193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru caramelizat ceapa

Sfaturi pentru caramelizat ceapa

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru caramelizat ceapa
Caramelizarea este procesul prin care zaharurile reactioneaza intre ele, la foc mare, dar si cu proteinele. Rezultatul? O garnitura mai aromata pentru fripturi.

Ceapa caramelizata are gust si aroma dulce, fiind perfecta nu numai cu carne, ci si cu pizza, sandvisuri, paste, supe, mancaruri cu ou, peste etc.

Cum se caramelizeaza ceapa
1. Sotarea
– metoda de baza.
Ingrediente: 1 ceapa alba mare (feliata dupa preferinte), 2 linguri ulei de masline sau unt, un varf de cutit de sare, piper negru, ierburi aromatice proaspete sau uscate, o lingura de miere de albine / nectar de agave / sirop de porumb.
Mod de preparare:
Incinge o tigaie, apoi pune in ea uleiul / untul. Imediat ce s-a incins si grasimea, presara ceapa si putina sare. Aceasta din urma absoarbe apa si dizolva zaharurile din leguma. Daca pui sarea la inceput, rumenirea va incepe mai tarziu, dar rezultatul final va fi mai aromat.
Gateste la foc mic, pentru ca apa din ceapa sa aiba timp sa iasa si sa se evapore. Astfel, leguma va fi moale si caramelizata uniform. Invarte cu o spatula in tigaie cateva minute, dupa care pune restul ingredientelor. Continua sa gatesti la foc mic.
Poti lua tigaia de pe foc in momentul in care ceapa a ajuns la culoarea pe care ti-o doresti.



2. Caramelizare cu vin. Iti trebuie: ulei de masline, ceapa galbena feliata fin, zahar, vin, piper, sare.
Incinge tigaia. Cand e suficient de fierbinte, pune ceapa si presara peste ea zaharul, piperul si sarea. Amesteca in tigaie pana cand ceapa incepe sa se inmoaie. Pune atunci uleiul de masline si vinul. Bineinteles, trebuie sa amesteci. Cam dupa 20 de minute este gata.

3. Caramelizare la foc mic. Ingrediente: ceapa galbena, ulei de masline extravirgin, sare. In acest caz se foloseste slow cooker (oala electrica multifunctionala).

Bine de stiut
- ceapa in sine este dulce. Daca o caramelizezi, va fi si mai dulce;
- poti carameliza orice fel de ceapa. Diferenta e ca unele au nevoie de mai putin timp pentru a se rumeni. Ceapa rosie e mult mai dulce decat cea galbena, dupa caramelizare;
- foloseste o tigaie din otel inoxidabil sau din fonta. Bucatelele mici, care se prind de fundul tigaii, dau aroma si mai buna cepei. Acest lucru nu-l obtii daca ai tigaie antiaderenta;



- caramelizarea poate dura de la 10 minute pana la o jumatate de ora, in functie de cate cepe ai si de gradul de rumenire pe care ti-l doresti;
- atat timp cat o gatesti la foc mic si invarti in tigaie in mod constant, ceapa nu se va arde;
- daca ti se pare ca ceapa se prinde de fundul tigaii, pune putina apa, supa, vin sau otet balsamic si amesteca cu putere. Apa se va evapora instant;

- ceapa rosie caramelizata este mai potrivita pentru salate si pizza;
- ceapa caramelizata rezista cateva zile in frigider, daca o pui intr-o cutie inchisa ermetic;
- poti pune ceapa caramelizata si in congelator. Trebuie consumata in trei luni;
- asa cum rumenesti ceapa, poti proceda si cu arpagicul, prazul si chiar usturoiul.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-11-06 Vizualizari: 18666


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru caramelizat ceapa, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Un meniu de sarbatori nu este neaparat unul bogat, dar trebuie sa acopere cam toate preferintele invitatilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Seminte de Nigella
Nigella este o familie de plante originare din Europa de Sud, nordul Africii si Asia de S-E, iar fru...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu bucataria plina saracia e vecina"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro