Tips & tricks
O noua metoda de gatit pestele: posarea in ulei

Posarea pestelui, adica pregatirea lui in lichid si la foc mic, este o tehnica frantuzeasca clasica.
Traditional se foloseste supa pentru aceasta metoda, dar mai nou exista si varianta cu ulei de masline.
Nu trebuie decat sa cufunzi o bucata de peste sau cativa creveti in baie calda de ulei de masline, apoi sa-l / sa-i gatesti la temperatura mica.
La final, pestele are o textura usor moale, ca de matase.
Cum se gateste pestele in ulei de masline, prin posare?
Pas 1: Scoate pestele din frigider, curata-l, asezoneaza-l cu ce doresti (sare, piper, ierburi aromatice), apoi lasa-l la temperatura camerei in jur de o ora. In acest timp, el absoarbe din savoarea condimentelor si se si incalzeste.
Pas 2: Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie cu pereti inalti. Ca sa stii cand ajunge la 49-50 de grade Celsius, foloseste un termometru de bucatarie.
Pas 3: Pune pestele in vas, apoi baga-l in cuptor, pentru fix 25 de minute. Este mai bine ca pestele sa fie taiat in bucati mici, dar mai groase. Astfel se va gatit mai repede si va avea nevoie de ulei mai putin. Daca vrei, poti sa pui si in tigaie niste usturoi sau ierburi aromatice.
Sfaturi de la gospodine
- ideal de gatit in ulei de masline este pestele aromat si cu textura tare. Alege, asadar, tonul, somonul si chiar crevetii. Asigura-te ca fileurile de peste sunt destul de groase, cam de 2,5 cm;
- foloseste ulei de masline extravirgin, pentru ca aroma acestuia patrunde bine in carnea de peste;
- gateste intr-o tigaie nu doar cu pereti mai inalti, ci si mai lata, ca sa ai loc sa pui pestele intr-un singur strat;
- se spune ca timpul magic pentru a gatit perfect peste si fructe de mare este de 25 de minute. Bineinteles, el depinde de primul pas, si anume tinerea pestelui la temperatura camerei in jur de o ora, inainte de a fi gatit;
- daca pui pestele la posat direct din frigider, scade mult temperatura uleiului si se mareste timpul de gatire in cuptor;
- daca prin prajire se formeaza o crusta, prin posare, pestele e gatit uniform;
- cand pestele se albeste, inseamna ca e gata.

Ce poti face cu uleiul de la posare?
Vestea buna este ca il poti folosi de mai multe ori pentru a gati fructe de mare prin aceasta metoda. Lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei, apoi strecoara-l printr-o sita fina, toarna-l intr-o sticla si baga-l in frigider. Este bun timp de trei saptamani. Alta varianta ar fi sa pregatesti o salata, cu care sa servesti pestele facut prin posare, si sa o asezonezi cu acest ulei.
Pestele se serveste cu felii de lamaie, capere si patrunjel proaspat tocat sau cu salata de rucola si dressing de vinegreta. Indiferent care iti place mai mult, ideea este sa-l mananci cu ceva mai acru pentru a nu avea senzatia ca este foarte gras.
Traditional se foloseste supa pentru aceasta metoda, dar mai nou exista si varianta cu ulei de masline.
Nu trebuie decat sa cufunzi o bucata de peste sau cativa creveti in baie calda de ulei de masline, apoi sa-l / sa-i gatesti la temperatura mica.
La final, pestele are o textura usor moale, ca de matase.
Cum se gateste pestele in ulei de masline, prin posare?
Pas 1: Scoate pestele din frigider, curata-l, asezoneaza-l cu ce doresti (sare, piper, ierburi aromatice), apoi lasa-l la temperatura camerei in jur de o ora. In acest timp, el absoarbe din savoarea condimentelor si se si incalzeste.
Pas 2: Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie cu pereti inalti. Ca sa stii cand ajunge la 49-50 de grade Celsius, foloseste un termometru de bucatarie.
Pas 3: Pune pestele in vas, apoi baga-l in cuptor, pentru fix 25 de minute. Este mai bine ca pestele sa fie taiat in bucati mici, dar mai groase. Astfel se va gatit mai repede si va avea nevoie de ulei mai putin. Daca vrei, poti sa pui si in tigaie niste usturoi sau ierburi aromatice.
Sfaturi de la gospodine
- ideal de gatit in ulei de masline este pestele aromat si cu textura tare. Alege, asadar, tonul, somonul si chiar crevetii. Asigura-te ca fileurile de peste sunt destul de groase, cam de 2,5 cm;
- foloseste ulei de masline extravirgin, pentru ca aroma acestuia patrunde bine in carnea de peste;
- gateste intr-o tigaie nu doar cu pereti mai inalti, ci si mai lata, ca sa ai loc sa pui pestele intr-un singur strat;
- se spune ca timpul magic pentru a gatit perfect peste si fructe de mare este de 25 de minute. Bineinteles, el depinde de primul pas, si anume tinerea pestelui la temperatura camerei in jur de o ora, inainte de a fi gatit;
- daca pui pestele la posat direct din frigider, scade mult temperatura uleiului si se mareste timpul de gatire in cuptor;
- daca prin prajire se formeaza o crusta, prin posare, pestele e gatit uniform;
- cand pestele se albeste, inseamna ca e gata.

Ce poti face cu uleiul de la posare?
Vestea buna este ca il poti folosi de mai multe ori pentru a gati fructe de mare prin aceasta metoda. Lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei, apoi strecoara-l printr-o sita fina, toarna-l intr-o sticla si baga-l in frigider. Este bun timp de trei saptamani. Alta varianta ar fi sa pregatesti o salata, cu care sa servesti pestele facut prin posare, si sa o asezonezi cu acest ulei.
Pestele se serveste cu felii de lamaie, capere si patrunjel proaspat tocat sau cu salata de rucola si dressing de vinegreta. Indiferent care iti place mai mult, ideea este sa-l mananci cu ceva mai acru pentru a nu avea senzatia ca este foarte gras.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-05-23 Vizualizari: 4070
Daca ti-a placut articolul O noua metoda de gatit pestele: posarea in ulei, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
La gatit, inlaturati orice urma de pielita, os, grasime sau coaja care sa curme brusc apetitul oaspetilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI

Asafoetida
Asafoetida este o planta cu radacini puternice si tulpina groasa, din familia patrunjelului, cu un m...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta