193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» 13 lucruri ciudate despre mancare

13 lucruri ciudate despre mancare

      Trimite pe mail Printeaza
13 lucruri ciudate despre mancare
Daca am sti cu adevarat absolut tot ce contin alimentele consumate, cred ca nu am mai cumpara nimic.
Ni se pare firesc ca iaurtul cu capsuni sa fie rosu, ca somonul sa fie roz ori ca jeleul sa fie... jeleu. De prea putine ori ne intrebam cum este posibil asa ceva.
Iata raspunsurile la intrebarile pe care ar trebui sa ni le punem:

1. Parmigiano Reggiano nu este un aliment vegetarian, ca multe alte tipuri de branza, de altfel. De ce? Pentru ca unele sortimente sunt facute cu cheag, o enzima ce provine din stomacul vitelor, caprelor etc. Alte tipuri de branza care nu sunt vegetariene: Gruyere, Emmenthaler, Gorgonzola, Camembert etc.

2. Aroma esentei de vanilie e data de vanilina, insa doar o cantitate mica din aceasta este extrasa din resturi lemnoase. Majoritatea provine din guaiacol, un produs petrochimic (folosit pentru masini).
3. Pizza hawaiiana a fost inventata de un... canadian, in 1962.

4. Gustarile NU contin vitamine. Pe multe ambalaje de chipsuri sau dulciuri scrie ca ofera un anumit procent din doza zilnica recomandata de vitamine sau proteine, sa spunem. Gresesti daca intr-adevar crezi. Spre exemplu, in SUA exista chipsuri despre care se spune ca au spanac. Nu este asa. Culoarea lor stralucitoare este data de pudra de spanac, de fapt, iar aceasta nu contine nici un fel de nutrient.

5. Migdalele provin din familia piersicilor. Arborele in care cresc ele face parte din aceeasi familie cu prunul, ciresul si piersicul.
6. Inghetata contine propylene glycol (antigel), adica o substanta folosita pentru prevenirea inghetarii apei in radiatorul masinii. Substanta este extrem de periculoasa intrucat afecteaza sistemul nervos central, inima, ficatul si rinichii. Pus in inghetata, previne intarirea acesteia.



7. Cartofii frantuzesti nu sunt chiar frantuzesti. Se pare ca atat belgienii, cat si francezii isi revendica reteta. Unii banuiesc ca numele de French fries a fost dat de soldatii americani din Primul Razboi Mondial, carora le-a placut asa de mult mancarea aceasta, incat au preluat reteta originala (pommes frites) si i-au tradus denumirea.

8. Ca sa aiba aroma de fructe, in guma de mestecat se pune ceara carnauba. Aceasta mai e folosita pentru a da luciu masinilor dupa ce sunt spalate. Ea provine din frunzele palmierului Carnauba, originar din Brazilia. O gasim pana si in invelisul pastilelor, tocmai pentru a fi inghitite mai usor.

9. Numarul boabelor de porumb de pe un stiulete este intotdeauna par. De ce? Pentru ca ele se dezvolta din flori polenizate care cresc in pereche.
10. Gelatina e facuta din piele de porc si cornute. Noi o folosim pentru prepararea mai multor deserturi, dar putini stiu ca e obtinuta din colagenul secretat de pielea si oasele animalelor sanatoase. Gustul original nu se simte intrucat colagenul este procesat.



11. Logo-urile fast-food-urilor iti pot afecta comportamentul. Conform unor studii, ele "alimenteaza" starea de nervozitate a fiecaruia si ne impiedica sa savuram mancarea.
12. Majoritatea somonului pe care il cumperi este colorat artificial. Somonul salbatic intr-adevar e roz, datorita faptului ca mananca krill (crustacee mici oceanice). Cel din crescatorii, in schimb, e gri natural, dar ca sa fie vandut mai usor, e colorat.

13. Iaurtul cu arome de fructe este colorat, cel mai probabil, cu carmin, iar acesta e obtinut din corpul unor insecte din Mexic ori America de Sud. De altfel, carminul e folosite de sute de ani pentru colorarea materialelor textile si in cosmetica.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-02-21 Vizualizari: 2210


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul 13 lucruri ciudate despre mancare, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu va ofer nici plata, nici cazare si nici mancare; va ofer doar foamete, sete, marsuri fortate, lupte si moarte. Lasati-l pe cel care isi iubeste tara si cu inima, nu numai cu gura sa ma urmeze"
Giuseppe Garibaldi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro