193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit telina

Sfaturi pentru gatit telina

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit telina
Telina este o planta folosita foarte des in bucatarie, pentru a da aroma mancarurilor, incadrata in categoria super-alimentelor.
Grecii antici o considerau un medicament pretios datorita faptului ca are efecte afrodisiace si o multime de nutrienti.
Iata ce trebuie sa stii despre gatirea ei:

Selectie si depozitare
- are o aroma intre pin si citrice;
- poate avea diverse nuante. Cele mai inchise au aroma mai puternica;
- chiar daca are un gust usor amarui, poate fi mancata si cruda, sub forma de salata;
- inainte de a o gati, indeparteaza baza care tine tulpinile unite;
- inima de telina, vanduta adesea separat, are o aroma mai slaba;
- telina se gaseste pe tot parcursul anului si in piete, si in supermarket;
- alege telina ferma, cu frunze nepatate, de un verde pal. Frunzele nu trebuie sa fie vestejite;
- rezista in frigider pana la 2 saptamani, intr-o punga de hartie.

Sfaturi pentru taiat telina
Indeparteaza frunzele si partea care tine unite tulpinile. Injumatateste ce a ramas, dupa care taie pe lungime, ca sa obtii fasii. La urma, toaca-le marunt.

Idei de gatit cu telina
Salata cu telina
Ingrediente:
7 linguri ulei de masline extravirgin, cca 400 gr ciuperci, 2 linguri zeama de lamaie, 8 tulpini de telina, 200 gr Parmigiano Reggiano ras, sare de mare, piper negru, patrunjel pentru decor.
Mod de preparare: Soteaza 3 minute ciupercile, dupa care potriveste-le de piper si sare si lasa-le deoparte. Intr-un bol mare amesteca restul de ulei cu zeama de lamaie, pune piper, sare, telina, ciupercile racite, patrunjelul si branza. Omogenizeaza si serveste. Daca mai trebuie, mai presara putina sare.


Tulpini cu unt de arahide
Pentru a-i convinge mai usor pe copii s-o manance, pune putin unt de arahide in mijlocul fiecarei tulpini.
Prin metoda stir-fry. Tulpinile trebuie sa fie cam de lungimea unui deget.
Ingrediente: 2 linguri ulei de susan, 3 buc. ardei iute uscat (injumatatit), cca 600 gr telina, 1-2 linguri sos de soia (pentru gust).
Mod de preparare: Pune uleiul si ardeiul iute intr-o tigaie, la foc mare. Dupa vreun minut si ceva, cand ardeiul incepe sa pocneasca, pune telina. Lasa asa vreo 3 minute, apoi adauga sosul de soia. Este gata intr-un minut. Poti servi telina fierbinte sau la temperatura camerei.

Supa de telina
Este ideala pentru zilele reci, cu toast sau paine crocanta.
Frunzele de telina se folosesc adesea pentru decorarea salatelor ori a supelor.

Alte retete cu telina
- omleta inecata
- ciorba de pui
- salata de fructe de mare
- ghiveci manastiresc etc.



Sfaturi pentru gatit radacina de telina
- rezista cateva saptamani daca o invelesti in folie si o pui in frigider;
- inainte de a o gati, trebuie curatata si spalata foarte bine.

Retete cu radacina de telina
- salata. Ingrediente: mere, telina, sunca, vinegreta Dijon;
- "chipsuri". Feliaz-o subtire, picura ulei, presara niste sare si da-o la cuptor, la cca 120 grade Celsius. Este gata cand s-a rumenit uniform;
- supa. Ingrediente: cartofi, telina, unt, supa de pui sau de legume, smantana, coaja rasa de lamaie si patrunjel. Serveste cu niste crutoane etc.

Tine minte: telina trebuie consumata pentru ca are multe beneficii pentru sanatate.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-02-26 Vizualizari: 2805


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit telina, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curcan. O pasare mare, a carei carne, cand este mancata la anumite sarbatori religioase, are proprietatea caracteristica de a atesta pietatea si recunostinta. Intamplator, este o mancare destul de buna"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro