193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Cele mai cunoscute 6 sosuri asiatice

Cele mai cunoscute 6 sosuri asiatice

      Trimite pe mail Printeaza
Cele mai cunoscute 6 sosuri asiatice
Bucataria asiatica e caracterizata de complexitate. Pe langa faptul ca este un cumul de multe alte bucatarii, si acestea, la randul lor, sunt impartite pe regiuni.
Tocmai de aceea pe internet si in cartile cu retete culinare gasesti foarte multe tipuri de sosuri. Iata cateva dintre acestea:

1. Sos Hoisin
- mai e numit sos Peking (servit cu o portie de rata Peking) sau, colocvial, sos chinezesc pentru barbecue;
- in traducere ar fi sos din fructe de mare, dar nici pe departe nu contine ingrediente de origine marina;
- este dulce si picant, la fel ca sosul american pentru barbecue;
- reteta variaza de la regiune la regiune si de la bucatar la bucatar;
- in general, e preparat din: apa, boabe de soia, zahar, sare, otet, fulgi de ardei si faina;
- e folosit atat pentru aromarea, cat si pentru condimentarea tuturor tipurilor de carne, inclusiv a pestelui;
- se regaseste si in multe retete vietnameze.

2. Sos Duck
- cunoscut si ca sos de prune;
- este, de fapt, o inventie americana. Numele provine de la restaurantele americano-chinezesti care foloseau acest sos in locului celui Hoisin;
- este dulce-acrisor si mai gros;
- se prepara din: piersici / caise / prune, ghimbir, otet si chili;
- e servit cu creveti, pui General Tso, bomboane prajite etc.



3. Sos de stridii
- este gros si brun;
- e preparat mai ales in bucatariile chinezeasca si thailandeza, din stridii, dar si din sos de soia si saramura;
- e servit drept condiment, dar utilizat si ca potentator de aromare a mancarurilor cu taitei si a marinatelor;
- sosul de stridii chinezesc e mai sarat si are mai multa aroma de stridii decat cel pregatit in Thailanda;
- se foloseste in cantitati mici (o lingura de sos de stridii poate aroma cam patru portii).

4. Sos de peste
- se prepara din lichidul extras din pestele sarat si fermentat;
- e un ingredient de baza in bucataria thailandeza;
- este foarte aromat;
- in functie de mancarea cu care e servit, in compozitie se pun zahar, sare si ardei iute.



5. Sos din fasole neagra
- e numit si Douchi;
- se pregateste nu din fasolea pe care o stim noi, ci din soia. Aceasta e fermentata si sarata, apoi facuta sos;
- este sarat si foarte picant, de aceea trebuie adaugat cate putin;
- se poate servi cu peste, scoici, carne, legume, prajeli.

6. Sos Sriracha & Sambal
- ambele sunt picante;
- retetele variaza de la zona la zona;
- in general, se pregatesc din: ardei cayenne (sau ardei thailandez, jalapeno, habanero), sare, usturoi, otet, suc de citrice, zahar;
- sunt folosite si ca ingredient, si drept condiment;
- se pot servi cu aripioare de pui.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-02 Vizualizari: 3804


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cele mai cunoscute 6 sosuri asiatice, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Maioneza
Maioneza este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Are...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Singuratatea este pentru spirit ceea ce hrana este pentru corp"
Seneca
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro