193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru friptura si legume la gratar

Sfaturi pentru friptura si legume la gratar

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru friptura si legume la gratar
Sezonul gratarelor e in toi, dar mici trucuri si sfaturi sunt oricand binevenite.
Cand iti organizezi gratarul de week-end, asigura-te ca stii tot ce trebuie despre cum se pregateste.

Iata cateva sfaturi:
- mentine gratarul curat. Dupa fiecare utilizare spala-l bine si freaca-l cu un burete de sarma ca sa inlaturi particulele mici de carne sau legume. In caz contrar, acestea iau foc sau fumega si dau aroma neplacuta carnaciorilor si nu numai;
- pune pe gratar bucati mai groase de carne, ca sa fie mai suculente, aromate si ca sa aiba o crusta mai crocanta;
- pentru gust mai bun, carnea trebuie potrivita de sare cu vreo 40 de minute inainte sa fie pusa pe gratar. Daca, insa, o sarezi fix inainte, nu faci decat sa o "storci" de toata zeama si obtii o friptura uscata;
- piperul se pune dupa ce ai luat carnea de pe gratar. Daca il pui inainte, va arde si isi va pierde aroma;

- foloseste intotdeauna un termometru pentru gratar. Datorita faptului ca are forma de furculita, il poti folosi si pentru a intoarce carnea;
- carnea care a ajuns la 65,5 grade Celsius mai trebuie tinuta pe gratar cateva minute. In schimb, cea care are 71-72 de grade Celsius poate fi luata si servita;
- dupa ce iei carnea de pe gratar, las-o deoparte 5-10 minute, iar abia apoi serveste-o. Intrucat caldura face ca muschii sa se contracte, zeama care a iesit la suprafata se va reabsorbi, iar preparatul final va avea un gust si o aroma mult mai bune;
- pune o tava cu apa sub grill ca sa mentii aceeasi temperatura tot timpul, iar carnea sa nu arda. Astfel, impiedici flacarile sa ajunga direct la mancare. Daca vrei, poti inlocui apa cu bere, vin, cidru de mere;
- pune sosul dulce pe carne chiar la final, ca sa nu arda.



Poti pregati si legume la gratar!
Morcovii, cartofii si sfecla rosie trebuie fierte, dar nu in totalitate, ci doar cat sa se inmoaie, iar apoi puse pe grill. Restul legumelor se clatesc sub un jet de apa, apoi se usuca folosind prosoape absorbante de bucatarie.
Dupa ce le-ai pregatit pe toate, infige-le in betisoare de frigarui si tine-le o ora intr-o marinata pregatita din: zeama de lamaie, ulei de masline, busuioc, cimbru, arpagic, rozmarin. La final muta-le pe gratar.

Daca folosesti frigarui din lemn, atunci lasa-le sa stea in apa cel putin o jumatate de ora, ca sa nu ia foc apoi.
Cel mai repede, cand e vorba de gratar, sunt gata sparanghelul, ciupercile si dovleceii zucchini. Bineinteles, timpul de preparare depinde si de cantitate si grosime.

Pentru gratar ai nevoie si de:
- suport pentru pulpe de pui
- placa pentru gratar din inox
- set pentru condimente de gratar
- burete pentru gratar cu maner

Retete de incercat:
- muschi de vita la gratar
- frigarui de creveti cu salata
- cotlete de porc la gratar





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-05-28 Vizualizari: 2262


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru friptura si legume la gratar, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Florile fac intotdeauna oamenii mai buni, mai fericiti si mai de ajutor; ele sunt raze de soare, mancare si medicament pentru suflet"
Luther Burbank
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro