193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi ...» Lifestyl...» Care e diferenta dintre bicarbonatul de sodiu si praful de c...

Care e diferenta dintre bicarbonatul de sodiu si praful de copt?

      Trimite pe mail Printeaza
Care e diferenta dintre bicarbonatul de sodiu si praful de copt?
Si bicarbonatul de sodiu, si praful de copt sunt agenti de crestere (sunt pusi in compozitii inainte ca acestea sa fie bagate in cuptor).
Diferenta apare cand e vorba de restul ingredientelor dintr-o reteta.

Bicarbonat de sodiu
- bicarbonatul de sodiu este de baza;
- daca nu e amestecat cu un acid, da un gust usor amar preparatelor;
- pentru ca nu are aciditate, aluatul nu creste;
- cand e amestecat cu ceva umed si un ingredient acid (iaurt, lapte batut, miere de albine, ciocolata), apar bule de dioxid de carbon. Acestea, in conditiile unei temperaturi ridicate, fac ca ingredientele sa-si mareasca volumul;
- daca pui prea mult bicarbonat de sodiu, prajitura va avea un gust metalic.

Praf de copt
- contine bicarbonat de sodiu, un agent acidifiant (crema de tartar) si un agent de uscare (de obicei, amidon);
- intrucat are si acid, si baza, e adaugat in retete cu ingrediente al caror gust e neutru (cum ar fi lapte);
- e folosit, in general, pentru biscuiti si prajituri;

- exista praf de copt cu o singura actiune si praf de copt cu dubla actiune. Primul trebuie amestecat cu ceva umed (asadar imediat ce l-ai pus in aluat, baga-l la cuptor). Al doilea, in schimb, reactioneaza in doua faze;
- trebuie mai intai amestecat cu ceva lichid si, pe cat posibil, la caldura, pentru ca ingredientele din care e facut sa reactioneze intre ele si sa determine cresterea volumului aluatului.

Cum se prepara praful de copt
Ca sa obtii o lingurita de praf de copt, amesteca 1/2 lingurita de crema de tartar cu 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu si 1/4 lingurita amidon de porumb (acesta absoarbe umiditatea si previne formarea bulelor inainte sa bagi aluatul in cuptor).

Sa spunem ca vrei sa folosesti praf de copt in loc de bicarbonat de sodiu. Primul deja are acid si agent de crestere (o reteta care cere bicarbonat de sodiu trebuie automat sa aiba si un ingredient acid).
Problema este ca praful de copt are cam o treime bicarbonat de sodiu si doua treimi alte ingrediente. Asa ca, desi ai nevoie de un aluat care sa creasca, nu va creste suficient intrucat folosesti doar o treime din cantitatea de bicarbonat de sodiu ceruta de reteta.

Daca, totusi, continui, ai putea tripla cantitatea de praf de copt, dar din cauza ingredientelor complementare din el, vei observa o mica diferenta de aroma la produsul final.
Alta situatie neplacuta ar fi ca acizii extra din reteta sa faca ca aluatul sa creasca repede, apoi sa se lase. Asadar, indiferent de caz, nu e bine.



Depozitare
Si praful de copt, si bicarbonatul de sodiu isi pierd din putere daca sunt tinute in loc calduros (cum ar fi bucataria). Pentru cele mai bune rezultate, arunca-le dupa sase luni.
Depoziteaza-le intr-un loc racoros, intunecos si cu putina umiditate.

Cum verifici valabilitatea?
Bicarbonatul de sodiu rezista mai multi ani, depozitat in conditii propice. Ai uitat de cand ai cumparat bicarbonatul de sodiu? Testeaza-l.
Intr-un bol cu 2 lingurite de otet pune un sfert de lingurita de bicarbonat. Daca se formeaza bule instant, e bun. In schimb, daca rezulta ca un fel de pasta, arunca-l.

Praful de copt trebuie inlocuit o data la 6-12 luni. Ca sa verifici praful de copt, amesteca cca 110 ml apa fierbinte cu o lingurita de praf de copt. Daca se formeaza bule, e ok.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-11-18 Vizualizari: 8715


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Care e diferenta dintre bicarbonatul de sodiu si praful de copt?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Maioneza
Maioneza este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Are...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca"
Benjamin Franklin
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro