193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Eticheta gastronomica in lume

Eticheta gastronomica in lume

      Trimite pe mail Printeaza
Eticheta gastronomica in lume
Inainte de a vizita o tara necunoscuta, este bine sa te pui la curent cu tot ce inseamna obiceiurile si traditiile locurilor, inclusiv cu eticheta gastronomica.

Regulile in ceea ce priveste servirea mesei difera de la tara la tara. Religia, cultura, istoria etc. dicteaza toate aceste diferente.

Ca nu faci vreo gafa, citeste cateva dintre cele mai importante aspecte al etichetei gastronomice din lume:

ASIA
Thailanda

- nu ai voie sa duci mancarea la gura cu ajutorul furculitei. Daca, spre exemplu, servesti o portie de orez gatit, foloseste furculita ca sa-ti pui mancarea in lingura;
- in nord si nord-est, orezul se mananca cu mana. Cel mai obositor lucru este sa folosesti betisoare pentru orez.

Japonia
- niciodata nu infige betisoarele pe verticala in orez. Acest lucru se face doar in timpul funeraliilor;
- intre imbucaturi, betisoarele trebuie sa stea unele langa altele, in dreapta ta, paralele cu marginea mesei;
- decat sa gresesti folosind betisoarele, mai bine ceri o furculita.


- in Coreea de Sud, daca o persoana mai in varsta iti ofera un pahar de bautura, primeste-le cu ambele maini deschise, in semn de respect;
- niciodata, in China nu se invarte pestele in farfurie, intrucat se considera ca acest gest aduce ghinion. Nu-ti ramane decat sa te descurci cum poti pentru a dezosa total pestele;
- in sudul Indiei nu ai voie sa mananci cu mana stanga si nici macar sa atingi farfuria. De ce? Pentru ca e considerata ca fiind impura (e asociata cu diverse functionalitati ale corpului uman);
- orice beduin va continua sa-ti toarne cafea de fiecare data cand termini ce ai in ceasca. Pentru a refuza, misca usor ceasca.

EUROPA
- in Georgia se bea vin doar la ocazii, cand cineva tine un toast, iar atunci totul odata. Poate de aceea, in general, se folosesc pahare de dimensiuni mai mici;
- in Italia, cappuccino se bea doar inainte de amiaza, in nici un caz la ora 15.00 sau chiar dupa cina. Daca vrei ceva care sa te trezeasca, alege un espresso;
- in Italia nu se comanda parmezan pentru pizza, gestul fiind considerat drept o jignire. De fapt, multe feluri de mancare cu specific italian nu trebuie servite cu parmezan. Spre exemplu, in Roma, pastele se mananca cu Pecorino, branza traditionala a locului;


- in Marea Britanie, cu mana stanga se intinde sticla celui care a cerut-o si se aminteste si de Episcopul de Norwich. Trebuie sa intrebi persoana careia ii dai sticla: Il cunosti pe Episcopul de Norwich?;
- in Franta nu se mananca paine la aperitivul dinainte de masa. In schimb, se consuma atunci cand servesti branza;
- in Rusia nu se amesteca vodka cu alte ingrediente. In plus, e nepoliticos sa refuzi paharul pe care l-ai primit, indiferent de ora;

AMERICA
- In Mexic nu se mananca niciodata taco cu furculita si cutitul. Altfel, arati putin cam... snob;
- nu manca chiar totul cu mana in Chile (in America de Sud, manierele sunt putin mai formale).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-09-27 Vizualizari: 1739


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Eticheta gastronomica in lume, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Un meniu de sarbatori nu este neaparat unul bogat, dar trebuie sa acopere cam toate preferintele invitatilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia e ca inghetata: daca nu o mananci repede, se topeste"
Bisanne de Soleil
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro