193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Totul despre ceaiul negru

Totul despre ceaiul negru

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre ceaiul negru
Ceaiul negru este extras din arbustul Camellia sinensis. Aroma, culoarea si gustul depind de soiul de arbust folosit si nu numai.
Mai trebuie avute in vedere: locul in care e cultivat (tara, regiune, gradina), anul si sezonul recoltarii, procesatorul etc.

Astazi, principalii producatori de ceai negru sunt: India, China, Sri Lanka si Kenya.

Cum se prepara ceaiul negru?
Mai intai frunzele sunt adunate si uscate. Apoi sunt rulate (“metoda ortodoxa”) sau zdrobite, iar la final oxidate si uscate (oxidarea presupune uneori un procedeu de fermentare, dar e termen impropriu, oricum).

Stiai ca...
...frunzele de ceai negru sunt mai oxidate decat cele de ceai alb, verde sau oolong si au o aroma si o savoare mai puternice?
...ceaiul negru, in China, e cunoscut drept “ceai rosu”? (denumirea are legatura cu nuanta rosiatica ramasa dupa fierbere).

Cele mai importante tipuri de ceai cunoscute:
- Assam. Provine din nord-estul Indiei. Are gust destul de puternic de malt si e folosit in multe bauturi. Poate fi baut cu lapte si zahar (este inclus in mic dejunurile englezesc si irlandez);
- Ceylon. Este originar din zona muntoasa a statului Sri Lanka si are usoara aroma de citrice;
- Darjeeling. Provine doar din cateva zone indiene de la poalele lantului muntos Himalaya. Ceaiul are aroma delicata, florala si de fructe (e numit si "sampanie din ceai"). Are cel mai bun gust atunci cand e baut simplu, fara zahar si lapte;
- Keemun. Este de undeva de prin China si miroase a fructe;
- Nilgiri. Are gust astringent. De aceea merge cu cateva cuburi de gheata;
- Lapsang Souchong. Fata de restul este mai puternic si are aroma de pin afumat;
- Yunnan este recomandat celor carora le place ciocolata.



Ceaiul negru – calitate si categorii
Calitatea ceaiului negru e data de marimea frunzelor. In functie de aceasta, un ceai poate avea un gust mai mult sau mai putin iute si nuante diferite:
1. Ceaiul din frunza intreaga se vinde uneori la punguta sau la kilogram. Prelucrarea frunzelor necesita o deprindere considerabila.
2. Ceaiul din frunze rupte se vinde la fel, la punguta si la kilogram.
3. Ceaiul facut din resturile ramase in urma obtinerii bauturii din frunze intregi.
4. Ceaiul facut din particule si mai mici decat cel de la punctul anterior. Acesta are timpul cel mai scurt de fierbere, dar si aroma cea mai putin evidenta.

Incearca
- ceai negru cu menta si whisky
- madlene cu ceai negru si miere
- Mojito cu ceai.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-03-26 Vizualizari: 1375


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre ceaiul negru, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Foamea-i cel mai bun bucatar"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro