193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Lucruri mai putin stiute despre cozonac

Lucruri mai putin stiute despre cozonac

      Trimite pe mail Printeaza
Lucruri mai putin stiute despre cozonac
Cozonacul, cunoscut in afara drept paine dulce romaneasca, e facut de Paste in Bulgaria, Albania si Macedonia, iar in Romania, cu ocazia marilor sarbatori (Craciun, Paste, Cincizecime).
Corespondentul italian este panettone. Diferenta vizibila dintre acesta si preparatul nostru consta in forma.

Cozonacul se pregateste din: faina, drojdie, stafide, lapte, oua, zahar, sare si unt. In Bulgaria, in aluat se pune si coaja de rasa de lamaie. De altfel, si la noi in tara, in functie de regiune, pe lista de ingrediente mai sunt trecute: coaja rasa de portocale, esenta de vanilie, esenta de rom, nucile, alunele si rahatul.
Cel mai usor este sa-l cumperi pe acesta din urma. Daca, in schimb, ai mult timp la dispozitie, iti poti face tu rahat de casa. La final, inainte de a-l baga in cuptor, unele gospodine presara mac pe cozonac.

Mai exista, de asemenea, varianta de cozonac cu umplutura. Mixul e pregatit din: nuci, seminte de mac, esenta de rom, stafide si pudra de cacao. Se ia cate o lingura din compozitie, se intinde pe foaia de aluat, apoi se ruleaza, se sigileaza capetele si se pune in tava.

Originea cozonacului
Nu se stie cu exactitate originea cozonacului, dar se presupune ca prima reteta a aparut in Egiptul Antic. Probabil, atunci era indulcit cu miere de albine si umplut cu diverse seminte.
Tot egiptenii au construit si primele cuptoare, pentru coacerea painilor. Apoi, grecii au preluat reteta si au inclus pe lista ingredientelor si stafidele, mierea de albine si nucile. La greci, se numeste plakous.
De la acestia, cozonacul a trecut la romani si i-au fost adaugate fructele uscate. Aici, la inceput au existat doua variante: libum si placenta. Libum era o prajitura mica, oferita zeilor. Placenta, in schimb, era o reteta putin mai complexa, pregatita cu arahide, stafide si branza si servita cu vin dulce.

Prima reteta de cozonac din Marea Britanie apare intr-o carte de bucate editata din 1718. Tot aici scrie ca acest preparat trebuie dat la cuptor in forme lungi si inguste, lucru valabil inclusiv astazi. La jumatatea secolului al XIX-lea, francezii deja il introdusesera in meniu, la categoria desert.

Ti-am facut pofta? Atunci, la treaba! Uite 3 idei de retete de cozonac.

Prepararea unui cozonac pufos necesita putin mai mult efort, dar rezultatul e pe masura. Ce poate fi mai placut decat sa fii laudat de catre musafiri pentru acest desert asa delicios?
Si nu, nu e cazul sa te ingrijorezi ca silueta ta va resimti rasfatul sarbatorilor care se apropie. Pune in aplicare cateva sfaturi pentru mentinerea greutatii si sigur vei arata asa cum iti doresti.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-13 Vizualizari: 2598


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Lucruri mai putin stiute despre cozonac, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro