193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru depozitat fructe si legume

Sfaturi pentru depozitat fructe si legume

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru depozitat fructe si legume
Stiai ca, inainte de inventarea frigiderului, oamenii isi pastrau fructele si legumele in pivnite, niste camere sapate cam la 1-2 m adancime in pamant?
Pe parcurs, odata cu evoluarea gradului de civilizatie, pe piata au aparut fructe si legume exotice. Ei bine, acestea au nevoie de conditii si mai bune.

Uite cateva informatii generale de care este bine sa tii cont:
- modul in care depozitezi fructele si legumele are o influenta mare asupra gustului si texturii lor;
- sorteaza fructele si legumele inainte de a le pune in frigider. E posibil ca unele sa fie zgariate ori sa aiba pete, iar din aceasta cauza sa mucegaiasca si sa le afecteze si pe cele din jur;
- foloseste cutia de fructe si legume a frigiderului;
- tine fructele si legumele la o temperatura cuprinsa intre 1,5 si 10 grade Celsius;
- produsele tinute in pungi de plastic au durata mai mare de valabilitate.

Ca sa depozitezi fructe si legume, este bine sa tii cont de: umiditate, temperatura si valabilitate.

Umiditate
- pentru a fi mentinute in stare buna, majoritatea fructelor si legumelor au nevoie de umiditate;
- daca e nevoie, pulverizeaza usor apa pe ele;
Atentie! Nu au nevoie de umiditate: ghimbirul, ardeiul iute, ceapa, dovleacul, dovleceii etc.

Temperatura
- intervalul 1,5-10 grade Celsius este ideal, dar exceptiile sunt rosiile si pepenele rosu. Acestea trebuie depozitate la 12-21 de grade Celsius;
- daca nu-ti doresti ca bananele sa se innegreasca, nu le le pune in frigider.

Timp de depozitare in frigider
- salata verde: 7-10 zile
- broccoli: 10-14 zile
- telina: 2-3 luni
- dovlecei: 2-3 luni
- mere: 1-2 luni
- pere: 2-7 luni
- cirese: 10-14 zile

Fructe
- rosiile sunt foarte pretentioase. De aceea trebuie depozitate nespalate si doar la temperatura camerei;
- pepenele pus in frigider poate sa-si piarda din aroma repede, de aceea e mai bine sa-l tii la temperatura camerei;
- toate fructele de padure trebuie puse in frigider. Altfel se strica foarte repede;



- piersicile, perele, prunele si mango se coc la temperatura camerei, intr-o punga inchisa la culoare. Abia dupa aceea le poti baga in frigider;
- ai ananas? Pune-l cu baza in sus, in frigider, 1-2 zile. De ce? Pentru ca, astfel, zaharul, concentrat in baza, se va raspandi in tot fructul;
- lamaile rezista mult mai mult la temperatura camerei. In plus, este contraindicat sa le tii in frigider pentru ca absorb din mirosul celorlalte produse;
- merele stau pana la 4 luni in frigider sau intr-un loc racoros si intunecos.

Legume
- ceapa Vidalia, mare doritoare de umiditate, trebuie invelita individual in folie de aluminiu sau in prosoape absorbante si pusa in frigider; - usturoiul si ceapa se tin la temperatura camerei, intr-o zona bine ventilata;
- vinetele au nevoie de un loc racoros. Pentru ca sunt foarte sensibile, trebuie gatite in cateva zile;
- sparanghelul se pune in frigider, cu tulpina invelita in prosoape absorbante umezite sau intr-un pahar cu apa rece. In maxim doua zile trebuie consumat;



- daca nu ai pivnita, asigura-te ca pui cartofii intr-un loc uscat si care permite circulatia aerului. La temperaturi scazute, amidonul se transforma in zahar, de aceea nu este indicat sa tii cartofii in frigider;
- cartofii dulci sunt mult mai pretentiosi si ar trebui tinuti cam in jur de o saptamana, dar nu in frigider;
- morcovii trebuie pusi in pungi de plastic, pentru a-si mentine umiditatea, apoi bagati in frigider;
- ca sa ai ordine printre ele, foloseste un set de 3 saculete de panza pentru legume.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-10-30 Vizualizari: 3464


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru depozitat fructe si legume, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Preparati intai mancarea care sta bine la frigider si, la final, tot ce necesita gatitul la minut.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Hrisca
Asemanandu-se ca forma cu graul, hrisca este in realitate o pseudo-cereala cu proprietati nutritive ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Legile lui Murphy despre razboi: Poti sa te plangi cat vrei in legatura cu portiile de mancare, dar tine minte, s-ar putea sa fie ultima ta masa, asa ca mai bine bucuta-te de ea"
Edward A. Murphy
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro