193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru facut clatite

Sfaturi pentru facut clatite

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru facut clatite
Clatite, clatite, clatite! Nu-i asa ca suna bine? Si totusi, parca alea facute de mama sau comandate in oras sunt mai delicioase decat cele pe care le-ai facut tu.

Ai folosit aceleasi ingrediente, ai incins tigaia, le-ai copt, dar… rezultatul nu este chiar cel dorit si nu intelegi de ce. In definitiv, sunt niste clatite banale, e o reteta clasica.

Ei bine, chiar si aceasta are secretele ei. Inainte de a te pregati din nou de gatit, citeste-le, ca sa nu mai gresesti nimic.

1. Foloseste faina cu continut redus de gluten. Evita faina din care faci si paine, intrucat nu vei obtine decat niste clatite tari.
2. Pe cat posibil, incearca sa cantaresti ingredientele, nu sa le pui din ochi.
3. Nu amesteca foarte mult ingredientele. Cu cat amesteci compozitia mai mult, cu atat se formeaza gluten in aluat.
4. Amesteca ingredientele uscate intr-un bol, iar cele umede in alt bol. Apoi toarn-o pe aceasta din urma peste prima si mixeaza doar pana cand vezi ca s-a umezit totul. Nu-i nimic daca se formeaza cocoloase. In timpul coacerii, vor disparea.

5. Ca sa amesteci ingredientele uscate, foloseste un tel cu 2 sfere. Acesta permite patrunderea aerului in compozitie, rezultand un aluat pufos.
6. Adu aluatul la consistenta corecta. Trebuie sa fie suficient de lichid pentru se intinde in tigaie, dar nu apos. Pe masura ce ti se termina compozitia, o sa observi ca se ingroasa. Pune atunci putina apa sau lapte si amesteca usor.


7. Pregateste tigaia / tava. Greseaz-o usor cu ulei vegetal si incinge-o la foc mediu spre mare. Mai poti folosi si spray de gatit sau unt clarifiat (untul normal are un punct de ardere mai mic, astfel ca risti sa inceapa sa fumege). Daca vrei sa le faci mai mici, foloseste o tigaie pentru blinii (mini clatite).
8. Nu pune uleiul direct in tigaie, pentru ca se intampla adesea sa fie mai mult intr-o parte si mai putin in alta. Cel mai bine poti gresa cu un prosop de bucatarie imbibat in ulei.

9. Verifica tigaia sa vezi daca e incinsa cat trebuie. Picura foarte putina apa. Daca stropii se misca, atunci te poti apuca de facut clatite.
10. Da focul la mediu si pune un polonic de aluat in tigaie. Misca vasul ca sa se intinda aluatul, apoi gateste uniform pe ambele parti.
11. Nu invarti clatita inainte sa se formeze bulele.



12. Invarte clatita o singura data. Daca o faci de mai multe ori, isi va pierde din volum. Nu stii cand sa o intorci? Simplu. Cand observi ca marginea ei s-a uscat de jur imprejur si s-au format bule in mijloc. Nu apasa inutil cu spatula pe clatite! Nu se vor gati mai repede.
13. Ca sa le mentii cat mai calde, acopera-le cu o folie de aluminiu.

Trucuri pentru clatite pufoase
1. Separa albusurile de galbenusuri. Pe acestea din urma amesteca-le cu restul ingredientelor umede, conform retetei. Albusurile se bat spuma, dupa care se incorporeaza in aluat si se gatesc imediat clatitele.
2. Inlocuieste lichidul adaugat in aluat cu o bautura acidulata (bere, cidru etc.). Aceasta trebuie pusa exact inainte de a termina aluatul si de a incepe sa coci clatitele.
3. Mixeaza aluatul, apoi lasa-l in frigider cateva minute. Astfel, scade puterea glutenului. Nu mai amesteca aluatul si dupa ce il scoti din frigider, ca sa nu dezumfle bulele de aer formate.



Serveste o portie de clatite cu: unt, gem, zahar pudra, frisca, zeama de lamaie, sirop, miere de albine, suc de fructe. De asemenea, poti pregati clatite cu mere.
Stiai ca aceste delicii se pot servi nu numai ca desert, ci si ca aperitiv cald? Spre exemplu, le poti face musafirilor niste clatite cu ardei si camembert sau niste clatite umplute.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-10-16 Vizualizari: 3554


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru facut clatite, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Limnophila
Limnophila aromatica este o planta tropicala, originara din Asia de S-E unde creste foarte bine in z...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Descoperirea unui nou fel de mancare provoaca unui om mai multa fericire decat descoperirea unei noi stele"
Anthelme Brillat-Savarin
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro