193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit spanac

Sfaturi pentru gatit spanac

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit spanac
Orice mama incearca sa-i convinga pe cei mici sa manance legume, cat mai multe legume.

Tin minte ca vedetele copilariei mele au fost morcovii si spanacul. Cum reusea mama? Imi spunea ca, daca o ascult, voi avea istetimea lui Bugs Bunny si puterea lui Popeye Marinarul.

Tocmai ca sa nu resping ideea de a consuma legume, mi le pregatea in fel si chip. Era asa buna o portie de omleta cu spanac! Bineinteles, gustul preparatelor depindea in totalitate de ingrediente...

Iata ce trebuie sa stii cand te apuci de gatit spanac.

Selectie si depozitare
- se gaseste tot anul, dar cel mai bun este in intervalul aprilie – septembrie;
- spanacul cu frunze colorate puternic este mai vechi, iar cel cu frunze mai deschise la culoare, mai tanar;
- spanacul cu aroma mai usoara poate fi consumat crud, in salate (spre exemplu, prepara o salata de spanac cu ton). In schimb, daca are aroma puternica, trebuie gatit;
- alege spanac cu frunze mai deschise la culoare, mai crocante si cu miros proaspat;
- evita spanacul vestejit, patat;
- spanacul nu trebuie spalat inainte de a-l baga in frigider.

Cum se gateste spanacul
Pas 1:
Pregateste spanacul. Cu un cutit ascutit indeparteaza frunzele de tulpina groasa.
Pas 2: Tine spanacul cateva minute in apa calduta, ca sa indepartezi nisipul si alte particule. Schimba apoi apa, clateste-l iarasi si pune-l la scurs intr-o strecuratoare.
Pas 3: Taie frunzele de spanac la marimea dorita.

Pas 4: Gateste spanacul.
a) Fierbere. Pune-l intr-o oala, acopera-l cu apa, adauga 1-2 lingurite de sare si pune-l la fiert la foc mare. Odata ce da in clocot, incepe sa cronometrezi. Fierbe cam 3-5 minute. Dupa ce expira timpul, scurge-l bine si pune-l imediat intr-o oala cu apa rece ca gheata. Dupa maximum 1 minut scoate-l (astfel, nu-si va schimba culoarea). Scurge-l inca o data. Poti folosi o strecuratoare pentru paste.

b) Sotare. Incinge 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie mai mare si cu pereti mai inalti. Cand e suficient de fierbinte, pune 3 catei de usturoi feliati. Soteaza-i pana prind o culoare rumena, adica mai putin de un minut, apoi adauga spanacul. Ca sa invarti in tigaie foloseste o spatula.
Intoarce frunzele de spanac de cateva ori, apoi pune capacul si tine spanacul asa, fara sa invarti in el, cam un minut. Ia capacul si invarte in tigaie. Mai pune capacul o data si, tot asa, nu-l agita un minut. La final scoate-l din tigaie, ca sa nu absoarba ulei. Inainte de servire mai poti adauga putin ulei de masline.
Incearca un sote de spanac cu usturoi si susan.



c) Crema. Ai nevoie de: 1 lingura de unt, cca 60 gr ceapa tocata, 1 catel de usturoi tocat, 125 ml smantana pentru frisca, 1 gr de nucsoara, piper si sare dupa gust. Urmeaza instructiunile pentru fierberea spanacului, scurge-l bine si pune-l pe prosoape absorbante de bucatarie. Cand observi ca s-a uscat, toaca-l marunt.
Topeste 1 lingura de unt la foc mediu spre mare, intr-o tigaie, si soteaza ceapa si usturoiul. Dupa vreo 5 minute, timp in care se caramelizeaza si prind aroma, adauga smantana. Amesteca si presara nucsoara si piper si sare. Amesteca bine. Lasa sa inceapa sa fiarba si sa se ingroase, dar fara sa acoperi tigaia.
Pune apoi spanacul tocat, amesteca in compozitie, asigura-te ca smantana acopera leguma, redu focul la minim si lasa sa fiarba asa, tot fara capac, vreo 2 minute. Mancarea ar trebui sa se mai ingroase putin. Serveste imediat, cu piper si sare dupa gust.

d) Prajire rapida. Incinge putin ulei de masline, apoi adauga usturoi si ghimbir. Dupa cateva minute pune spanacul, tofu si sos de arahide.

Daca ai spanac congelat, incinge 2 linguri de ulei de masline. Cand s-a infierbantat suficient, pune spanacul congelat direct in tigaie. Imediat va incepe sa se dezghete. Amesteca usor in el cu o spatula. Cam in 3 minute se va dezgheta de tot.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2015-05-08 Vizualizari: 5866


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit spanac, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Iasomia
Iasomia (Jasminum officinale) este o planta foarte cunoscuta care provine din aria Marii Mediterane ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro