193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Cum e mai sanatos: crud sau gatit?

Cum e mai sanatos: crud sau gatit?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum e mai sanatos: crud sau gatit?
La inceputuri, stramosii nostri mancau doar crud. Dupa ce si-au dat seama cum se face focul, au inceput sa gateasca. In timp, au aparut diverse metode de preparare a alimentelor.

Astazi ne intrebam cum e mai sanatos sa mancam: crud sau gatit? Raspunsul il primim in functie de produsele alese.
Iata cateva dintre cele mai utilizate alimente:

1. Morcov
Mancat zilnic, in stare cruda, timp de o luna, datorita continutului de betacaroten, afecteaza foarte putin culoarea pielii. In schimb, daca e la conserva, afecteaza capacitatea organismului de a extrage betacarotenul.
Gatit, nu mai contine acelasi nivel de polifenoli (unii antioxidanti nu rezista la temperaturi foarte inalte).
Pregateste o salata de morcov cu avocado.



2. Varza Kale
Prin fierbere este stimulata proprietatea ei de a scadea nivelul colesterolului mult mai mult decat daca am consuma-o in stare cruda. O portie de varza Kale poate sa contina pana la 107% din doza zilnica de vitamina C, dar aceasta e sensibila la temperaturi mari.

3. Rosii
Gatite, isi maresc nivelul de licopen cu pana la 35% datorita faptului ca temperatura inalta subtiaza peretii celulelor si ajuta la extragerea lui. Cu cat incalzesti mai mult rosiile in grasimi (cum ar fi uleiul de masline), cu atat mai mult licopen obtii. Chiar daca pierd o anumita cantitate de vitamina C in momentul in care sunt gatite, per total ramane mare nivelul antioxidantilor.

4. Sparanghel
Mananca-l gatit. Pregatirea la aburi ii stimuleaza proprietatile anti-canceroase.
Incearca o portie de sparanghel cu pesto balsamic.

5. Sfecla rosie
Consum-o cruda, intrucat e benefica pentru activitatea cerebrala. Daca o gatesti, isi pierde mai bine de un sfert din folati.

6. Broccoli
Crud! Daca il expui la temperaturi inalte, se dezactiveaza myrosinase, o enzima care ajuta la curatarea ficatului de agenti carcinogeni.



7. Ciuperci
Trebuie gatite. Astfel, potasiul din ele e benefic pentru masa musculara. Le poti sota, fierbe, coace sau pregati la gratar.

8. Ceapa
Mananc-o in stare cruda.

9. Ardei grasi rosii
Consuma-i in stare cruda, pentru ca au multa vitamina C. Aceasta e distrusa daca ii expui la temperaturi peste 150 de grade Celsius.

10. Spanac
Gatit! De ce? Pentru ca, astfel, organismul va absorbi mai mult magneziu, calciu si fier.
Pregateste un sote de spanac cu usturoi si susan.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-01-31 Vizualizari: 2789


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum e mai sanatos: crud sau gatit?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Maioneza
Maioneza este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Are...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"O lingura nu poate gusta mancarea care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intelepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro