193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Uleiul de masline si sanatatea

Uleiul de masline si sanatatea

      Trimite pe mail Printeaza
Uleiul de masline si sanatatea
Nutritionistii si doctorii ne recomanda cu incredere utilizarea uleiului de masline in bucatarie.
De ce? Multe studii au aratat ca acesta are acelasi rol pentru afectiunile cardiovasculare precum are ploaia torentiala pentru un incendiu de padure.

Uleiul de masline este folosit in medicina, gatit si in industria comestica, dar este si combustibil pentru lampile traditionale.
Originar din tarile mediteraneene, el este folosit astazi peste tot in lume.

Grecia are cel mai mare consum de ulei de masline pe cap de locuitor de pe glob. In medie, un grec consuma 24 de litri de ulei, spaniolii – 15, iar italienii – 13.
Datorita acestui fapt, populatia din sudul Europei are o speranta de viata mai mare si un risc mai mic de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.

De ce este atat de recomandat pentru consum?
Datorita faptului ca are un continut important de acizi grasi mono-nesaturati, acestia fiind si mai buni decat cei din uleiurile poli-nesaturate (cum este uleiul de porumb).
Uleiul de masline sta la baza unui regim alimentar cunoscut drept dieta mediteraneana, bogata in cereale integrale, legume, leguminoase si fructe.
Asadar, este o alternativa sanatoasa pentru alimentele cu un continut ridicat de grasimi saturate (acestea cresc nivelul colesterolului).

Beneficii pentru sanatate
- contine compusi chimici care impiedica formarea cheagurilor de sange, maresc nivelul colesterolului "bun" si combat problemele cauzate de colesterolul "rau";
- spre deosebire de alte uleiuri vegetale (de soia, de floarea-soarelui, de porumb), chiar daca micsoreaza colesterolul "rau", nu are efecte adverse si asupra celui "bun";
- noi cercetari arata ca uleiul de masline contine agenti importanti actioneaza precum un anticoagulant si, partial, blocheaza absorbtia excesului de colesterol de catre organism;



- un grup de cercetatori italieni a identificat in jur de 1.000 de compusi chimici activi in uleiul de masline. Acestia pot, printre altele, sa contracareze efectele unui regim alimentar bogat in grasimi si colesterol;
- compusul numit cycloartenol neutralizeaza colesterolul in timpul ciclului de absorbtie;
- intr-un studiu s-a aratat ca o lingura de ulei de masline poate sa contracareze nivelul colesterolului absorbit in urma consumului a 2 oua;
- reduce inflamatiile.

Metode de folosire a uleiului de masline
Chiar daca este atat de bun pentru sanatate, nu inseamna ca trebuie consumat in cantitati uriase. Cel mai bine este sa-l folosesti in loc de alte grasimi. Ideal este uleiul de masline extravirgin, pentru ca are mai multi antioxidanti.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-02 Vizualizari: 2766


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Uleiul de masline si sanatatea, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Loboda
Loboda
Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in sala...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu bucataria plina saracia e vecina"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro