193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit linte

Sfaturi pentru gatit linte

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit linte
Lintea este un produs folosit cu precadere in timpul postului. Nu costa mult, poate fi gatita rapid si este gustoasa.
Ca sa nu mai spunem ca lintea este o sursa de: vitamine, antioxidanti, minerale, proteine, fibre.

Exista linte rosie (folosita adesea in bucataria indiana; se pregateste extrem de repede), linte verde si linte maro (acestea doua sunt mai nutritive decat cea rosie).

Selectie si depozitare
- lintea se vinde uscata, tot timpul anului, fie ambalata, fie la vrac;
- cand cumperi la vrac, asigura-te ca a nu luat contact foarte mult cu aerul;
- desi se spune ca nu are termen de valabilitate, trebuie consumata in aproximativ sase luni de la data cumpararii. O depozitare mai indelungata duce la un timp de gatire mai mare si la o deshidratare puternica (lintea se usuca in timp);
- dupa ce ai cumparat-o, pune-o intr-o cutie inchisa etans, intr-un loc uscat si ferit de razele solare.

Sfaturi pentru gatit
- ca sa nu te baloneze, pune 2-3 cuisoare in apa in care fierbe lintea;
- lintea uscata trebuie clatita intotdeauna, pentru ca e posibil sa aiba formatiuni mici de nisip;
- in functie de soi, lintea uscata poate fi gatita intre 5 si 30 de minute;
- lintea maro uscata e ieftina, se gaseste in foarte multe magazine si poate fi folosita pentru salate, supe, garnituri etc.;
- lintea verde uscata, cu specific frantuzesc, are aroma usor picanta. E putin mai scumpa si mai greu de gasit;
- lintea rosie uscata poate fi gatita rapid. Este ideala pentru ingrosarea supelor si pentru piureuri. E folosita cu precadere in Orientul Mijlociu.



Variante de gatit linte
1. Varianta clasica

Clateste lintea, apoi scurge-o si pune-o intr-un vas, la fiert cu apa. Din momentul in care da in clocot, redu focul si lasa asa timp de 40-45 de minute. Amesteca ocazional.
Este gata cand a absorbit apa si e moale. Scurge-o bine si amestec-o cu piper si sare. O poti manca asa sau pasata ori pusa in supe.

2. Supa cu legume si linte
Soteaza o ceapa si un morcov. Cand ceapa devine translucida, pune lintea, sarea, rosiile, condimentele si supa de legume.
Lasa sa inceapa sa fiarba, dupa care acopera vasul si redu focul la minim. Dupa aproximativ 40 de minute verifica supa. Daca mai trebuie, mai pune sare. Serveste cu crutoane.
Merita sa incerci si o supa de linte cu gulii.

3. Salata de linte
Fierbe lintea la foc mic, in jur de 20 de minute, dupa care scurge-o bine de apa. Pregateste un dressing din: otet, mustar, ulei si usturoi.
Amesteca lintea cu ceapa si rosii intr-un castron, iar dupa ce s-au omogenizat, adauga dressingul. Aceasta salata poate fi servita si ca fel principal, si drept garnitura.
Alta varianta de post ar fi salata de linte cu dovlecei.



4. Megadarra
Incinge putin ulei de masline si caramelizeaza ceapa in el, dupa care indeparteaz-o de foc. Pune la fiert lintea, la foc mic. Dupa un sfert de ora adauga orez, ceapa, piper, sare si o lingura de ulei de masline.
Acopera vasul inapoi si tine-l pe foc aproximativ 20 de minute. Eventual, ca sa nu se prinda de oala, toarna niste apa. Inainte de a stinge flacara, testeaza orezul si lintea ca sa vezi daca sunt gata.
Pregateste un dressing din: iaurt, ulei de masline, zeama de lamaie, condimente si usturoi. Pune lintea intr-un bol, deasupra ceapa caramelizata si serveste cu dressingul de iaurt.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-11-27 Vizualizari: 4304


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit linte, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Seminte de Nigella
Nigella este o familie de plante originare din Europa de Sud, nordul Africii si Asia de S-E, iar fru...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ospitalitate, virtutea care ne determina sa hranim si sa gazduim anumite persoane care nu au nevoie de hrana si gazduire"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro