Lifestyle
Tendinte gastronomice in 2014

Asa cum, la inceputul fiecarui an, moda se schimba, aparand tot felul de tendinte, la fel este si in gastronomie.
Aparitia acestora are legatura directa cu analiza vietii consumatorului de rand, cu schimbarile de mediu si cu initiativele unor bloggeri culinari sau ale unor bucatari renumiti.
Daca in 2013, s-a pus accent pe mixul de alimente naturale, in 2014 se vor continua lucrurile incepute anul trecut, in principal.
Iata cateva dintre cele mai importante tendinte culinare ale anului 2014:
1. Produse de pe plan local
Din cate se pare, consumatorii se vor orienta si mai mult spre piata locala, profitand de produsele gasite. Fructe, legume, carne, peste, toate vor fi cumparate mai des de la producatorii locali decat de la supermarketuri. Un motiv ar fi grija pentru mediu; altul, alimentele de pe plan local sunt mai proaspete si au gust mai bun.
In plus, pe oameni incepe sa-i intereseze mai mult de unde anume provin produsele. Cu alte cuvinte, vor manifesta un interes sporit pentru a afla cum anume sunt cultivate fructele si legumele sau cum sunt crescute animalele si in ce conditii sunt sacrificate.
2. Umami
Al cincilea gust (dupa dulce, sare, acru si amar) castiga teren. Daca pana anul trecut, sa spunem, era o mai mult o notiune decat un lucru palpabil, se pare ca bucatarii vor pune mai mult accent pe el acum.
3. Meniu vegetarian
Se va regasi in mai multe localuri decat in 2013. Din cauza conditiilor in care sunt crescute animalele, a problemelor mai grave de sanatate sau din dorinta de a avea o alimentatie mai sanatoasa, din ce in ce mai multe persoane aleg meniuri vegetariene. Pentru a nu avea de pierdut, localurile se vor reorienta si spre acestea.

4. Alimentatia copiilor
Din cate se preconizeaza, va fi mai sanatoasa ca pana acum. Foarte posibil ca acest lucru sa se datoreze produselor luate de pe plan local. Principala problema pentru care se cauta o solutie o constituie obezitatea. Intrucat multi copii cantaresc mult mai mult decat ar trebui la varsta lor, se cauta solutii in ceea ce priveste alimentatia
5. Fara gluten
Bucataria fara gluten este unul din cele 5 trenduri gastronomice identificate de Asociatia Nationala a Restaurantelor din SUA. De asemenea, va exista si tendinta de a alege cereale cu super-nutrienti, cum sunt este quinoa.
Si pentru ca tot vorbeam de trenduri 2014, incearca o reteta de madlene sarate cu feta si rosii uscate (fara gluten).
6. Inghetata instant
Se pare ca americanii se vor bucura de inghetate pregatite chiar in fata lor. Cu alte cuvinte, prepararea lor va fi la vedere. Bineinteles, acest lucru trebuie efectuat intr-un anumit mediu.

7. Consum mare de nuci
Se recomanda un consum mai mare datorita faptului ca au multe proteine si sunt o sursa de energie. Din cate se pare, se mizeaza pe ideea ca sunt benefice pentru sistemul cardiovascular tocmai pentru ca multe persoane au probleme de sanatate foarte grave.
8. Pizza de calitate mai buna
Gata cu retetele sarace in nutrienti! Multe localuri isi vor dezvolta francizele si vor pune accent pe ingrediente mai bune.
9. Fara mancare aruncata!
Pentru ca statisticile sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste mancarea aruncata la gunoi pe toata planeta, bucatarii si nu numai recomanda o gatire rationala si cumparaturi efectuate conform unei liste. Deci fara resturi de mancare aruncate.
10. Ceai
O fi apa cel mai consumat lichid din lume, dar ceaiul vine cu putere din lume. Cel putin asa se spune.
In sezonul rece este ideal un ceai verde cu citrice si miere. Pregateste-ti si tu o ceasca!
Aparitia acestora are legatura directa cu analiza vietii consumatorului de rand, cu schimbarile de mediu si cu initiativele unor bloggeri culinari sau ale unor bucatari renumiti.
Daca in 2013, s-a pus accent pe mixul de alimente naturale, in 2014 se vor continua lucrurile incepute anul trecut, in principal.
Iata cateva dintre cele mai importante tendinte culinare ale anului 2014:
1. Produse de pe plan local
Din cate se pare, consumatorii se vor orienta si mai mult spre piata locala, profitand de produsele gasite. Fructe, legume, carne, peste, toate vor fi cumparate mai des de la producatorii locali decat de la supermarketuri. Un motiv ar fi grija pentru mediu; altul, alimentele de pe plan local sunt mai proaspete si au gust mai bun.
In plus, pe oameni incepe sa-i intereseze mai mult de unde anume provin produsele. Cu alte cuvinte, vor manifesta un interes sporit pentru a afla cum anume sunt cultivate fructele si legumele sau cum sunt crescute animalele si in ce conditii sunt sacrificate.
2. Umami
Al cincilea gust (dupa dulce, sare, acru si amar) castiga teren. Daca pana anul trecut, sa spunem, era o mai mult o notiune decat un lucru palpabil, se pare ca bucatarii vor pune mai mult accent pe el acum.
3. Meniu vegetarian
Se va regasi in mai multe localuri decat in 2013. Din cauza conditiilor in care sunt crescute animalele, a problemelor mai grave de sanatate sau din dorinta de a avea o alimentatie mai sanatoasa, din ce in ce mai multe persoane aleg meniuri vegetariene. Pentru a nu avea de pierdut, localurile se vor reorienta si spre acestea.

4. Alimentatia copiilor
Din cate se preconizeaza, va fi mai sanatoasa ca pana acum. Foarte posibil ca acest lucru sa se datoreze produselor luate de pe plan local. Principala problema pentru care se cauta o solutie o constituie obezitatea. Intrucat multi copii cantaresc mult mai mult decat ar trebui la varsta lor, se cauta solutii in ceea ce priveste alimentatia
5. Fara gluten
Bucataria fara gluten este unul din cele 5 trenduri gastronomice identificate de Asociatia Nationala a Restaurantelor din SUA. De asemenea, va exista si tendinta de a alege cereale cu super-nutrienti, cum sunt este quinoa.
Si pentru ca tot vorbeam de trenduri 2014, incearca o reteta de madlene sarate cu feta si rosii uscate (fara gluten).
6. Inghetata instant
Se pare ca americanii se vor bucura de inghetate pregatite chiar in fata lor. Cu alte cuvinte, prepararea lor va fi la vedere. Bineinteles, acest lucru trebuie efectuat intr-un anumit mediu.

7. Consum mare de nuci
Se recomanda un consum mai mare datorita faptului ca au multe proteine si sunt o sursa de energie. Din cate se pare, se mizeaza pe ideea ca sunt benefice pentru sistemul cardiovascular tocmai pentru ca multe persoane au probleme de sanatate foarte grave.
8. Pizza de calitate mai buna
Gata cu retetele sarace in nutrienti! Multe localuri isi vor dezvolta francizele si vor pune accent pe ingrediente mai bune.
9. Fara mancare aruncata!
Pentru ca statisticile sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste mancarea aruncata la gunoi pe toata planeta, bucatarii si nu numai recomanda o gatire rationala si cumparaturi efectuate conform unei liste. Deci fara resturi de mancare aruncate.
10. Ceai
O fi apa cel mai consumat lichid din lume, dar ceaiul vine cu putere din lume. Cel putin asa se spune.
In sezonul rece este ideal un ceai verde cu citrice si miere. Pregateste-ti si tu o ceasca!
Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-01-10 Vizualizari: 1759
Daca ti-a placut articolul Tendinte gastronomice in 2014, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Nu uitati de aperitivele de regim precum broccoli, salata verde sau sparanghel acompaniate de un sos usor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Semintele paradisului
Semintele paradisului (Aframomum melegueta) sunt inrudite cu ghimbirul si provin din familia Zingibe...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta