193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru depozitat uleiurile de gatit

Sfaturi pentru depozitat uleiurile de gatit

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru depozitat uleiurile de gatit
O mancare gustoasa se prepara cu ingrediente cat mai proaspete si mai bune calitativ.

Evident, nu mergi la magazin de fiecare data cand vrei sa gatesti, ci cumperi produse in cantitati mai mari. Ei bine, chiar si de acest lucru depinde gustul preparatelor. Mai exact, de modul in care depozitezi alimentele.

Uleiul este unul dintre cele mai sensibile produse de consum. In functie de sortiment, el necesita anumite conditii de depozitare.

Ulei de masline
- poate fi tinut mai mult fata de alte uleiuri datorita faptului ca are multe grasimi mono-nesaturate;
- expunerea la aer, caldura si lumina ii afecteaza calitatea. Daca nu e depozitat cum trebuie, capata un gust ranced;
- ca sa nu fie expus la lumina, pune-l intr-un loc intunecos si racoros;
- cand il cumperi, alege pe cat posibil o sticla inchisa la culoare;
- il poti tine intr-un vas din otel inoxidabil;
- evita recipientele din fier sau cupru, intrucat reactiile chimice dintre aceste metale si ulei creeaza compusi toxici pentru organismul nostru;

- evita recipientele din plastic. Uleiul poate sa absoarba substantele toxice din plastic;
- ai cumparat un bidon mai mare cu ulei de masline? Ca sa nu-l tot expui la aer de fiecare data cand ai nevoie de el, pune o cantitate mica intr-o sticla;
- nu-l pune niciodata in apropierea aragazului;
- expertii recomanda sa depozitam uleiul la o temperatura de aproximativ 13-14 grade Celsius, adica temperatura din pivnita / beci;
- daca nu-l folosesti des, il poti pune si in frigider;



- odata scos din frigider, uleiul isi recapata lichiditatea si culoarea;
- uleiul de masline extra-virgin, de cea mai buna calitate, nu trebuie pus in frigider pentru ca se solidifica si e greu sa-l torni dupa aceea in tigaie;
- trebuie consumat in maximum 12 luni.
Spre deosebire, de vin, uleiul nu capata un gust mai bun odata cu trecerea timpului. Ba chiar, pe masura ce se invecheste, incepe sa se dezintegreze, savoarea scade, nivelul acidului creste si se formeaza acidul oleic.

Ulei de palmier
- nu rancezeste asa repede precum alte sortimente de ulei datorita faptului ca are grasimi saturate;
- poate fi depozitat la temperatura camerei. Ideal este la 30 de grade Celsius;
- evita sa-l expui la o temperatura mica (poate sa se ingroase);
- evita sa-l expui la aer;

- pentru a-l depozita, foloseste recipiente din sticla sau din otel inoxidabil, nu din cupru. Cel mai bine este tii uleiul in recipientul in care l-ai cumparat;
- din momentul cumpararii, poti folosi uleiul de palmier timp de jumatate de an;
- daca observi ca are o aroma neplacuta, si-a schimbat culoarea, iar gustul e destul de ranced, arunca-l;
- uleiul de palmier e folosit pentru copt, prajire indelungata (este rezistent la oxidare).

Ulei de cocos
- are un termen de valabilitate de aproximativ 2 ani, fiind unul dintre cele mai rezistente uleiuri nerafinate;
- daca il expui la temperaturi mai mici se solidifica, iar la caldura, se subtiaza;
- are un punct de topire foarte mic (poate fi transformat in lichid chiar si numai daca il atingi cu degetele);
- daca vrei sa-l folosesti pentru ten sau par, il poti pune intr-un loc mai cald, ca sa fie mai lichid;

- nu-l expune la aer. Asadar, infileteaza capacul la recipient de fiecare data dupa ce ai folosit uleiul;
- pune-l intr-un loc intunecos;
- se foloseste pentru gatit supe si fripturi, pentru copt (inlocuieste alte uleiuri si untul), pentru prajit (cartofi, peste, carne de pui).

Ulei de porumb
- cel mai bine este sa-l pastrezi in frigider;
- trebuie consumat in maximum sase luni din momentul in care l-ai cumparat;
- pentru ca are grasimi poli-nesaturate, trebuie consumat repede.



Ulei de floarea-soarelui
- trebuie tinut intr-un loc intunecos si racoros;
- daca il pui in frigider, inainte de a-l folosi, trebuie adus la temperatura camerei.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-09-30 Vizualizari: 2985


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru depozitat uleiurile de gatit, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Ienibahar
Ienibahar
Ienibaharul este un print al condimentelor gratie gustului sau deosebit care parca ar insuma pe acel...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro