193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» 10 intrebari frecvente in bucatarie

10 intrebari frecvente in bucatarie

      Trimite pe mail Printeaza
10  intrebari frecvente in bucatarie
De fiecare data cand te apuci de gatit, cu siguranta ai macar o intrebare despre un ingredient pe care vrei sa-l folosesti.

Din simpla curiozitate ori pentru ca ai observat ca schimba gustul preparatelor atunci cand e depozitat in conditii diferite, iti doresti sa stii mai multe despre el.

Ca sa-ti venim in ajutor, noi am adunat cateva dintre cele mai frecvente intrebari din bucatarie.

1. E bine daca pun cartofii in frigider?
Frigiderul nu este chiar locul ideal intrucat cartofii se vor innegri si vor capata un gust neplacut in timpul gatirii, din cauza temperaturii scazute. De ce? Mediul rece transforma amidonul in zahar. Cartofii trebuie depozitati la temperatura camerei.

2. Se mai poate folosi otetul daca, spre exemplu, dupa un an este cam tulbure?
Atat timp cat e depozitat in conditii propice, nu e nici o problema. Nu e nimic in neregula ca, dupa o perioada, sa-si schimbe culoarea ori sa apara depuneri de sedimente pe sticla. Bineinteles, daca nu infiletezi capacul la sticla, otetul isi va pierde din calitate. Cel mai bine este sa-l depozitezi intr-un loc racoros si intunecos.

3. Este bine sa pun branza cheddar la inghetat?
Daca nu o folosesti pe toata imediat, pune-o in congelator. Odata dezghetata, inevitabil isi va schimba textura si, uneori, va fi faramicioasa. Pusa in congelator, trebuie consumata in maximum 6 luni. Cand o depozitezi astfel, tai-o in bucati destul de mici si inveleste-o in pungi inchise ermetic.

4. Este vreo problema daca mananc iaurt cu termenul de valabilitate expirat de o saptamana?
In mod normal, nu. Daca a fost tinut in conditii bune, poate fi consumat chiar si dupa ce termenul de valabilitate a expirat cu 7-10 zile. Bineinteles, daca i se schimba mirosul sau gustul ori apare mucegai la suprafata, trebuie aruncat.

5. Trebuie sa dezghet carnea de pui inainte de a o gati sau pun direct asa in oala?
Poti sa o pui si inghetata, dar va trebui sa o gatesti mai mult. Daca, in mod normal, iti ia cam 40 de minute ca sa faci supa, sa spunem, pentru carnea congelata vei avea nevoie de 60 de minute.



6. Pot gati carne de pui care a stat in congelator doi ani?
Conform autoritatilor de peste Ocean, alimentele tinute la o temperatura constanta de -18 grade Celsius sunt bune pentru consum pe termen nelimitat. Calitatea, in schimb, nu va fi aceeasi. De aceea, este indicat sa gatesti carnea in maximum un an.

7. Mierea de albine isi schimba vreodata culoarea si gustul?
Cel mult se ingroasa si se zahariseste. In rest, daca e depozitata cum trebuie, nu sunt probleme. Cel mai bine este sa o tii intr-un loc racoros si intunecat. Din momentul producerii ei, termenul de valabilitate este, practic, nelimitat. Totusi, ar fi bine ca, din cand in cand, sa o verifici, intrucat se poate intuneca, isi schimba aroma si isi pierde din savoare dupa cativa ani.

8. Am voie sa mananc oua daca au expirat de o saptamana?
Da, pentru ca ar trebui sa fie bune, atat timp cat au fost depozitate corect. Conform autoritatilor in domeniu din Washington, data de valabilitate de pe oua nu reprezinta data pana la care sa le consumi, ci serveste mai mult drept ghid pentru a sti vanzatorul pana cand le poate tine pe piata, spre comercializare. Ouale proaspete sunt ideal de consumat cam in 3-5 saptamani dupa data la care le-ai cumparat (bineinteles, trebuie tinute tot timpul in frigider).



9. E bine sa recongelez pestele dezghetat?
Da, atat timp cat, prima data, l-ai dezghetat in frigider si nu l-ai tinut mai mult de doua zile asa. Bineinteles, isi va pierde din calitate. Daca ai dezghetat fileurile in cuptorul cu microunde sau in apa rece, mai intai trebuie sa le gatesti neaparat, apoi sa le bagi in congelator. Astfel, bacteriile nu au timp sa se dezvolte.
Daca ai dezghetat fileurile de peste in apa fierbinte, nu le mai manca. Folosind lichid cu o asemenea temperatura, nu ai facut decat sa creezi mediul propice pentru bacterii.

10. E ok daca pun mancarea fierbinte direct in frigider?
Chiar daca temperatura din interior nu va avea de suferit, e posibil ca mancarea sa nu se raceasca asa repede, astfel ca bacteriile ar avea timp sa se dezvolte. De aceea, intotdeauna trebuie sa pui mancarea in vase care favorizeaza racirea. Supa si friptura, spre exemplu, trebuie puse in vase mai mici. Ca sa le racesti si mai repede, cufunda-le intr-un bol cu apa rece. Tine-le asa pana cand vezi ca le-a scazut destul de mult temperatura, apoi baga-le in frigider.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-10-04 Vizualizari: 3494


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul 10 intrebari frecvente in bucatarie, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Folositi condimentele cu arta, nu va zgarciti deloc la bani, acum primeaza calitatea si nu cantitatea.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"In societatea noastra "fericirea" este un produs de casa!"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro