193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit cu ceapa

Sfaturi pentru gatit cu ceapa

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit cu ceapa
Ceapa ne face sa lacrimam, dar e indispensabila din bucatarie.
Omleta, tarte, pizza, ciorba, mancarica etc., toate au in lista de ingrediente macar o ceapa.
Gatita corect, ea da savoare preparatelor.

Selectie si depozitare
- se gaseste tot timpul anului in piata si supermarketuri;
- intrucat nu este un produs pretentios, rezista cateva luni in camara;
- ceapa mai iute, spre deosebire de cea putin picanta, contine niste compusi sulfurici datorita carora rezista foarte bine in timpul iernii. De aceea, e bine sa o consumam pe cea din a doua categorie;

- ceapa cumparata trebuie depozitata intr-un loc care permite circulatia aerului, racoros si ferit de lumina. Daca locuiesti la bloc si nu ai mult spatiu la dispozitie, foloseste un set de 3 saculete de panza pentru legume;
- cand cumperi ceapa, asigura-te ca este ferma, fara pete de mucegai;
- evita ceapa moale. Ori e stricata, ori a fost dezghetata, iar in acest caz nu are nici o aroma cand e pusa in mancare;
- poti tine ceapa si in pungi de hartie, de culoare inchisa.



Sfaturi pentru tocat ceapa
Taie capatul cu mustati, apoi injumatateste ceapa. Indeparteaza cojile pana ajungi la un strat alb care sa fie curat in totalitate. Fa 3-4 taieturi orizontale intr-o bucata de ceapa, apoi taie pe verticala, tinand-o cu putere pentru a nu se desface.
La fel de bine poti urma pasii de sus, numai sa nu tai pe verticala pana la inceput, ci doar s-o crestezi, apoi o intorci si o tai marunt.

Sfaturi pentru inmuiat ceapa
Topeste putin unt sau pune ulei intr-o tigaie, la foc mic. Cand grasimea e incinsa, adauga ceapa tocata fin. Ai grija sa fie acoperita de ulei sau unt. Dupa vreo 12 minute e aproape translucida. Ideea este sa-si schimbe culoarea, dar sa nu se caramelizeze.

Sfaturi pentru gatit ceapa in cuptorul cu microunde
Cand nu ai mult timp la dispozitie, pune in functiune cuptorul cu microunde. Pregateste ceapa ca de obicei, dupa care pune-o in vasul termorezistent, acoper-o si bag-o in cuptor, dar fara sa adaugi apa. In cateva minute este numai buna pentru pus in mancare.



Bine de stiut
- in timpul gatirii la foc mic, ceapa isi pierde din gustul picant;
- prin caramelizare, ceapa capata un gust dulce. Stii, nu-i asa, cum se caramelizeaza ceapa?
- de ce se arde ceapa la foc mai intens? Pentru ca are o cantitate mai mare de zaharuri;
- daca risti si maresti intensitatea flacarii, posibil sa nu arzi ceapa, dar nici pe departe nu va iesi la iveala gustul dulce pe care il are;
- daca nu gatesti ceapa suficient timp, va prinde gust acid, iar stomacul tau va resimti.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-06 Vizualizari: 1874


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit cu ceapa, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Lasati mereu liber accesul la cuptor/plita pentru ajustarile de ultim minut.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Chana dal
Dal este un fel de mancare specific Indiei si zonelor invecinate, care se realizeaza din legume boab...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu orice pret, casatoreste-te. Daca îti gasesti o sotie buna vei deveni foarte fericit. Dar daca îti vei gasi una rea, atunci vei deveni un filozof"
Socrate
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro