193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru copt paine

Sfaturi pentru copt paine

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru copt paine
Ca sa faci paine, ai nevoie de faina, drojdie, apa si sare. Nu e mare lucru, nu-i asa?
Si totusi, rezultatul nu te multumeste, parca mama gateste si mai gustos. Ei bine, tehnica si ingredientele fac diferenta.

Faina
Faina de grau, mai ales, contine doua proteine care, in prezenta apei, se combina si produc gluten, iar acesta ajuta la cresterea aluatului.
Cu cat e mai mare continutul de proteine, cu atat se va forma mai mult gluten, iar painea va fi si mai mare.
Asadar, e bine sa-ti cumperi faina speciala pentru paine sau faina cu continut ridicat de gluten.

Apa
Lichidul ajuta la formarea glutenului. Fara apa sau lapte, nu ai avea decat o gramada neomogena de faina amestecata cu sare si drojdie.
In plus, apa rehidrateaza drojdia si activeaza formarea glutenului. Pentru paine, e bine sa folosesti apa mai dura pentru ca aluatul va fi mai ferm.



Sare
Da aroma painii si opreste cresterea fermentului. Suna ciudat, insa fara putina sare, drojdia va creste pana cand painea va incepe sa-si piarda din volum.
Prea multa sare inseamna aluat crescut insuficient. Trucutul este sa pui cantitatea corecta.

Drojdia instant poate fi amestecata cu ingredientele uscate si creste foarte repede. Insa chiar daca aluatul creste mai repede ca de obicei, pierde din savoare.
Drojdia uscata e "activata" numai cand e amestecata cu apa.

Pasii prepararii unei paini
Mai intai, cantaresti ingredientele, apoi le amesteci si framanti compozitia obtinuta. Dupa aceea, lasi aluatul sa creasca intr-un loc cald (in acest timp fermenteaza si creste). Urmeaza framantarea usoara, ca sa iasa gazele din aluat, coacerea.



Cum stiu cand am pus suficienta faina?
Ei bine, fiecare reteta iti spune o cantitate anume. Daca pregatesti paine dupa reteta standard, atunci e bine sa pui faina in ploaie si sa te opresti in momentul in care aluatul nu se mai lipeste de vas.
Se mai spune, de asemenea, ca faina trebuie adaugata pana in momentul in care aluatul este moale si pufos, nu umed si lipicios.

Cat timp trebuie sa framant aluatul?
Framantarea e procesul prin care stimulezi glutenul sa-si mareasca volumul pana in punctul in care poate sa tina laolalta gazele date de ferment. Acest lucru face ca painea sa creasca in cuptor, apoi sa se opreasca.
Cu cat framanti mai mult, cu atat aluatul va avea mai multe gaze, iar painea va fi mai pufoasa si aerata. Atunci cand incepi treaba, ai grija sa framanti tot aluatul.
Cand compozitia este pufoasa, omogena si pocneste usor daca o muti in alt vas, inseamna ca ai framantat suficient.

Acestea sunt, in mare, sfaturile pentru coacerea unei paini delicioase. Nu-i asa ca ti s-a facut pofta? Ca sa nu mai cauti tu, iti oferim noi 5 retete de paine de casa incredibil de aromate.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-02 Vizualizari: 2721


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru copt paine, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Boabe de salcam australian
Un adevarat dar al naturii de pe continentul australian, boabele salcamului australian sunt unul din...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"La masa ii vad pe toti, dar la bucatarie pe nimeni"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro