193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru facut iaurt

Sfaturi pentru facut iaurt

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru facut iaurt
Iaurtul e un aliment obtinut prin fermentarea laptelui, originar din Turcia.
Contine o bacterie care produce acid lactic, acesta prevenind alterarea produsului.
E bogat in calciu, proteine si probiotice (bacterii "bune").

Ingrediente:
950 ml lapte (ideal e sa fie ultra-pasteurizat)
2 linguri de iaurt
1 lingura de zahar alb (pentru a "hrani" bacteriile)
putina sare (optional)
50-125 gr lapte praf degresat (optional)

Ce poti face cu iaurt natural? In primul rand, un mic dejun rapid si energizant (iaurt exotic). Apoi, o salata racoritoare cu sos de iaurt, lasagna cu peste sau chiar un chec cu iaurt si rubarba.

Sfaturi pentru facut iaurt
Pas 1: Incepe cu laptele.
Poti folosi orice fel de lapte (integral, cu 2% grasime, degresat, pasteurizat, organic, crud, de vaca, de capra etc.). Chiar daca iaurtul e facut din lapte de vita, procesul de fermentare functioneaza in cazul oricarui tip de lapte, datorita faptului ca zaharul din structura ajuta la dezvoltarea bacteriei.
Incalzeste laptele la 85 de grade Celsius (E temperatura la care incepe sa faca spume. Ai grija sa nu-l arzi!). Din momentul in care se infierbanta, laptele trebuie tinut pe foc in jur de 10 minute. Astfel, este "omorata" bacteria din lapte, iar iaurtul se ingroasa. Apoi raceste-l pana la 43 de grade Celsius.
Cel mai bine poti face acest lucru cu ajutorul unei bai de apa rece. Nu continua cu prepararea iaurtului daca nu a ajuns la 43 de grade Celsius.



Pas 2: Cat timp se raceste laptele, iaurtul trebuie tinut la temperatura camerei (nu se va raci mult atunci cand va fi adaugat iaurtul). Pune bacteriile "bune". Poti adauga fie 2 linguri de iaurt, fie o cultura de bacterii, cumparata din supermarket.
Adauga si lapte praf degresat, dupa preferinte (iaurtul se va ingrosa mai mult). Amesteca totul in blender, pentru ca proteinele sa fie distribuite uniform.

Pas 3: Pune laptele amestecat cu restul ingredientelor in borcane si acopera. Pastreaza totul la 38 de grade Celsius, pentru ca bacteria sa se dezvolte. Cu cat se va dezvolta mai mult, cu atat iaurtul va fi mai gros si va avea gust mai acru. Pastreaza totul cald. A doua zi poti servi o portie de iaurt natural, facut in casa.

Bine de stiut
- toate tipurile de iaurt contin bacterii "bune";
- iaurtul se poate face pana si din lapte de soia, de migdale si de cocos;
- cand cumperi iaurt, asigura-te ca are "culturi active" de bacterii;
- daca vrei sa folosesti iaurt cu aroma, gustul produsului final nu va fi acelasi, ca al iaurtului natural;



- ca sa tii la cald mixul de ingrediente, poti folosi cuptorul incalzit, deshidratorul, baie de apa calda sau, pur si simplu, sa pui borcanul la soare;
- dupa 7 ore, va avea miros de branza si textura de sarlota. Posibil ca la suprafata sa apara un lichid usor verde. Acest lucru inseamna ca reteta ti-a iesit;
- temperatura ideala pentru formarea iaurtului e de 49 de grade Celsius;
- ca sa se ingroase si mai mult, in loc de lapte praf pune gelatina.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-01-10 Vizualizari: 2067


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru facut iaurt, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mesteacanul
Cunoscut din antichitate pentru multiplele sale proprietati benefice sanatatii omului, mesteacanul m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"La mancare lup si la treaba iepure"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro