193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit sfecla rosie

Sfaturi pentru gatit sfecla rosie

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit sfecla rosie
Sfecla rosie este unul din alimentele pe care fie le folosesti des in bucatarie, fie le eviti pe cat posibil.
Cel mai adesea e consumata cruda, sub forma de salata, dar exista multe alte retete cu sfecla rosie care merita incercate macar o data.
Nu doar ca este gustoasa, dar sfecla rosie are si multe beneficii pentru sanatate.

Selectie si depozitare
Cumpara sfecla rosie ferma, fara zgarieturi, pete sau urme de mucegai. Daca inca are frunze, cu atat mai bine.
Sfecla rosie proaspata trebuie tinuta in frigider. Rezista cel putin o saptamana. In mediul rural e depozitata la rece in beci sau pivnita.

Sfaturi de la gospodine
- spala cu grija sfecla, pentru ca are o coaja subtire;
- ca sa-si pastreze nutrientii, fierbe-o / coace-o / pune-o la aburi fara sa o cureti de coaja. Dupa ce e gata, o poti curata foarte usor sub un jet de apa rece;
- daca trebuie neaparat sa o cureti inainte de a o gati, foloseste mai degraba un cutit pentru cartofi decat unul pentru legume;
- isi pastreaza bine aroma daca este coapta in loc sa fie pusa la aburi ori fiarta. Inainte de a o da la cuptor inveleste-o in folie de aluminiu, ca sa nu te murdaresti cand o scoti;



- poate fi gatita cu: frunze de dafin, cuisoare, arpagic, seminte de marar, usturoi, citrice, mustar boabe etc.;
- daca pui o lingurita de otet in apa in care fierbe sfecla, mirosul va fi vizibil redus si isi va pastra culoarea;
- sfecla mai veche se fierbe in apa cu putin zahar si niste sare, pentru a-si recapata si culoarea, si gustul dulce;
- pentru ca are sodiu destul de mult, nu trebuie sa mai pui sare in apa in care fierbe;
- ca sa nu patezi celelalte preparate, pune sfecla in farfurie la final.

Moduri de gatire
La microunde

Taie sfecla in bucatele potrivite si pune-o in vasul pentru microunde, cu 2 linguri de apa (cam 450 gr de sfecla). Gateste-o timp de 9-12 minute, la temperatura inalta. Las-o apoi 5 minute, dupa care cojeste-o.
La aburi
Are nevoie pana in 60 de minute, in functie de marime.



La cuptor
Taie sfecla in bucati potrivite si pune-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Presara piper si sare si picura putin ulei de masline, dupa care bag-o in cuptorul incins la 180 de grade Celsius. E gata cand incepe sa se inmoaie. O poti servi drept garnitura la friptura sau cartofi. Sfat: ca sa fie coapta uniform, trebuie taiata la aceeasi dimensiune.
Fierbere
La 2 litri de apa trebuie sa pui o lingurita de sare si una de zahar. Cand da in clocot, redu focul la minim. Cam dupa 45 de minute ar trebui sa fie gata (daca e proaspata. Sfecla mai veche e fiarta intr-o ora).

Bine de stiut! Daca ti-ai patat mainile cat ai gatit sfecla rosie, pregateste un amestec de sare si zeama de lamaie, sterge-te bine cu el, apoi spala-te cu apa si sapun.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-02-21 Vizualizari: 8388


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit sfecla rosie, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Maioneza
Maioneza este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Are...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Tot ceea ce mancam peste strictul necesar, furam din stomacul saracilor"
Mahatma Gandhi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro