193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» 3 retete de tocana ideale iarna

3 retete de tocana ideale iarna

      Trimite pe mail Printeaza
3 retete de tocana ideale iarna
Daca vara, pentru a ne racori, preferam retetele usoare, fara alimente care sa stimuleze circulatia sangelui, iarna este indicat sa consumam multe mancaruri calde.

Din cauza vremii friguroase, trebuie sa gasim solutii si pentru a ne incalzi, si pentru a ne proteja de raceala si gripa.

Pentru ca abia au trecut sarbatorile, iar multe persoane deja au inceput cure de detoxifiere, va oferim astazi 3 retete de tocanite.
Mentin satietatea, au multi nutrienti (ideali pentru intarirea metabolismului) si, mai ales, nu contin nici un fel de carne.

1. Tocanita de cartofi cu praz
Ingrediente:
2 cepe taiate in sase, 3 morcovi taiati cubulete, 3 tulpini de telina taiate cubulete, 2 catei de usturoi tocati marunt, 1 litru de supa de legume fierbinte, 400 gr cartofi dulci taiati cuburi, 300 gr praz feliat mai gros, 150 gr arpacas, piper, sare, 3 linguri de patrunjel tocat mai mare, 2 linguri de salvie uscata.
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune telina, morcovii, cartofii si ceapa intr-o caserola mare, termorezistenta. Adauga supa si baga in cuptor. In momentul in care incep legumele sa fiarba, pune prazul, usturoiul, salvia, arpacasul si potriveste de piper si sare.
Acopera vasul si tine-l in cuptor cam o ora, pana cand legumele se inmoaie. Inainte de servire presara cateva frunze de patrunjel.



2. Tocanita de dovleac
Ingrediente:
sare, piper negru, 4 morcovi mari taiati, 2 cepe rosii medii (taiate fin), 3/4 lingurita de cimbru uscat / salvie, 2 napi de marime medie (taiati cuburi), 50 ml ulei de masline, 75 ml vin alb sec, 75 ml supa de legume sau de pui, 2 rosii plum (taiate cuburi), cca 800 gr dovleac turcesc (taiat cuburi), cca 450 gr varza verde tocata mai mare (optional).
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Amesteca uleiul de masline cu dovleacul, morcovii, ceapa, varza si napul, intr-o tigaie mai mare. Potriveste de piper si sare, apoi baga in cuptor, fara sa acoperi vasul, pentru 30 de minute. Amesteca separat supa de legume cu rosiile, vinul alb si salvia / cimbrul si toarna peste legume.
Mai lasa pe foc in jur de 45 de minute sau o ora. Din cand in cand, amesteca in tocanita cu o lingura de lemn. Cand sosul s-a ingrosat considerabil, iar legumele au inceput sa se caramelizeze, mancarea e gata.

3. Tocanita cu naut
Ingrediente:
2 linguri de ulei de masline extravirgin, 1 catel de usturoi maruntit, 1/8 lingurita chimion, 1/8 lingurita ardei iute, 3/4 lingurita de sare, 1 lingurita de harissa, 1/2 lingurita coriandru, cca 230 gr ceapa tocata, cca 230 gr praz feliat, 1/2 lingurita de seminte de chimen zdrobite, 1 1/2 lingurite miere de albine, 8 felii de lamaie, 900 ml supa de legume, cca 450 gr dovleac turcesc (curatat si taiat cuburi), cca 230 gr morcov feliat, 1 1/2 lingurite pasta de tomate, 300 gr cuscus crud, cca 50 gr patrunjel tocat, o conserva mare de naut (scurs), 2 napi medii (taiati in 8 bucati), cca 180 gr cartofi (curatati si taiati cuburi).



Mod de preparare
Soteaza timp de 5 minute, in ulei incins, prazul si ceapa. Pune apoi coriandrul si semintele de chimen, chimionul, usturoiul si ardeiul iute. Dupa un minut, timp in care se amesteca in mancare de mai multe ori, pune supa de legume si dovleacul, morcovul, harissa, cartofii, sarea, pasta de rosii, napul si nautul. Cand incepe sa fiarba, redu focul, acopera vasul si tine asa in jur de 30 de minute.
Dupa aceea adauga mierea de albine si patrunjelul. Cand s-a omogenizat, ia cam doua treimi din lichidul fierbinte si toarna-l peste cuscus, intr-un bol separat, impreuna cu restul de supa. Acopera. Dupa 5 minute, amesteca cu o furculita, pune restul de tocanita din vas si serveste cu felii de lamaie.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-01-08 Vizualizari: 2974


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul 3 retete de tocana ideale iarna, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Singuratatea este pentru spirit ceea ce hrana este pentru corp"
Seneca
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro