193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Despre bucataria ungureasca

Despre bucataria ungureasca

      Trimite pe mail Printeaza
Despre bucataria ungureasca
Cum recunosti o mancare ungureasca? Daca are usturoi, ardei, ceapa, rosii, paprika si chimen, mai mult ca sigur ca e o reteta din tara vecina. Asadar, este imposibil sa nu-ti dai seama.
Si, pentru ca are atatea condimente, e numai buna de testat acum, iarna.

Bine de stiut
- mancarurile traditionale se bazeaza pe carne, legume de sezon, branza, paine proaspata si fructe;
- la mare cautare sunt fripturile de porc, vita, miel, vanat;
- mancare traditionala: gulas si Fatanyeros (amestec de gratar, servit in platou de lemn);
- gulasul se pregateste din supa de carne cu os, paprika, legume (mai ales morcov si radacina de patrunjel) si seminte de chimen;
- din retetele traditionale nu lipsesc prunele si caisele (gatite cu carne sau cu sosuri picante);
- carnaciorii unguresti si salamul de iarna sunt alta caracteristica a bucatariei unguresti.

Mancaruri traditionale unguresti
- palacsinta (clatite servite cu sos de ciocolata amara si umplute cu nuci);
- prajitura Dobos (pandispan umplut in straturi cu crema si acoperit cu glazura de caramel);
- supa de cirese si smantana;
- branzeturi: Trappista, Palpusztai, Pannonia etc.



Condimente si arome din bucataria ungureasca
- paprika picanta/dulce;
- mix de paprika, ceapa galbena si untura;
- alte condimente des folosite: frunze de dafin, chimen, coriandru, scortisoara, usturoi, marar, hrean, maghiran, mustar, vanilie;
- mai putin utilizate: busuioc, arpagic, cuisoare, anason, busuioc, seminte de mac, tarhon, rozmarin.

Ce se mananca in Ungaria la...
- micul dejun:
sandvis cu unt, branza, crema de branza, sunca, pate de ficat, bacon, carnaciori, cabanos. Sau: oua jumari/ fierte, produse de patisserie cu miere/gem, muesli cu fructe. Sunt preferate bauturile fierbinti.
Cand sunt ocazii speciale, cum ar fi o sarbatoare mai importanta, se servesc oua umplute, friptura rece, salate reci, omleta cu somon, clatite, branza picanta, compot, iaurt cu fructe, prajiturele;

- pranz (masa principala): Aperitive calde/reci, supa. Felul principal consta in carne si salate. Aceasta se pregateste din frunze de salata verde cu castraveti, ceapa si rosii. Exemplu de salata ungureasca: cartofi fierti, legume, oua fierte tare, ciuperci cu carne si peste in vinegreta, aspic sau cu maioneza. In Ungaria, clatitele sunt servite ca fel principal, nu ca desert.
- cina (mai putin importanta ca pranzul): destul de asemanatoare cu micul dejun.



Retete de sarbatori
- Craciun: halaszle (supa), bejgli (rulada umpluta cu nuci si seminte de mac), szaloncukor (bomboane de pus in pom);
- Anul Nou: virsli (carnaciori vienezi), supa de linte;
- in prima zi din an: supa de linte, korhelyleves (supa de varza acra – leac impotriva mahmurelii);
- Pasti: Sarga turo (prajitura dulce, facuta din oua).

Bauturi
- vin unguresc (dateaza cel putin din timpul romanilor): Tokaji, Egri Bikaver (vin rosu). Vinurile unguresti au textura usoara;
- bere ungureasca;
- lichior: Unicum, Palinka (populare sunt cele din pere si prune).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-02-03 Vizualizari: 3921


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Despre bucataria ungureasca, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Martipan
Martipan
Martipanul nu este un condiment propriu-zis ci o pasta preparata din praf de migdale amestecat cu za...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Impedimentul reformei, oamenii ti-au pastrat vechile structuri mentale, printre care, si pofta de mancare"
Valeriu Butulescu
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro