte bine inainte de a o pune in tigaie. Altfel, nu se va rumeni asa cum trebuie;



- pune condimentele pe care le doresti, dar fara sare! De ce? Pentru ca aceasta absoarbe toata umiditatea din carne, rezultand o friptura uscata;
- la temperatura potrivita, untul se topeste si absoarbe din aroma ierburilor, rezultand un sos perfect;
- odata ce carnea si pestele sunt gatite, scoate-le din cuptor si lasa-le deoparte in jur de 5 minute. Astfel, sucul din acestea se va redistribui uniform;
- carnea de pui se gateste la 76 grade Celsius; cea de porc are nevoie de 70 de grade, somonul de cca 60, carnea de vita de 76 de grade Celsius.

Cum sa gatesti prin metoda sear-roasting
Ingrediente

1-1,3 kg carne de pui / vita / porc sau file de peste, piper negru, 2 linguri de ulei de masline, 3 linguri de unt, ierburi aromatice proaspete, legume aromatice

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 200 grade Celsius.
Presara din abundenta piper si alte condimente pe ambele parti ale bucatii de carne.
Pune tigaia la foc mediu spre mare, pentru a se infierbanta, dar sa nu inceapa sa fumege, apoi picura foarte putina apa.
Dupa vreo 2 minute adauga uleiul si misca tigaia usor, ca sa se intinda pe toata suprafata. Cand e suficient de incins, pune carnea.
Prajeste-o, fara sa o atingi, pana cand marginile ei sunt bine rumenite si se dezlipeste usor de tigaie, adica in jur de 2-3 minute. Daca inca e lipicioasa, mai asteapta un minut.



Intoarce-o apoi pe partea cealalta si tine-o tot atat de mult timp.
Adauga apoi untul, legumele aromatice si ierburile si da tigaia la cuptor.
Prajeste carnea cateva minute, in functie de marime si tipul ei (nu mai mult de 15 minute).
Cand e gata, scoate tigaia din cuptor si las-o deoparte cam 5 minute, amestecand-o din cand in cand cu untul.
Dupa aceea indeparteaza ierburile aromatice si serveste-o.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-09-11 Vizualizari: 1656


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit prin metoda sear-roasting, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Piper Szechuan
Piperul Szechuan (Sichuan) isi trage numele de la o provincie din China, unde este des utilizat in b...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca"
Benjamin Franklin
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro