193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru ingrosat supe si sosuri

Sfaturi pentru ingrosat supe si sosuri

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru ingrosat supe si sosuri
In modul de preparare al unor retete scrie clar ca trebuie sa folosesti faina sau amidon de porumb. Acestea sunt doua tipuri de agenti de ingrosare a preparatelor.

Daca, spre exemplu, vrei sa faci budinca de caramel, ai nevoie de zahar, lapte si amidon de porumb. Acesta din urma se pune in laptele care aproape ca fierbe, dupa care se amesteca in mod constant, pentru a nu se forma cocoloase, pana se ingroasa.
Astfel, lichidul capata o consistenta cremoasa si destul de solida, sa spunem.

Cum se ingroasa sosul cu faina
- in general, la fiecare 230 gr de sos potrivit de gros, se pun 2 linguri de faina amestecate cu cca 50 ml de apa rece;
- la fel de bine poti pune o lingura de amidon amestecata cu o lingura de apa rece;
- imediat dupa ce ai turnat apa, amesteca cu putere, ca sa nu se formeze cocoloase;
- dupa ce ai pus amidonul in mancarea ce trebuie ingrosata, gateste totul la foc mediu, pana incep sa apara bule la suprafata. Din acest moment mai trebuie sa lasi vasul pe foc maximum 2 minute;



- ca sa ingrosi supa, la 240 ml de lichid foloseste o lingurita jumatate de faina. Mai intai amestec-o pe aceasta cu de doua ori mai multa apa lichida sau supa, apoi pune totul in oala. Spre exemplu, daca ai aproape un litru de supa, iti trebuie 12 lingurite de faina amestecate cu 24 de lingurite de lichid. Lasa supa sa mai traga un clocot sau doua, vreo 10 minute, dupa care ia-o de pe foc.

Cum se ingroasa sosul cu amidon de porumb
- amidonul de porumb este un agent de ingrosare folosit foarte des;
- pentru ca are tendinta sa straluceasca atunci cand lichidul se ingroasa, e folosit mai mult pentru umpluturi de placinta si sosuri dulci;
- indiferent ca folosesti lichid fierbinte sau incalzesti amidonul odata cu acesta, regula e sa pui 1 lingura de amidon de porumb la fiecare 230 ml de lichid;

- ca sa faci sarlota, mixeaza amidonul de porumb cu zaharul, apoi pune laptele. Compozitia se gateste la foc mediu, amestecand in mod constant pana incepe sa se ingroase si apar bule la suprafata;
- daca amidonul de porumb trebuie pus in ceva fierbinte, cum ar fi in tigaia cu sos, mai intai se amesteca cu apa, apoi se pune in tigaie si se mixeaza pana ajunge la consistenta dorita;



- daca il pui direct in lichidul pe care vrei sa-l ingrosi, se va transforma in cocoloase;
- in afara de apa, ca sa-l amesteci, mai poti folosi supa sau vin;
- ai grija sa nu-l uiti pe foc. In caz contrar, sosul ingrosat va redeveni lichid;
- daca sosul pe care vrei sa-l ingrosi este acid, poti inlocui amidonul de porumb cu amidon obtinut din rizomii unor plante tropicale;
- nu folosi amidon din plante tropicale pentru a ingrosa un sos pe baza de lapte, pentru ca ii va da un gust neplacut.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-18 Vizualizari: 20170


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru ingrosat supe si sosuri, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu va ofer nici plata, nici cazare si nici mancare; va ofer doar foamete, sete, marsuri fortate, lupte si moarte. Lasati-l pe cel care isi iubeste tara si cu inima, nu numai cu gura sa ma urmeze"
Giuseppe Garibaldi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro