193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit pastarnac

Sfaturi pentru gatit pastarnac

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit pastarnac
Pastarnacul este similar cu morcovul, dar are o aroma mai dulce si mai apropiata de cea a nucilor.
E recoltat abia dupa primul inghet intrucat se crede ca temperatura negativa ii scoate si mai bine in evidenta savoarea.

Pastarnacul este recomandat spre consum datorita faptului ca e o sursa importanta de vitamina C si poate fi consumat atat crud, cat si gatit.

Selectie si depozitare
- se gaseste tot anul, dar mai ales in intervalul octombrie – martie;
- cumpara pastarnac cu radacina mica si placuta la atingere. Daca are radacina mare, posibil ca miezul sa fie lemnos;
- evita pastarnacul moale sau incretit, dar si pe cel cu crapaturi si pete maro;
- pus in punga de plastic, rezista in frigider pana la 10 zile.

Sfaturi pentru gatit
- sunt bucatari care il fierb sau il pregatesc la aburi asa cum il cumpara, spalat bineinteles, apoi il curata. De ce? Se crede ca pierde mai putini nutrienti;
- pastarnacul mic poate fi consumat crud – pus in salate;
- cel mai bun este pastarnacul copt in cuptor;
- ca sa nu se inmoaie prea mult, cand faci supa, pune-l aproape de final;
- la fel ca si cartofii, pastarnacul curatat se innegreste rapid din cauza expunerii la aer. Fie il gatesti imediat, fie il tii in apa cu putina zeama de lamaie;
- in multe retete, el inlocuieste morcovul si poate fi substituit cu acesta;
- se potriveste cu busuiocul, patrunjelul, tarhonul si semintele de marar.



Pastarnacul poate fi gatit in cuptor, prin prajire sau fierbere.
In cuptor
Dupa ce l-ai spalat si l-ai curatat, taie-l precum cartofii pai. Pune-l intr-o tava negresata, picura cca 50 gr de unt topit si 50 ml de apa, presara sare, piper, oregano, acopera-l si baga-l in cuptorul incins. Dupa 35 de minute ar trebui sa fie gata. Serveste-l simplu sau drept garnitura pentru o friptura.

Prin prajire
Fierbe-l 10 minute, apoi scurge-l de apa, potriveste-l de condimente si prajeste-l 2-3 minute in unt.

Prin fierbere
Curata-l de coaja si taie-l rondele, iar pe acestea in doua. Pune apa la fiert. Cand incepe lichidul sa clocoteasca, adauga bucatile de pastarnac. Dupa 10 minute, scurge-le de apa, pune-le intr-un vas si piseaza-le cu furculita.

Incearca urmatoarele retete:
- piept de pui cu pastarnac
- ciorba de praz
- supa-crema de spanac.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-02-14 Vizualizari: 4322


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit pastarnac, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Martipan
Martipan
Martipanul nu este un condiment propriu-zis ci o pasta preparata din praf de migdale amestecat cu za...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu bucataria plina saracia e vecina"
Proverbe si zicatori
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro