193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit cu turmeric (curcuma)

Sfaturi pentru gatit cu turmeric (curcuma)

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit cu turmeric (curcuma)
Turmericul (sau curcuma) este un condiment cunoscut de cel putin 2000 de ani, fiind folosit de evrei si ca aliment, si ca planta medicinala.
Culoarea si aroma sunt date de curcumin. De altfel, turmericul este radacina uscata a plantei Curcuma Domestica.
In bucatarie, e utilizat atat pentru a da aroma mancarurilor, cat si pentru a le colora.

Stiai ca... turmericul mai e cunoscut drept sofran indian?

Selectie si depozitare
- in magazine se gaseste turmeric si intreg, si pudra. Pe al doilea il poti cumpara mai ales de la raionul cu condimente;
- trebuie depozitat intr-un loc racoros si intunecat (este vulnerabil la lumina), intr-o punga inchisa ermetic;
- isi pierde din aroma si gust cam dupa 6 luni.

Sfaturi pentru gatit
- se potriveste cu: carne de pui / rata / curcan, orez, legume, orez, dressing de salata;
- in stare cruda are un miros foarte intepator, iar in timpul prepararii devine si mai puternic. Cu alte cuvinte, foloseste mai putin, ca sa nu ai surprize neplacute;
- desi in cantitati mici poate fi folosit pentru inlocuirea sofranului, ca sa obtii culoarea dorita, aroma nu este nici pe departe aceeasi;
- poti inlocui o lingurita de turmeric cu una de mustar boabe;
- e des utilizat atunci cand se pun muraturi.



Atentie! Cand gatesti cu turmeric, nu-l atinge de haine, pentru ca le pateaza.

Linte cu dovlecel si turmeric
Ingrediente: 1/2 lingurita turmeric, cca 110 gr linte clatita, 3 linguri unt ghee, 2 catei de usturoi, 1 buc. ardei iute verde, 1 dovlecel mic, sare, o bucatica de ghimbir, cca 500 ml apa, 1/2 lingurita Garam Masala, 1 lingurita seminte chimion
Mod de preparare
Pune lintea la fiert cu turmericul. Din cand in cand ia spuma de deasupra. Intr-un vas separat pune jumatate din untul ghee si soteaza in el usturoiul si ceapa, dupa care pune dovlecelul zucchini, ghimbirul si ardeiul iute.
Dupa 5 minute pune lintea peste acest mix si potriveste totul de sare. Nu uita sa adaugi acum si Garam Masala. Acopera vasul pe jumatate si tine pe foc mediu spre mic vreo 15 minute.
In untul ramas amesteca semintele de chimion, bineinteles pe foc. Cand incep sa-si schimbe culoarea, indeparteaza-le de caldura.
Serveste lintea fierbinte cu semintele de chimion.

Retete cu turmeric
- conopida calita
- supa persana cu rodii
- mancare de morcovi si naut.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-02-17 Vizualizari: 7481


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit cu turmeric (curcuma), aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cresonul indian
Cresonul indian, numit si condurul doamnei sau nasturel este o planta originara din America de Sud, ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu exista dragoste mai sincera decat dragostea pentru mancare"
George Bernard Shaw
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro