193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit cu papaya

Sfaturi pentru gatit cu papaya

      Trimite pe mail Printeaza
 Sfaturi pentru gatit cu papaya
Supranumit "fructul ingerilor" de catre Cristofor Columb, papaya este o adevarata sursa de sanatate, dar si de savoare.
Stiai, spre exemplu, ca semintele de papaya pot inlocui piperul in unele mancaruri, tocmai datorita faptului ca au aroma picanta?

Selectie si depozitare
Alege un fruct care are multe nuante de rosu si galben pe suprafata verzuie. Strange-l usor in mana. Daca cedeaza putin, inseamna ca e copt. Miroase-l in partea unde fusese tulpina. Ar trebui sa-i simti aroma autentica. In cazul in care observi ca e prea moale sau are un miros prea dulce, sa stii ca e mai mult decat copt.
Daca fructul e mai mult verde, pune-l intr-o punga maro, de hartie, si tine-l intr-un loc ferit de razele solare. Se coace in 1-3 zile. Papaya proaspat rezista pana la o saptamana oriunde, in functie de cat de copt este.
Atentie! Nu cumpara un fruct papaya care are pete acolo unde inainte fusese tulpina!

Cum se curata si se taie
Spala fructul sub un jet de apa rece. Pune-l pe un tocator si injumatateste-l pe lungime. Pentru razuire si curatare, poti folosi un set de 4 ustensile de bucatarie din inox. Indeparteaza semintele cu o lingura.
Incearca sa nu scobesti prea mult in fruct, pentru a nu arunca si pulpa. Intrucat au aroma picanta, semintele de papaya pot fi folosite pentru dressinguri de salate.
Mai departe, poti manca fructul simplu, asa cum este, sau il poti pune in salate ori gati sub forma de piure.



Cum se face salata de papaya
Ingrediente:
1 fruct papaya necopt, 1 rosie mare, 1-2 lime (dupa preferinte), 2 catei de usturoi, 2 linguri de sos de peste, zahar si 5-6 fulgi chili
Mod de preparare
Spala fructul si curata-l. Feliaza rosia. Amesteca fulgii chili cu usturoiul intr-un mojar, dupa care omogenizeaza cu restul ingredientelor, inclusiv cu fructul. Serveste salata cu o portie de friptura de pui si orez.

Cum se face piureul de papaya
Spala foarte bine fructul, apoi injumatateste-l si indeparteaza semintele. Taie-l in cuburi mici. Toarna cam 230 ml de apa intr-un vas, iar deasupra asaza altul. Umple-l pe acesta din urma cu bucatile de fruct si acopera-l cu un capac.
Lasa sa inceapa sa fiarba apa. Cand da in clocot, redu focul la minim. Dupa 5 minute ia vasul de pe aragaz. Pastreaza apa fiarta.
In momentul in care fructul s-a racit, piseaza-l cu o furculita. Compozitia obtinuta (si fruct, si suc) trece-o prin robotul de bucatarie. Daca ti se pare ca mai este nevoie de lichid, adauga 2-4 linguri de apa (cea in care a fiert fructul la aburi).
Piureul ramas pune-l in forma de gheata si baga-l in congelator. Dupa ce a inghetat, muta-l intr-o punga. Din momentul in care l-ai dezghetat, trebuie sa-l consumi in doua zile.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-11-22 Vizualizari: 2386


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit cu papaya, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu bucataria plina saracia e vecina"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro