193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru facut aspic

Sfaturi pentru facut aspic

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru facut aspic
Aspicul este o mancare facuta din supa de carne, fiarta suficient pentru a elibera gelatina naturala.
Evident, ingredientul de baza este carnea. Aceasta se pune la fiert, la foc mic, pentru a obtine supa sau consomme.
Lichidul rezultat este clarificat cu albus de ou pana devine transparent. In functie de carnea folosita, mai poti pune gelatina in supa.

Prima reteta de aspic cu carne a fost gatita in Evul Mediu (reteta detaliata a fost publicata prin 1375), iar in secolul XVIII-lea a aparut chaud froid (aspicul frantuzesc). In traducere, mancare facuta la temperatura inalta si servita rece.

In centrul, estul si nordul Europei, aspicul se face cu carne de porc mai ales in perioada Craciunului si a Pastelui.
In Nepal, in schimb, predomina aspicul cu carne de bivol si peste. Acesta se pregateste din peste uscat, supa din carne de bivol, condimente si mirodenii.

Bine de stiut
- supa de carne poate fi aromata cu vin;
- raciturile facute cu carne de pui sau de vitel au o culoare mai stearsa;
- la aproape 1,2 litri de supa trebuie sa pui cca 60 gr de gelatina amestecata cu 230 ml de apa rece;
- cum recunosti un aspic facut ca la carte? Are aroma destul de puternca, e transparent si delicat;
- gelatina, nu numai ca ajuta la intarirea supei, dar tine la distanta si bacteriile;



- poti folosi supa de: legume, peste, pui, vitel, vita, porc;
- in functie de sursa, oasele produc o cantitate diferita de gelatina. Asadar, posibil ca uneori sa fie nevoie sa pui mai multa gelatina decat stiai (cum ar fi oasele de vitel);
- pestele contine foarte putina gelatina naturala, de aceea trebuie sa pui si mai multa gelatina;
- pentru a nu ajunge din nou in stare lichida, aspicul se serveste rece.

Unii bucatari afirma ca nu e bine sa pui supa simpla in aspic, ci consomme. Acesta e un tip de supa fara grasimi sau alte impuritati, care se face din legume sau carne slaba si albus.

Cum se face aspicul de curcan
Ingrediente: 1,4 litri apa, 1 frunza dafin, 1 lingurita sare, 1 lingurita salvie uscata, 1 lingurita cimbru uscat, 2 catei de usturoi zdrobiti, 1 lingura zeama de lamaie, 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat, 4 pulpe de curcan, 2 cuburi de supa de pui, cca 50 gr ceapa verde tocata, 15 gr patrunjel proaspat tocat, cuisoare dupa gust



Mod de preparare
Amesteca apa cu carnea, dafinul, sarea si cuburile de supa. Acopera oala si lasa sa fiarba la foc mic, pana cand carnea se ia usor de pe os (cam 2 ore jumatate). Scoate carnea, iar in supa pune zeama de lamaie. Trebuie sa fiarba in continuare, fara capac, pana scade lichidul la aproximativ 600 ml.
Dezoseaza carnea, tai-o fasii si amestec-o cu salvia, cimbru, patrunjelul, ceapa, piperul si cuisoarele. Pune-o in forme pentru aspic, apoi toarna lichidul fiert. Acopera si da la rece cel putin 6 ore.
Ca sa desprinzi aspicul de tavi, baga usor cutitul, apoi cufunda-le in apa fierbinte cam 5 secunde. Serveste cu paine sau mamaliguta calda. Ca sa nu pierzi timp, foloseste mai degraba un set de 2 forme Mastrad.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-20 Vizualizari: 8331


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru facut aspic, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Acaiul
Originand din zona Amazonului, fructele arborelui de acai au facut furori prin lumea civilizata in u...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nimic nu va aduce beneficii mai mari pentru sanatate umana si nu va creste sansele de supravietuire a vietii pe Pamant ca evolutia catre o dieta vegetariana"
Albert Einstein
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro