193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Cum se aleg aperitivele festive

Cum se aleg aperitivele festive

      Trimite pe mail Printeaza
Cum se aleg aperitivele festive
Aproape an de an organizam mici petreceri cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Chiar daca invitatii sunt prieteni, colegi de munca sau rude, adica persoane pe care le cunoastem si langa care ne simtim bine, e necesar sa acordam o atentie sporita organizarii.
Si, cum prima impresia conteaza, hai sa ne ocupam astazi de aperitive!

Rolul aperitivelor nu este doar de a le satisface senzatia de foame invitatilor pana la felul principal, ci si de a da tonul petrecerii.
Asadar, e bine sa tinem cont de cateva lucruri inainte de a incepe organizarea propriu-zisa.

1. Gandeste-te ce fel de invitati ai.
Unora nu le plac anumite legume sau fructe, altii sunt vegetarieni ori vegani. Poate chiar sunt persoane cu intoleranta la gluten si lactoza sau cu alergie la alune si capsuni. Ca sa fii pe placul cat mai multor persoane, incearca sa tii cont de aceste lucruri.
Pentru 10 sau mai putin de 10 invitati, sunt perfecte cam 3 feluri de aperitive; pentru 10-20 de invitati = 5 feluri; pentru 20-40 de invitati = 7 feluri; pentru mai mult de 40 de invitati = 9 tipuri de aperitive.

2. Ai in vedere ora si locul in care se va desfasura petrecerea.
Vrei o intrunire mai de amiaza, un ceai sau o petrecere formala, de seara? Toate acestea sunt importante si trebuie avute in vedere. Spre exemplu, la intrunirea din timpul zilei, poti servi sandvisuri, tarte quiche, prajiturele etc.
In schimb, pentru seara e nevoie sa pregatesti aperitive calde si reci, pe care sa le servesti impreuna cu branza, masline si vin.
In plus, daca le spui invitatilor unde anume se va tine petrecerea, vor sti sa se imbrace adecvat.



3. Incearca sa nu te complici.
Atat timp cat vrei sa gatesti mai multe feluri de mancare, asigura-te ca aperitivele sunt gata cand incep sa soseasca musafirii. Ideal ar fi sa faci o repetitie inainte de ziua cu pricina, sa gatesti retetele ca sa vezi exact ce si cum. Asa poti preintampina unele neplaceri.

4. Alege aperitive care sa completeze restul mesei, nu care sa aiba un gust total diferit.
Spre exemplu, daca tematica este mediteraneana, nu ai cum sa pregatesti un aperitiv thailandez.

5. Aperitivele sunt de mai multe feluri (dulci, sarate, usoare, mai consistente, reci, fierbinti).
Daca, totusi, vrei sa gatesti mai multe, alege cate un sortiment, sa spunem, din fiecare categorie. Iata care sunt acestea:
- de gradina: legume crude / umplute / gatite; cartofi, masline, fructe;
- cu amidon: mini-sandvisuri, mini-pizza, foietaj umplut, bruschete, biscuiti, rulade;
- cu proteine: chiftelute, felii de muschi, frigarui, aripioare de pui, sushi, diverse sortimente de branza;
- gustari: chipsuri, nuci, covrigei, popcorn, chipsuri de tortilla;
- sosuri si toppinguri: Guacamole, sos cu unt, Tapenade etc.

6. Daca vrei ceva simplu, pregateste un platou dupa urmatoarele sfaturi:
- cel putin un aliment moale si unul crocant;
- nu mai mult de un preparat pe betisoare de frigarui;
- mai multe feluri care nu trebuie consumate cu paine;
- alimente de toate formele: rotunde, lunguiete, patrate (mini-pizza, spre exemplu) etc.

7. Separa mancarurile.
Daca platoul va fi plin cu produse din carne, atunci pune-le pe cele cu legume sau cu fructe de mare in alta farfurie.

8. Evita sa pui condimente.
Limiteaza-te fie la zahar, fie la sare. In definitiv, fiecare are preferintele lui. Mai bine sa fie ceva universal.

9. Intotdeauna sa ai un aperitiv cu legume.
E o varianta pentru musafirii care vor sa serveasca ceva sanatos mai intai, avand in vedere ca felul principal si desertul contin mult mai multe calorii.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-06 Vizualizari: 5290


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum se aleg aperitivele festive, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Acaiul
Originand din zona Amazonului, fructele arborelui de acai au facut furori prin lumea civilizata in u...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cat de usor rastoarna vantul un copacel firav. Cauta fericirea in simturi, rasfata-te cu mancare si somn si astfel, vei fi si tu dezradacinat"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro