193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum se face socata?

Cum se face socata?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum se face socata?
Socata este bautura preferata a multora dintre noi in luna mai. Parfumata, dulce si racoroasa!

E perfecta pentru dupa-amiezile in care scoti o negresa din cuptor sau in serile cand vrei altceva decat ceai.

Bine de stiut
- sezonul socului tine din mai pana pe la finalul lui iunie;
- daca vrei sa culegi flori de soc, ai grija sa o faci dintr-un loc aflat la o departare cat mai mare de strazi, trafic, masini. Astfel, vor avea mai putine toxine pe suprafata lor;
- florile se culeg in zilele cu umiditate foarte scazuta, spre finalul diminetii, pentru ca atunci nu mai este roua;
- bautura preparata rezista mai multe saptamani, tinuta in sticle sterilizate.

Sfaturi de la gospodine
- inainte de a pregati socata, alege florile. Pe cele inchise la culoare sau vestejite;
- dupa ce ai cules florile, intinde-le intr-o tava si pune-le undeva la caldura, dar sa nu fie o temperatura foarte mare. De ce? Pentru ca, astfel, vor fi mai parfumate, iar socata va fi mai aromata;
- poti pune socata chiar si la frigider, in sticle de plastic. Evident, nu trebuie sa umpli recipientele pana la refuz, iar asta intrucat, in timpul congelarii, isi mareste volumul;
- ca sa sterilizezi sticlele, trebuie sa le pui in apa infierbantata la aproximativ 150 de grade Celsius. Tine-le asa pana cand se incalzesc, dar nu extrem de mult;

- socata se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros, dar nu in frigider;
- odata ce ai desfacut o sticla cu socata, trebuie s-o tii in frigider;
- daca ai un congelator foarte mic si nu-ti permiti sa pui socata acolo, atunci sterilizeaza sticlele in baie de apa. Umple recipientele cu socata si pune un obiect din metal sau din lemn pe fundul unei oale, apoi cate o sticla, acoper-o cu apa calda, nu fierbinte, si las-o sa ajunga la 90 de grade Celsius. Dupa cel putin 20 de minute, ia oala de pe foc, mai tine sticla in lichid inca veo 10 minute, apoi scoate-o si sterge-o.



Reteta de socata
Ingrediente:
4 lamai medii (spalate), 55 gr acid citric, 30 flori de soc mai mari, 1,5 litri de apa clocotina, 1 kg si ceva de zahar
Mod de preparare
Pune zaharul intr-o oala mare si toarna apa clocotinda peste el. Amesteca pana cand se dizolva si se raceste mixul. Adauga atunci coaja de lamaie rasa si felii taiate fin. Pune si acidul citric si amesteca. La final incorporeaza florile de soc. Amesteca inca o data. Acopera cu o panza curata si lasa asa timp de 4 de ore. Ca sa o poti servi, strecoar-o si pune-o in borcane sau sticle sterilizate.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-05-21 Vizualizari: 3865


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum se face socata?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Boabe de salcam australian
Un adevarat dar al naturii de pe continentul australian, boabele salcamului australian sunt unul din...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"In societatea noastra "fericirea" este un produs de casa!"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro