193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Despre bucataria portugheza

Despre bucataria portugheza

      Trimite pe mail Printeaza
Despre bucataria portugheza
In ciuda faptului ca Portugalia este o tara cu deschidere la ocean, bucataria ei este influentata mult de zona meditareana.
La randul sau, ea si-a pus amprenta pe cea africana (portughezii au dus porumbul pe continentul negru) si australiana (putin).

Despre bucataria portugheza
- folosirea condimentelor e datorata colonizarii. Cele mai folosite mirodenii si condimente sunt: piperul negru, vanilia, scortisoara, sofranul, ardeiul iute piri piri;
- uleiul de masline este de baza atat pentru gatit, cat si pentru aromat;
- la fel de mult se folosesc patrunjelul, coriandrul si usturoiul;
- despre Portugalia se spune ca este tara europeana cu cel mai mare consum de peste si a patra in lume;

- fiind o tara cu deschidere la ocean, are multe retete cu peste si fructe de mare;
- portughezii au mai mult de 300 de modalitati de a gati codul. De altfel, acesta este cel mai consumat peste, datorita faptului ca pescuitul in Atlanticul de Nord s-a dezvoltat cu mult inainte de aparitia metodei de congelare a produselor;
- in nordul Portugaliei, calcanul este uscat la soare;
- foarte adesea, tonul ori sardinele sunt servite cu cartofi fierti, fasole si oua;



- odinioara, carnea de pui era doar un privilegiu al claselor superioare;
- cele mai des folosite legume sunt: ceapa, varza si rosiile (daca omitem faptul ca ele sunt incluse, de fapt, in categoria fructe);
- bucataria traditionala portugheza nu are retete cu branza;
- branza din zona Nissa e facuta din lapte de oaie, amestecat cu putin lapte de capra. De aceea, are gust proaspat.

Bauturi
- vinul este bautura traditionala a Portugaliei;
- termenul "vin verde" nu se refera la culoarea bauturii (oricum, nu e verde), ci la faptul ca bautura in sine trebuie consumata cat mai repede dupa ce a fost preparata;
- "vinurile verzi" sunt preparate numai in nordul tarii;
- bauturi cunoscute: vin de Madeira (mentionat in autobiografia lui Benjamin Franklin), lichior Beirao, Ginjinha etc.



Mic dejun portughez
- paine proaspata, unt, sunca, branza;
- lapte, cafea, cafea cu lapte, ciocolata calda, ceai;
- cereale cu lapte / iaurt si fructe.

Pranzul se pregateste pentru intervalul 12.00-14.00 sau intre 13.00 si 15.00. Cat despre cina, de obicei, e servita in jur de ora 20.00.

Ce mananca portughezii
- caldo verde (supa cu cartofi, bucati de chorizo si varza Kale razuita);
- budinca de orez cu scortisoara;
- sarlota de caramel;
- queijo da serra (varietate de branza din zona Serra da Estrela);
- pastel de nata (mini-tarta cu sarlota si scortisoara);
- sopa de Serrabulho (se pregateste din ficat, sange si plamani de porc sau miel);
- chanfana (carne de capra mai batrana, gatita in vin, la foc redus);
- bife (friptura portugheza, facuta din carne de porc sau vita, servita cu sos de vin si cartofi prajiti, orez ori salata);
- Queijo de Sao Jorge (branza cu gust picant).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-01-17 Vizualizari: 3451


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Despre bucataria portugheza, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Papadia
Papadia (Taraxacum officinale) si-a dobandit un loc binemeritat in traditia culinara gratie grecilor...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Impedimentul reformei, oamenii ti-au pastrat vechile structuri mentale, printre care, si pofta de mancare"
Valeriu Butulescu
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro